Kapellimestareiden tähtikaartia, maakuntakiertueita ja Itämeren maiden juhlaa Sinfonian syyskaudessa

Julkaistu 11.6.2018

Jyväskylä Sinfonian syyskauden 2018 avainteemoja ovat romantiikan ajan mestariteokset, kapellimestarinimet maailman huipulta sekä maakuntiin ulottuvat konserttikiertueet. Lisäksi juhlimme kahden Itämeren valtion, Puolan ja Viron, itsenäisyyden 100-vuotistaivalta kahdessa konsertissa. Saamme jälleen vieraaksemme Meta4-jousikvartetin, Olli Mustosen sekä maestro Leif Segerstamin, joka jatkaa syksyllä 2017 alkanutta Brahmsin sinfonioiden sykliä. Rouheampaa menoa tarjoavat Tony Kakko ja Sonata Arctican kappaleiden sovitukset sinfoniaorkesterille.

Syyskausi avataan runsaan uhkealla konsertilla, kun Kansallisoopperan soolosellisti Samuli Peltonen saapuu tulkitsemaan Dvořákin sellokonserton. Suurta orkesteria johtava, Savonlinnan oopperajuhlien uudeksi taiteelliseksi johtajaksi valittu ylikapellimestari Ville Matvejeff tuo lisäksi konserttiin Sibeliuksen 3. sinfonian. Lisää romanttista konsertto-ohjelmistoa kuullaan seuraavalla viikolla kiinalaisvirtuoosi Dan Zhun tulkitsemana, kun hän soittaa harvemmin esitetyn, mutta erityisen herkän ja kauniin Schumannin viulukonserton.

Pitkäaikaisen ja pidetyn vieraamme Olli Mustosen sähköistäviä tulkintoja Mozartista ja Beethovenin Eroica-sinfoniasta kuulemme syyskuun lopussa, kun hän sekä johtaa konsertin että soittaa sen solistina. Aivan erityinen konsertti taas on luvassa lokakuun alussa, kun yksi Suomen menestyneimmistä jousikvarteteista, Meta4, ottaa vetovastuun musiikista soluttautumalla äänenjohtajien paikoille musisoiden kokonaisen konsertin orkesterin kanssa ilman kapellimestaria!

Kahden syklin kiertokulkua: Leif Segerstam ja Brahms sekä Víkingur Ólafsson ja Beethoven

Legendaarinen maestro Leif Segerstam palaa marraskuussa jatkamaan syksyllä 2017 alkanutta Brahmsin sinfonioiden sykliä johtaen tällä kertaa sinfonian nro 1 c-molli. Konsertin solistina laulaa mezzosopraano Anna Danik ja mukana on lisäksi luonnollisesti Segerstamin oma sinfonia. Myös toinen, jo aiemmin alkanut sykli jatkuu loistavan Víkingur Ólafssonin käsissä, kun vuorossa on Beethoven-syklin osa 4 ja säveltäjän kolmas pianokonsertto.

Ólafssonin konsertin lisänimi, Elagu Eesti! viittaa konsertin toiseen teemaan, etelänaapuriimme Viroon. Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi konsertin muina teoksina kuullaan Lepo Sumeran ja Eduard Tubinin värikylläistä ja energisoivaa orkesterimusiikkia. Syksyn toinen juhlakonsertti, tällä kertaa Puolan kunniaksi, koetaan lokakuussa, kun Daniel Raiskinin johtamassa konsertissa kuullaan huilisti Łukasz Długoszin tulkitsemana vaikuttava Krzysztof Pendereckin huilukonsertto.

Maakuntakiertueet elokuussa ja lokakuussa

Jyväskylä Sinfonia järjestää syyskaudella elo- ja lokakuussa kaksi maakuntakiertuetta Keski-Suomessa yhteistyössä kuntien kulttuuripalvelujen kanssa. Konserteissa, jotka järjestetään Joutsassa, Toivakassa, Keuruulla, Petäjävedellä ja Saarijärvellä nähdään tulevaisuuden kapellimestarilupauksia, sillä orkesteria johtavat Atso Almilan kapellimestariluokan opiskelijat Sibelius-Akatemiasta sekä Ari Rasilaisen kapellimestariluokan opiskelijat saksalaisesta Würzburgin musiikkikorkeakoulusta. Molemmat kapellimestariprofessorit ovat itse kiertueilla mukana ja valottavat juonnoillaan konserttiohjelmien taustoja sekä kapellimestarien koulutuksen saloja. Vierailut sisältävät myös koululaiskonsertteja.

Sonata Arcticaa sinfonisesti solistinaan rokkitenori Tony Kakko

Rouheampaa menoa marraskuun lopussa parhaaseen pikkujouluaikaan tarjoaa Sonata Sinfonica, jolloin kuulemme Sonata Arctican musiikkia Jyväskylän Paviljongissa sinfoniaorkesterille sovitettuna. Tämä ”sinfoninen heavy” on mahtipontisen eeppistä, mutta kuitenkin herkän kaunista. Konsertin solistina laulaa etuoikeutetusti Sonata Arctican Tony Kakko.

Toiseen ääripäähän siirrymme pyhäinpäivän tienoilla, kun Taulumäen kirkossa kuullaan useamman vuoden tauon jälkeen Mozartin Requiem eturivin solistien kera. Aurora Marthens, Anu Ontronen, Jussi Myllys, Nicholas Söderlund sekä Rita Varosen valmentama Kamarikuoro Cantinovum tuovat osaamisensa jopa mystiseksi kutsuttuun klassikkoteokseen.

Joulumielen tuovat Lumiukko sekä Waltteri Torikan joulukonsertti

Iki-ihana Lumiukko palaa ohjelmistoomme! Perinteinen joulunajan animaatio nähdään ja kuullaan elävän musiikin säestyksellä 4. ja 5.12. esityksissä. Lumiukko-animaation kesto on noin 30 minuuttia, joten se sopii myös perheen pienimmille. Joulun suomalaisiin koteihin vuonna 2018 tuo viimeistään Waltteri Torikka Waltterin joulu -konsertillaan Taulumäen kirkossa. Virittäydymme joulun tunnelmaan hartaiden ja rennompien klassikoiden seurassa 12.12.

Syksyn kamarikonserttisarjassa puhallinmusiikkia ja taiteiden yhteistyötä

Syksyn kamarimusiikkisarja avataan syyskuussa Jyväskylän kaupungintalolla konsertilla, jossa soi kvartettoja ja kvintettoja Mozartilta, Crusellilta sekä Prokofjevilta. Lokakuussa laitetaan Suut messingille, kun Kuokkalan kirkossa lavalle pääsevät käyrätorvensoittaja Jussi Järvenpää ja trumpetisti Zoltán Köver ystävineen. Syyskuussa osana Valon kaupunki -tapahtumaa nähdään teos, joka yhdistää tanssin, kuvataiteen ja musiikin. Teoksessa esiintyvät Off/Balancen tanssijat ja sen musiikista vastaavat Jyväskylä Sinfonian muusikot.

Syksyn taiteilijatapaamiset
Syksyn taiteilijatapaamisissa kuullaan esiintyjien kuulumisia ja mietteitä illan teoksista teatterin kulmalämpiössä. Tilaisuudet alkavat klo 18.15 ja kestävät varttitunnin. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

5.9. sellisti Samuli Peltonen
26.9. pianisti-kapellimestari Olli Mustonen
3.10. Meta4:n viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen
10.10. kapellimestari Daniel Raiskin

Syksyn liput ovat nyt myynnissä
Jyväskylä Sinfonian syksyn kausiliput sisältävät 9 konserttia ja ovat myynnissä perjantaihin 10.8. saakka Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälässä sekä Lippupisteen täyden palvelun myyntipisteissä. Uusia kausilippuja voi ostaa myös Lippupisteen verkkokaupasta 13.8. alkaen. Kertalippujen myynti syyskaudelle on käynnistynyt 25.4.

Lue lisää konserteista http://www.jyvaskylasinfonia.fi/konsertit

Liput:
Lippupiste,http://www.lippu.fi
Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälä, p. 014 266 0110

 

Takaisin