Pori Sinfoniettan kamarikonsertti "Kirkastettu yö" lauantaina 3.3.

Julkaistu 2.3.2018

Pori Sinfoniettan vuoden 2018 kamarisarja jatkuu lauantaina iltapäiväkonsertilla Porin raatihuoneella. Jousisoitinryhmä soittaa konsertissa wieniläisklassisen jousikvarteton Beethovenilta sekä myöhäisromanttisen konsertin nimikkoteoksen Kirkastettu yö Schönbergiltä.

Maaliskuun kamarimusiikkikonsertissa pääosaan pääsevät jousisoittimet. Konsertissa soitettavat teokset ovat pitkään olleet orkesterin muusikoiden toivelistalla odottamassa vuoroaan. Kamariryhmää johtava viulisti Ion Buinovschi kertoo, että luvassa on kaunista ja helposti lähestyttävää musiikkia. Hänen mukaansa sävellykset ovat haastavia soittaa, mutta ehdottomasti vaivan arvoisia. ”Mukana on nuoria muusikoita, ja on hienoa, että he pääsevät treenaamaan vaativaa ohjelmaa. Konsertti harjoitellaan kuntoon lyhyessä ajassa ja kunnianhimoisella otteella”, Buinovschi kertoo.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) sävelsi kaikkiaan seitsemäntoista jousikvartettoa. Ensimmäiset kuusi jousikvartettoa ovat alle kolmekymppisen Beethovenin käsialaa. Konsertissa niistä kuullaan neljäs, ja se on rakennettu orkesterimusiikin tapaan lähestulkoon konserttomuotoa noudattaen. Kvarteton erikoispiirre on se, että siinä ei ole lainkaan hidasta osaa, vaan teos etenee alusta loppuun eläväisessä tempossa.

Toisena soitetaan Arnold Schönbergin (1874–1951) tunnettu merkkiteos Kirkastettu yö. Teosta voidaan kutsua sävelrunoksi, sillä se on musiikin kautta kerrottu tarina. Schönberg sai siihen inspiraation saksalaisen Richard Dehmelin runosta. Konsertissa tarinan tunnelmaan pääsee mukaan sekä musiikin että runonlausunnan kautta, kun Rakastajat-teatterin johtaja ja näyttelijä Angelika Meusel saapuu esittämään Dehmelin tekstin. Yksiosaisessa teoksessa kuuluvat vahvat romanttiset sävyt ja tummaa dramatiikkaa tarinan tunnelatausta noudattaen.

Kamari 2018: KIRKASTETTU YÖ
La 3.3. klo 15 Porin raatihuone
Yhteistyössä Rakastajat-teatterin kanssa
Ion Buinovschi, viulu
Eri Itoh, viulu
Jaakko Laivuori, alttoviulu
Tuula Litmanen, alttoviulu
Iida Hirvola, sello
Sakari Kivinen, sello
Angelika Meusel, runonlausunta
Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto op. 18 nro 4
Arnold Schönberg: Kirkastettu yö

Liput: 15 € / kausikortilla 12 €
Pori Sinfoniettan toimistosta ja tuntia ennen ovelta.

 

Takaisin