Basso Matti Salminen Tapiola Sinfoniettan solistina

Julkaistu 11.5.2018


Mozart ja Wagner ovat kaksi oopperan ja lauluilmaisun suurta mestaria ja samalla kaksi ihmissielun salaisuuksien ylivertaista tulkitsijaa. Tapiola Sinfoniettan konsertin solistina laulaa bassokuningas Matti Salminen, jonka syvällisimpiin rooleihin kuuluu Tristanin ja Isolden petetty kuningas Marke. Mozartin konserttiaariassa hänen parikseen solistiksi nousee Sinfoniettan kontrabasisti Panu Pärssinen. Konsertin johtaa kapellimestari Ville Matvejeff.

Idomeneo (1781) on Mozartin ensimmäinen mestariooppera, jonka loppuun hän sävelsi ajan ranskalaisen käytännön mukaan myös baletin. Kyseessä on monipolvinen kokonaisuus, jossa Mozart on sulavasti yhdistellyt eriluonteisia jaksoja. Ohjelman kahdesta konserttiaariasta, Mentre ti lascio, o figlia (1787) ja Per questa bella mano (1791), on jälkimmäinen sikäli poikkeus Mozartin konserttiaarioiden joukossa, että siihen sisältyy bassolaulajan lisäksi laaja ja taiturillinen obbligato-osuus kontrabassolle. Wagnerin Tristan ja Isolde -ooppera (1865) on intohimoisen kielletyn rakkauden kuvaus, jonka musiikki on tiheässä kromaatiikassaan kuin karkaamaisillaan sävellajien kahleista. Petetty kuningas Marke tuo monologissaan esiin pettymyksensä ja järkytyksensä siitä, että Tristan on pettänyt häntä Isolden kanssa. L
ämminhenkinen Siegfried-idylli (1870) on tunnetuin säveltäjän suhteellisen harvoista orkesteriteoksistaan. Sen romanttisen vuolaana virtaileva kudos nousee muutaman kerran täyteläisesti soivaan huipennukseen.

To (huom. viikonpäivä!) 17.5.2018 klo 19
Espoon kulttuurikeskus,
Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo
SALMINEN - KUNINGASBASSO
Tapiola Sinfonietta
Ville Matvejeff, kapellimestari
Matti Salminen, basso
Panu Pärssinen, kontrabasso
Wolfgang Amadeus Mozart:
Balettimusiikkia oopperasta Idomeneo KV367
Per questa bella mano, konserttiaaria bassolle, kontrabassolle ja orkesterille KV612
Mentre ti lascio, o figlia, konserttiaaria bassolle ja orkesterille KV513
Richard Wagner:
Marken monologi oopperasta Tristan ja Isolde
Siegfried-idylli WWV103
Liput Lippupisteestä 25/19/11 €

Taiteilijatapaaminen to 17.5.2018 n. klo 21.00. Haastateltavina basso Matti Salminen, kapellimestari Ville Matvejeff ja kontrabasisti Panu Pärssinen, Espoon kulttuurikeskus. Vapaa pääsy. Järjestää: Sinfoniettan Ystävät ry.

Tutustu Tapiola Sinfoniettan tulevan konserttikauden 2018/2019 ohjelmaan: https://www.espoo.fi/materiaalit/kulttuuri_ja_liikunta/verkkolehti/sinfonietta18-19/

 

Takaisin