Lappeenrannan kaupunginorkesteri - Oboetaiturit kapellimestarina ja solistina

Julkaistu 6.11.2018

Hannu_Perttila_kuva-samiperttila

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Oboetaitureita konsertissa solistina torstaina 8.11.2018 klo 19 Lappeenranta-salissa soittaa lappeenrantalaistaustainen Helsingin kaupunginorkesterin soolo-oboisti Hannu Perttilä. Hänen solistinumeronaan on englantilaisen säveltäjän Ralph Vaughan-Williamsin Konsertto oboelle ja orkesterille. Orkesteria johtaa Saksan Radion Saarbrückenin -orkesterin soolo-oboisti, kapellimestari Vilmantas Kaliunas. Konsertin avaa Beatlesien hahmon Sir Paul McCartneyn orkesterifresko Spiral ja päättää italialaisen uusromantikon vuosina 1874-1948 Venetsiassa eläneen säveltäjän Ermanno Wolf-Ferrarin Kamarisinfonia op. 8.

Vilnalainen Vilmantas Kaliunas aloitti musiikkiopintonsa isänsä piano-oppilaana mutta vaihtoi oboeen yksitoistavuotiaana. Suoritettuaan opintonsa loppuun kotimaassaan hän siirtyi Saarbrückenin konservatorion Armin Aussemin oppilaaksi vuonna 1993. Pian hän opiskeli Weimarissa Franz Liszt –yliopiston kapellimestariluokalla valmistuen sieltä opettajanaan mm. Nicolas Pasquet ja Jorma Panula. Kaliunas on johtanut ammattiorkestereita Berliinissä, eri puolilla Saksaa, Liettuassa, Bulgariassa, Ukrainassa, Venäjällä ja Pohjoismaissa. Hän on myös nuorten orkesterien suosittu vierailija tehden paljon konserttikiertueita nuoriso-orkesterien kanssa.

Hannu Perttilä tunnetaan sykähdyttävästä soinnistaan sekä pehmeän linjakkaista tulkinnoistaan. Hänen soundi-ihanteensa on iso, ekspressiivinen ja täyteläinen, mutta ei liian tumma vaan raikas ja valoisa. 

- Monesti oboistit soittavat pienesti ja ujosti, mutta oboen soitto voi olla reilua ja rohkeaa. Soittamisen ilo on tärkeintä!

Perttilä on toiminut vuodesta 2015 alkaen Helsingin kaupunginorkesterissa oboen äänenjohtajana. Tätä ennen hän on työskennellyt mm. Radion sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa sekä Lappeenrannan kaupunginorkesterissa, jonka solistina hän on myös esiintynyt useita kertoja. Orkesterityön ohella Perttilä soittaa kamariyhtyeissä, joista tällä hetkellä aktiivisin on puhallinkvintetti Lunga. 

- Nautin muiden kanssa soittamisessa erityisesti siitä, kun oboen ääni täydentää kokonaissointia. On hienoa päästä tekemään musiikkia taitavien muusikoiden kanssa niin orkesterissa kuin pienemmissäkin kokoonpanoissa.

Perttilän tärkeimpiä opettajia ovat olleet Jouko Teikari ja Jorma Valjakka Sibelius-Akatemiassa sekä Timo Lehtonen Lappeenrannan musiikkiopistossa. Lisäksi Aale Lindgrenin vaikutus on ollut merkittävä.

Perttilän vapaa-aika kuluu perheen kanssa, ja toisinaan myös frisbeegolfin parissa tai tähtitaivaan lumoissa. 

Konserttia ennen klo 18.30 Lappeenranta-salin lämpiössä intendentti Milko Vesalaisen kohtaamispisteessä illan taiteilijat.

 

Takaisin