Tapiola Sinfoniettan kausikonsertti 16.3.2018 Melnikov - pianon runoilija

Julkaistu 12.3.2018


Pianisti Alexander Melnikovin konsertissa kuullaan sekä orkesteri- että kamarimusiikkiteoksia

Merkittävää kansainvälistä uraa luova Tapiola Sinfoniettan taiteellinen partneri
Alexander Melnikov on tunnettu ennakkoluulottomista ohjelmistovalinnoistaan. Konsertissaan hän yhdistää jälleen rohkeasti erilaisia kokoonpanoja. Hindemithin ja Šostakovitšin konsertoivien pianoteosten lisäksi kuullaan Prokofjevin kamariyhtyeteos sekä Sibeliuksen ja Hindemithin duot. Tunnelmia toteuttavat myös trumpetisti Jeroen Berwaerts, sellisti Riitta Pesola sekä kapellimestari Janne Nisonen.

Konsertin aloittava Hindemithin teos on täysimittaisen konserton laajuinen ja jakaantuu teemaan sekä sen neljään eri luonnetyyppejä ilmentävään muunnelmaan. Seuraavaksi kuultava Šostakovitšin nuoruuden riehakkuutta pursuava parodinen ensimmäinen pianokonsertto on yksi säveltäjänsä raikkaimpia ja välittömimpiä töitä. Prokofjevin pianolle, klarinetille ja jousikvartetille säveltämä alkusoitto rakentuu hypähtelevän klezmer-teeman sekä pitkälinjaisen laulavan teeman varaan ja jäsentyy edetessään sonaattimuotoiseksi kokonaisuudeksi. Sibeliuksen Malinconiassa sellolle ja pianolle kuuluu hänen nuorimman tyttären kuoleman aihettuma suru lähes kahlitsemattomasti purkautuvana tuskaisuutena ja tunnekuohuna. Konsertin päättävä Hindemithin trumpettisonaatti edustaa tyyliltään sitä uusklassismin painokkaampaa, usein uusbarokkiseksi luonnehdittua suuntausta, johon säveltäjä oli päätynyt 1920-luvun alun radikaalimpien teosten jälkeen.

Pe 16.3.2017 klo 19, Espoon kulttuurikeskus, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo
MELNIKOV – PIANON RUNOILIJA
Tapiola Sinfonietta
Alexander Melnikov, piano
Jeroen Berwaerts, trumpetti
Riitta Pesola, sello
Janne Nisonen, kapellimestari

Paul Hindemith: Teema ja neljä variaatiota baletista Neljä luonnekuvaa
Sergei Prokofjev: Alkusoitto heprealaisista teemoista op. 34
Dmitri Šostakovitš: Konsertto pianolle, trumpetille ja jousiorkesterille
Jean Sibelius: Malinconia sellolle ja pianolle
Paul Hindemith: Sonaatti trumpetille ja pianolle
Liput Lippupisteestä 25/19/11 €

Konserttiesittely (toimittaja Eva Tigerstedt) pe 16.3.2018 klo 18.15, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy.

Tutustu Tapiola Sinfoniettan 30-vuotisjuhlakauden 2017/2018 ohjelmaan: http://www.espoo.fi/materiaalit/kulttuuri_ja_liikunta/verkkolehti/sinfonietta17-18/

 

Takaisin