Jouluksi kotiin -konsertti päättää Oulu Sinfonian syyskauden

Julkaistu 17.12.2018

Kaamos_kuva Harri Tarvainen 

Jouluksi kotiin
-konsertin punaisiksi langoiksi valikoituivat sinfoniaorkesterin suurenmoinen ja juhlava sointi, Raamatun kertomuksen alkulähteet ja meidän kaikkien joulu. Kapellimestari Jan Söderblom, sopraano Helena Juntunen ja Teuvo Pakkalan koulun lapsikuoro ojentavat kuulijoilleen soivan lahjan ja toivottavat hyvää joulua.

”Joulumusiikissa tärkeintä on se, miten se esitetään. Iskelmäksi pakotetut ylisokeroidut versiot eivät tee niille oikeutta”, sanoo Oulu Sinfonian Jouluksi kotiin -konsertin kapellimestari ja suunnittelija Jan Söderblom. Hän pitää joulusta ja uskoo joulupukkiin. "Kysymyshän on illuusiosta ja näytelmästä. Joulupukiksi pukeutunut ihminenhän ON joulupukki!"

Söderblomin ja sopraano Helena Juntusen suunnitellessa konsertin sisältöä ideoita suorastaan tulvi. ”Helposti olisi syntynyt useampikin ohjelma!” Punaisiksi langoiksi valikoituivat sinfoniaorkesterin suurenmoinen ja juhlava sointi, Raamatun kertomuksen alkulähteet ja meidän kaikkien joulu.

Konsertin avaa juhlavasti W.A. Mozartin sovitus G.F. Händelin Messias-oratoriosta. ”Alkusoitto ja aaria Messiaasta saattaa vaikuttaa melko dramaattiselta joulukonsertin aloitukselta mutta Händel sopii upeasti jouluun”, Söderblom sanoo. Oratorion teksti ja osat seuraavat Raamatun liturgista vuotta. Ensimmäinen osa kuvaa joulun tapahtumia. Nykyeurooppalaisessa hengessä esityskieleksi valittiin alkuperäinen englanti, vaikka sovitus on Mozartin.

Muistutuksena Raamatun tarinoiden tapahtumapaikoista, mukana on myös ripaus eksotiikkaa. ”Joulukertomuksen tapahtumat sijoittuvat Lähi-Itään. Siitä muistuttaa Sibeliuksen Khadran tanssi Belsazarin pidoista eksoottisine arabialaistunnelmineen, samalla tavalla kuin neilikka tai kaneli jouluruokien mausteena”, Söderblom toteaa.

Konsertin esiintyjäkaartiin kuuluu Teuvo Pakkalan koulun lapsikuoro, jota Söderblom myös konsertissa johtaa. "Kuoromusiikki kuuluu ehdottomasti omaan jouluuni, samoin yhdessä musisointi perhepiirissä.”  Kuoron ovat valmentaneet Ismo Koskela, Maria Viitasaari ja Anne-Maj Suhonen ja ohjelmassa on myös tässä konsertissa ensiesityksensä saava Maria Portaankorvan laulu Jouluksi kotiin.

Jan Söderblom kertoo nauttineensa Oulu Sinfonian joulukonsertin suunnittelusta. ”Tällaisen kokemuksen jakaminen yleisön kanssa antaa esittäjille paljon. Enemmän kuin moni muu jouluun liittyvä puuha. Musiikin jakaminen ja yhteinen kokemus on kestävä lahja ja joulussa on paljon ihmeellistä ja hienoa”, sanoo kapellimestari Jan Söderblom, selvästi jouluihminen.

Jouluksi kotiin
22.12. klo 19 Madetojan sali
Jan Söderblom, kapellimestari ja viulu
Helena Juntunen, sopraano
Teuvo Pakkalan koulun lapsikuoro

Konsertti-info ja ohjelma
 

-Konsertti on lähes loppuun myyty.

 

Takaisin