RSO:n käyrätorvisti Jukka Harju esittää Knussenin konserton orkesterin solistina

Julkaistu 26.2.2018


Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvisti Jukka Harju esiintyy orkesterin solistina 2.3. Musiikkitalossa. Hän soittaa konsertin kapellimestarin Oliver Knussenin säveltämän käyrätorvikonserton.

Lisäksi ohjelmassa on 1800-luvun lopussa Helsingin musiikkiopistossa opettaneen italialaisen säveltäjän, Ferrucio Busonin orkesteriteoksia ja Brahmsin 2. sinfonia. Myös Jukka Harju esittäytyy säveltäjänä, sillä hänen teoksensa Lähtöjä klarinetille, fagotille, sellolle ja lyömäsoittimille kuullaan myöhäisillan kamarimusiikissa sinfoniakonsertin jälkeen. Konsertti lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja Yle Areenassa.

Brittiläinen Oliver Knussen kuuluu merkittävien säveltäjä-kapellimestareiden melko harvalukuiseen joukkoon. Oliver oli lapsilahjakkuus, joka soitti ja sävelsi kuin luonnostaan. Hän johti 1. sinfoniansa kantaesityksen Lontoon Royal Festival Hallissa jo 15-vuotiaana, ja sellaisella menestyksellä, että kysyntä sekä kapellimestarina että säveltäjänä kasvoi kuin itsestään. Nämä kaksi roolia ovat kulkeneet hänen työssään kautta koko uran. Knussenin karhumainen hahmo on tullut lukuisien Suomen-vierailujen myötä tutuksi myös suomalaisyleisölle.

Käyrätorvikonsertto on hyvä esimerkki Knussenin musiikista. Vuonna 1994 sävelletty teos valmistui mittatilaustyönä Barry Tuckwellille, yhdelle kaikkien aikojen suurimmista cornovirtuooseista. Niinpä konsertto vilisee teknisiä haasteita, ja suurin osa melodioista soitetaan käyrätorven ylimmässä rekisterissä. Lepohetkiä solistilla ei ole oikeastaan kuin yksi, mikä myös tekee siitä hyvin vaativan ellei suorastaan koetinkiven.

Jukka Harju on toiminut RSO:n soolokäyrätorvensoittajana vuodesta 2009. Äänenjohtajatehtävissä hän on vieraillut mm. Claudio Abbadon johtamassa Gustav Mahler -orkesterissa, EU:n nuoriso-orkesterissa, Ranskan radio-orkesterissa sekä Tukholman suurissa sinfoniaorkestereissa. Solistina Harju on esiintynyt paitsi kotimaassa, myös Irlannissa, Virossa, Islannissa, Ruotsissa, Italiassa ja Kanadassa. Voitto kansainvälisessä Holger Fransman -käyrätorvikilpailussa vuonna 2005 toi Lieksan Vaskiviikkojen Vuoden vaskisoittaja 2006 -arvonimen kansainvälisistä ansioista muusikkona sekä tunnustukseksi vaskimusiikin säveltäjänä.

2.3. klo 19

Perjantaisarja 10
Oliver Knussen, kapellimestari
Jukka Harju, käyrätorvi
Ferruccio Busoni: Rondò Arlecchinescoop. 46
Ferruccio Busoni: Nocturne Symphonique op. 43
Oliver Knussen: Käyrätorvikonsertto op. 73
Johannes Brahms: Sinfonia nro 2
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Jukka Harju: Lähtöjä, kantaesitys (Ylen tilaus)

 

Takaisin