Unkarille omistettu konsertti-ilta Joensuussa to 15.3.

Julkaistu 12.3.2018


Kaupunginorkesterin konsertti-ilta on omistettu Unkarille

Joensuun kaupunginorkesterin torstain 15.3. Ilta Unkarille -konsertti osuu Unkarin vuoden 1848 vallankumouksen muistopäivälle ja vie unkarilaissyntyisen kapellimestarin Huba Hollókőin johdolla retkelle unkarilaiseen musiikkiin. Konsertin solistina Unkarin kansallissoittimen, cimbalomin kanssa loistaa virtuoosillinen Enikő Ginzery. Kapuloilla soitettavaa kanteletta muistuttavan soittimen monipuolisuus kuuluu mm. István Lángin Cimbiofonia-konserton kantaesityksessä sekä ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävän Péter Eötvösin Da capon (2014) käänteissä. Unkarilaisia kansanmusiikkisävyjä tarjoavat mm. Leó Weinerin, László Draskóczyn ja Zoltán Kodályn tanssilliset teokset. Konsertti on Carelia-salissa klo 19.

Keskiviikkona 14.3. klo 18 Muikku-salissa musiikkiluennolla mm. Helsingin Musiikkitalon Tunne orkesterisi ‑yleisöluentosarjaa isännöivä Ville Komppa esittelee torstain konsertin säveltäjät ja kertoo konsertin soolosoittimesta, cimbalomista. Sibelius-Akatemian lehtori ja säveltäjä myös kirjoittaa ja luennoi musiikista sekä toimii freelancer-toimittajana. Tällä hetkellä Komppa säveltää suurta kokonaisuutta Tommy Tabermannin runoihin syksyksi 2018.

Viulistina musiikkiuransa aloittanut Huba Hollókői on tullut Joensuussa tutuksi mm. toimistaan kaupunginorkesterin konserttimestarina ja oopperakapellimestarina. Orkesterinjohtoa Huba on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla ja Hollannissa mm. Jac van Steenin ja Kenneth Montgomeryn ohjauksessa. Kapellimestarina Huba on työskennellyt mm. useiden merkittävien hollantilaisorkestereiden kanssa kuten vuosina 2015–17 Alankomaiden Radio Philharmonic Orchestran apulaiskapellimestarina. Viime aikoina hän on debytoinut mm. Slovak Sinfoniettan, MAV Symphony Orchestra in Budapestin ja Sinfonia Lahden edessä.

Bratislavassa syntynyt Enikő Ginzery tunnetaan mielikuvituksellisesta ja innovatiivisesta tyylistään. Enikő on opiskellut mm. Bratislavan konservatoriossa sekä Franz Liszt musiikkiakatemiassa Budapestissa. Enikő on konsertoinut orkestereiden solistina ja resitaalein eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Hänet on nähty myös monilla merkittävillä uuden musiikin festivaaleilla. Vaikka omaakin laajan ohjelmiston keski-ajan musiikista tähän päivään, Enikő on kiinnostunein uuden musiikin esittämisestä. Viime kausilla hän on kantaesittänyt mm. Ilja Zeljenkan, Anton Steineckerin, Theo Brandmüllerin, István Lángin ja Joao Pedro Oliveiran teoksia.

 

Takaisin