Loistelias uusi Tuhkimo Kansallisbaletin joulun ajan ohjelmistossa

Julkaistu 1.11.2018

Suomen kansallisbaletin syyskauden viimeisenä ensi-iltana nähdään David Bintleyn koreografia Sergei Prokofjevin musiikkiin Tuhkimo.

 

Tuhkimo

 

Prokofjevin säveltämä baletti Tuhkimo sai kantaesityksensä vuonna 1945, ja siitä lähtien sävellys on ollut käytetyin musiikki Tuhkimo-baleteissa ympäri maailman. Birminghamin Royal Ballet’n johtajana toimiva David Bintley loi oman koreografiansa Prokofjevin musiikkiin ensi kerran Birminghamiin 2010.

 

Aiemmissa Tuhkimon versioissa sisarpuolet tai äitipuoli on usein nähty miesten esittäminä koomisina rooleina. Bintley, joka aikoinaan itsekin esitti toista sisarpuolta Sir Frederick Ashtonin perinteikkäässä koreografiassa Lontoossa, halusi nostaa Tuhkimon teoksensa keskiöön niin, etteivät sisarpuolten koomiset roolit peitä häntä alleen. ”Käytän tanssijoina naisia ja pyrin tekemään roolihahmoista todentuntuiset, mutta toki liioitellut”, hän kuvailee. Bintley halusi omassa versiossaan korostaa aiempaa voimallisemmin myös vastakkainasettelua Tuhkimon kurjan arkielämän ja taianomaisen juhlan välillä.

 

Helsingin versioon Bintley on päivittänyt koreografiaa ja ottanut mukaan myös Balettioppilaitoksen nuoria tanssijoita. Lavastus ja puvut on toteutettu Suomessa uusien suunnitelmien mukaan. Luonnokset Kansallisbaletille on laatinut brittiläinen Emma Ryott, joka on niittänyt mainetta oopperoiden, tanssiteosten ja näytelmien puku- ja lavastussuunnittelijana kotimaansa lisäksi mm. Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Teoksen valaistus on Mark Jonathanin käsialaa.

 

Perinteitä kunnioittavassa mutta samalla tuoreessa toteutuksessa ovat mukana kaikki tutut elementit kuten hyvä haltijatar, kärryiksi muuttuva kurpitsa ja Tuhkimon tanssiaiskenkä. Kaunis balettikoreografia ja herkullinen visuaalisuus tarjoavat runsaasti ihasteltavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Tutun tarinan ansiosta Tuhkimo sopii myös ensimmäiseksi balettikokemukseksi. Esitystä suositellaan yli 5-vuotiaille katsojille.

 

Suomen kansallisbaletissa Tuhkimon nimiroolissa tanssivat Abigail Sheppard, Linda Haakana ja Eun-Ji Ha, ja prinssin roolissa nähdään Michal Krčmář, Lucas Jerkander ja Frans Valkama. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Paul Murphy.

 

David Bintley – Sergei Prokofjev: Tuhkimo

Ensi-ilta 23.11.2018 klo 19

Muut esitykset 29.11., 30.11., 11.12., 12.12. ja 19.12. klo 19, 5.12. klo 19.30, 24.11. klo 14, 28.11. klo 12 sekä 8.12., 15.12. ja 22.12. klo 14 ja klo 18

 

Takaisin