Lappeenrannan kaupunginorkesteri - Sinfoniakonsertti Jupiter

Julkaistu 16.4.2018


Lappeenrannan kaupunginorkesterin Sinfoniakonsertti Jupiter soi torstaina 19.4.2018 klo 19 Lappeenranta-salissa. Orkesteria johtaa kapellimestari Ari Angervo ja solistina esiintyy harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki. Konsertin ohjelmassa kuullaan Peter von Winterin Oktetto puhaltimille ja jousille (1813), Aulis Sallisen Barabbas-variaatiot harmonikalle ja jousille (2000) ja W.A. Mozartin Sinfonia nro 41 (1788), lisänimeltään Jupiter.

Peter von Winter
(1754-1828) sävelsi erityisesti suuria oopperoita, joiden menestys vaihteli eri kaupungeissa. Erityisen menestyksen sai ooppera Das unterbrochene Opferfest vuonna 1796 ja se oli iskuvoimaisin teos Mozartin Taikahuilun ja Weberin Taika-ampuja -oopperan välisenä aikana. Oktetto puhaltimille ja jousille julkaistiin vuonna 1813 säveltäjän ollessa jo 59-vuotias. Teos kuplii keväisiä värejä ja on tanssillisen ilmavaa raikasta musiikkia.

Aulis Sallisen (1935-) Barabbas variaatiot tai Kamarimusiikki V, op. 80 on sävelletty vuonna 2000. Teos jatkaa Sallisen laajaa soolosoittimille ja orkesterille tehtyä sarjaa tyylikkäällä tavalla. Sen musiikillinen materiaali viittaa Sallisen Barabbas -kamarikantaattiin, mutta etääntyy sen maailmasta argentiinalaissävyisen tangoviitteiden kautta.

Wolfgang Amadeus Mozartin Sinfonia nro 41 C-duuri valmistui elokuun 31. päivä vuonna 1788. Sinfonia on syvällinen synteesi kaikesta siitä, mitä Mozart oli aiemmin sinfonioissaan käsitellyt. Sinfonian muodon ja sointukulkujen linjakkuus, kontrapunktinen nerous onkin vailla vertaansa.

Kapellimestari Ari Angervo opiskeli Helsingin yliopistossa ja Sibelius-Akatemiassa 1963–1970. Angervo jatkoi opintojaan Tukholmassa ja Leningradissa vuosina 1968–1974. Hänen opettajinaan toimivat viulunsoitossa legendaarinen Onni Suhonen, kamarimusiikissa András Mihály, Mieczysław Horszowski ja György Ligeti sekä orkesterinjohdossa Jorma Panula ja Arvid Jansons.

Angervo toimi aluksi Suomen Kansallisoopperan viulunsoittajana, mutta pian vuosia ensimmäisenä konserttimestarina. Hän on toiminut pitkään Sibelius-Akatemian viulunsoiton ja orkesterikoulutuksen opettajana, Länsi-Helsingin musiikkiopiston viulunsoiton opettajana, orkesterinjohtamisen lehtorina Oulun Konservatoriossa ja mm. Pirkanmaan ja Tampereen ammattikorkeakoulujenviulunsoiton yliopettajana sekä Hetan musiikkipäivien taiteellisena johtajana.

Angervo piti viuluensikonserttinsa vuonna 1970, minkä jälkeen hän on esiintynyt konserttisolistina ja kamarimuusikkona erityisesti Suhonen- ja Voces Intimae -kvartettien jäsenenä. Angervo on esiintynyt muun muassa Tukholmassa, Liègessä, Lontoossa, Edinburghissa, Glasgow’ssa, Budapestissa ja Bukarestissa. Vuonna 1973 hän sai Liègen kansainvälisessä kvartettikilpailussa kolmannen palkinnon ja vuonna 1977 Yleisradion kvartettikilpailussa ensimmäisen palkinnon.

Kapellimestarina Angervo on toiminut Suomen Kansallisoopperassa vuosina 1975–1996. Hän on ollut taiteellisena johtajana Oulun kaupunginorkesterissa 1985–1990, Rovaniemen kaupunginorkesterissa 1987–1996 jaLappeenrannan kaupunginorkesterissa1990–1994. Angervo oli Auckland Philharmonicsin vakituisena vierailijana 1989–1991 ja Mikkelin kaupunginorkesterinkapellimestarina 1998–2002.

Angervo on vieraillut kapellimestarina mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Tukholmassa,Pietarissa, Tallinnassa, Frankfurt am Mainissa, Kielissä ja Lontoossa. Kotimaisten orkesterien lisäksi hän on johtanut orkestereita muun muassa Neuvostoliitossa, Virossa, Saksassa, Tšekissä, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Turkissa, Japanissa ja Uudessa-Seelannissa.

Lappeenrantalaislähtöinen Janne Valkeajoki (s. 1992) kuuluu kansainvälisesti nuoren sukupolven mielenkiintoisimpiin ja lupaavimpiin harmonikansoittajiin ja muusikoihin.

Hän on esiintynyt laajalti niin solistina kuin kamarimuusikkona sekä Suomessa että Euroopassa. Festivaaleilla mm. Sysmän Suvisoitossa, Mäntän ja Ilmajoen musiikkijuhlilla, Musica nova Helsinki, Nürnbergin urkuviikoilla, Kölnin ”Acht Brücken” -triennaalilla, Helsingin kamarikesä festivaalilla sekä pitänyt konsertteja mm. Vilnan, Kokkolan ja Ikaalisten harmonikkafestivaaleilla. Solistina hän on esiintynyt mm. Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Soidaan! -kamariorkesterin sekä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa kapellimestareinaan mm. Jaakko Kuusisto, Hannu Lintu, Vytautas Lukočius ja Sian Edwards.

Vuonna 2015 Janne Valkeajoki voitti ensimmäisen palkinnon maailman merkittävimpiin harmonikkakilpailuihin kuuluvassa XXIII Arrasate Hiria -harmonikkakilpailussa Espanjassa. Lisäksi hän sai palkinnon Sofia Gubaidulinan säveltämän kilpailun pakollisen kappaleen parhaasta esityksestä. Muihin merkittäviin saavutuksiin kuuluu ensimmäinen palkinto alle 18-vuotiaiden valtakunnallisessa ”Nuori Virtuoosi” -harmonikkakilpailussa vuonna 2005 sekä kolmas palkinto vuoden 2010 Arrasate Hiria -kilpailussa.

Janne Valkeajoki on opiskellut harmonikansoittoa Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen, Heidi Velamon ja Veli Kujalan oppilaana. Parhaillaan hän tekee jatko-opintoja (Meisterklasse) Hochschule für Musik Würzburgissa Stefan Hussongin harmonikkaluokalla.

Janne aloitti orkesterinjohdon opinnot 14-vuotiaana Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan oppilaana. Opintojensa yhteydessä hän on johtanut mm. Kuopion, Seinäjoen, Joensuun ja Jyväskylän kaupunginorkestereita sekä Deutsches Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzia. Tällä hetkellä hän opiskelee Ari Rasilaisen johdolla Hochschule für Musik Würzburgissa.

Illan taiteilijat Janne Valkeajoki ja Ari Angervo intendentti Milko Vesalaisen kanssa Kohtaamispisteessä 19.4. klo 18.30 Lappeenranta-salin lämpiössä.

 

Takaisin