Aleksis Kiven päivän konsertissa huilukonsertto ja Rautavaaran Syksyn puutarhat

Julkaistu 4.10.2018


Lappeenrannan kaupunginorkesterin Aleksi Kiven päivän konsertissa 10.10.2018 klo 19 Lappeenranta-salissa säihkyy huilu ja aukeaa syksyisten puutarhojen salainen maailma. Kaupunginorkesteria johtaa kapellimestari Vytautas Lukočius ja solistina soittaa huilutaiteilija Niamh McKenna. Hänen solistinumeronaan kuullaan ranskalaisen Jacques Ibert´n klassikko Huilukonsertto vuodelta 1932. Konsertin avaa Gabriel Faurén Pavane (1887) ja päättää Einojuhani Rautavaaran orkesterirunoelma Autumn Gardens, Syksyn puutarhat vuodelta 1999.

Ibert´n huilukonsertto on huilukirjallisuuden keskeisin ellei tärkein viime vuosisadan konsertoista. Ibert sävelsi teoksensa ranskalaiselle huilistigurulle Marcel Moyselle, joka loi aikanaan oman huilukoulukunnan. Teos sai kantaesityksensä Pariisin konservatorion säätiön konserttisarjassa vuonna 1934 Moysen toimiessa solistina.

Einojuhani Rautavaara kirjoittaa teoksestaan Syksyn puutarhat, Autumn Gardens:
Sävellyksen nimi on peräisin Auringontalo –oopperani libretosta, sanoista ”…kuin syksyn mustan puutarhassa perhonen…” Olen usein verrannut säveltämistä puutarhan työhön: molemmissa seurataan ja valvotaan orgaanista kasvua – ei niinkään rakennetta tai kokoonpanna valmiista osista ja elementeistä. Haluaisin myös sävellykseni muistuttavan niin sanottua ”englantilaista puutarhaa”, vapaasti kasvavaa ja orgaanista erotukseksi ”ranskalaisesta puutarhasta”, geometriseksi leikatusta ja kulmikkaasta. Noihin ajatuksiin johti ehkä se, että teos oli brittiläisen orkesterin tilaus englantilaiselle festivaalille.

Niamh McKenna on saksalais-irlantilainen huilisti. Hän on toiminut Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtajana vuodesta 2014. McKenna on opiskellut Lyypekissä, Freiburgissa, Baselissa ja Amsterdamissa Angela Firkinsin, Felix Rengglin ja Kersten McCallin johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän on opiskellut vuodesta 2015 alkaen Petri Alangon luokalla.

McKenna on soittanut Baselin sinfoniaorkesterissa, Freiburgin ja Lyypekin filharmonisissa orkestereissa ja Royal Concertgebouw’n kamariorkesterissa. Hän on ollut myös Schleswig-Holsteinin festivaaliorkesterin ja Euroopan Unionin nuoriso-orkesterin jäsen. Kaudella 2013/14 hän oli Royal Concertgebouw’n orkesteriakatemiassa. Muutettuaan Suomeen McKenna on toiminut tarvittaessa huilun äänenjohtajan sijaisena RSO:ssa ja Tapiola Sinfoniettassa. Tällä hetkellä hän on Turun-työnsä ohella RSO:n huilusektion vuorotteleva äänenjohtaja. Vuonna 2017 hän voitti Uudenkaupungin kansainvälisen Crusell -huilukilpailun.McKenna on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona myös monilla festivaaleilla, kuten KuruFest-festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Alankomaiden Schiermonnikoog-festivaalilla sekä Crusell-viikolla ja Turun musiikkijuhlilla.

 

Takaisin