Lapin kamariorkesterin 'Moninkertaista eksotiikkaa'

Julkaistu 12.10.2018


Kamarisinfoniakonsertti II


Ke 24.10. klo 19.00 Korundi
To 25.10. klo 19.00 Utsjoen kirkko
Pe 26.10. klo 19.00 Karigasniemen kappeli

Lapin kamariorkesteri jatkaa syksyn upeiden ja sanoisiko eksoottisten konserttien sarjaa. Seuraavaksi on vuorossa pienimuotoinen Suomen kiertue pohjoisimmassa Lapissa kun orkesteri suuntaa Korundin ensi-iltakonsertin jälkeen Utsjoelle ja Karigasniemelle. Tiedossa on ennakkoluuloton kamarisinfoniakonsertti, joka sisältää neljän teoksen ensiesityksen Suomessa sekä yhden maailman kantaesityksen.

Konsertin johtaa Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds. Hän on luonut mielenkiintoisen konserttikokonaisuuden, jossa saamme kuulla Suomen ensiesitykset puolalaisen säveltäjän Jacek Domagalan Continuum-teoksesta sekä Grigori Suruksen teoksesta Symphonietta. Lisäksi konsertissa kuullaan maailman kantaesitys suomalaisen säveltäjän Lauri Porran puhallinkvintettosta Adventurer. Lauri Porra on neljännen polven muusikko ja Jean Sibeliuksen tyttärentyttären poika. Porra on tunnettu basisti, ja hän on soittanut useissa tunnetuissa yhtyeissä kuten Stratovarius ja Emma Salokoski Ensemble.

Jo konsertin nimikin ’Moninkertaista eksotiikkaa!’ paljastaa, mistä on kyse. Konsertissa kuullaan myös australialaisten säveltäjien George Dreyfusin Sextet sekä Peter Sculthorpen From Ubirr -teosten Suomen ensiesitykset. Eksoottinen Australia tuo mukanaan kamarisinfoniakonsertissa harvemmin kuullun soittimen didgeridoon (tai didjeridu), joka on erikoislaatuinen Pohjois-Australian aboriginaalien puhallinsoitin. Sitä on kutsuttu myös luonnon puutrumpetiksi.

Konsertin solisti on yksi maailman kuuluja didgeridoon soittajia. Hän on suomalainen pop- ja folk-muusikko Tommy Mansikka-aho (s. 1970). Hänellä on myös vahva side Lappiin kolttasaamelaisten juuriensa kautta. Hän on soittanut folk-yhtye Gjallarhornissa slideridoo-mallista didgeridoota vuosina 1996 - 2004. Hän on myös edustanut Suomea Euroviisuissa 1998 Edea-yhtyeen jäsenenä.

Kuva: Anja Stevens

 

Takaisin