Vuorovaikutusvariaatioita - Interactive Variations

Julkaistu 1.11.2018

John Storgards23 (002)
 
KAMARIKONSERTTI III / CHAMBER MUSIC CONCERT III
Ke 07.11.           klo 19.00 Kittilän kirkko
To 08.11.           klo 19.00 Korundi

Lapin kamariorkesteri aloittaa marraskuun kamarikonsertit teemalla ’vuorovaikutusvariaatioita’. Konsertin teokset nostavat jännittävällä tavalla esille erilaisia vuorovaikutuksen tasoja niin orkesterin ja yleisön välillä kuin orkesterin sisälläkin. Konsertit kuullaan ensin Kittilän kirkossa ja heti seuraavana päivänä orkesterin ”kotona” Korundissa. Kamarikonsertin musiikillisesta ohjauksesta vastaa taiteellinen johtaja John Storgårds.

Konsertin aloittaa varsin tuore ja konseptiltaan yllätyksellinen suomalaisteos, Lotta Wennäkosken Lapin kamariorkesterin soolosellisti Lauri Angervolle ja osallistuvalle yleisölle säveltämä teos Vyyhti. Sävellyksessä yleisöllä on tärkeä rooli - yleisön reaktiot vaikuttavat teokseen tehden jokaisesta esityksestä ainutkertaisen. Tämä on uutta myös Suomen tämän hetken ykkössäveltäjälle Lotta Wennäkoskelle (s.1970), jonka musiikkia on luonnehdittu lyyriseksi mutta myös leikkisäksi.

Hieman erilaista vuorovaikutusta konsertissa tarjoaa oopperoistaan tunnetun itävaltalaisen säveltäjän Gottfried von Einemin Puhallinkvintetto. Von Einemin (1918–1996) sävellyksiin vaikutti Igor Stravinskin ja Sergei Prokofjevin tuotannon ohella suuresti jazzmusiikki. Inné vuodelta 1993 on puolestaan ruotsalaisen, nykyisin Ranskassa asuvan säveltäjän Madeleine Isakssonin (s.1956) teos. Isakssonin musiikki on ilmaisultaan hyvin keskittynyttä ja sisältää runsaasti yksityiskohtia ja huomattavaa vaihtelevuutta.

Konsertin päättää Johann Sebastian Bachin Goldberg-Variationen, Dmitry Sitkovetskyn sovituksena jousiorkesterille. Aikansa musiikkityylisuuntia kattavasti esitellyt teos on yksi Bachin tunnetuimmista ja suurimmista teoksista.

 

Takaisin