Janne & Jurjen – kovat Jiit lavalla!

Julkaistu 6.2.2019

Jannemertanen Jurjen Hempel black shirt 

Torstaina 7.2.2019 klo 19 Carelia-salin lavalle pianon ääreen astelee Janne Mertanen ja Joensuun kaupunginorkesteria johtaa sen taiteellinen johtaja Jurjen Hempel. Janne & Jurjen -kattauksessa kuullaan muun muassa ensiesityksenä Haydnin sinfonia nro 102.

Chopin-tulkinnoistaan tunnettu ja palkittu Janne Mertanen on ”oman kylän poikia”. Mertasta on viimeisimmäksi kuultu Joensuussa syksyllä 2018 Botaniassa järjestetyssä konsertissa. Sibelius-Akatemiassakin opiskellut Janne Mertanen tuli suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan vuonna 1992 kansainvälisen Chopin kilpailun Darmstadtissa Saksassa. Häntä tituleerataankin Suomen tunnetuimmaksi Chopin-pianistiksi. Tällä kertaa Carelia-salissa ei kuitenkaan kuulla Chopinia vaan dramaattinen Beethovenin konsertto nro 3.

  • Beethovenin Pianokonsertto nro 3 on aina ollut neljännen konserton ohella suosikkini Beethovenin konsertoista ja vaikka olenkin tätä jo teinivuosina harjoitellut, esitän sen nyt ensi kertaa, kertoo pianisti Janne Mertanen.

Lisäksi samassa konsertissa saa Joensuun ensiesityksensä Haydnin sinfonia nro 102. Vaikka kyseinen sinfonia on vähemmän tunnettu kuin muut Haydnin saman sarjan sinfoniat, sävellystyön vahvuus ja tasaisuus läpi koko sävellyksen tekevät sinfoniasta nro 102 joidenkin mielestä yhden Haydnin parhaista. 

Mozartin Marssit K. 335 ovat nimensä mukaisesti marsseja. Todennäköisimmin Mozart sävelsi ne Posthorn-serenadin alkuun ja loppuun. Valinta onkin oivallinen Janne & Jurjen -konsertin alkuun.

Haikea kevät taiteelliselle johtajalle

Konsertin kapellimestarina toimii Jurjen Hempel, joka on kevätkaudella 2019 päättää tehtävänsä Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana. Vuonna 2018 hän aloitti Ranskassa Toulonin oopperan musiikillisena johtajana .

  • Tämä kevät on minulle henkilökohtaisesti todella erityistä aikaa, sillä tämä on viimeinen kauteni Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana, kommentoi Jurjen Hempel.

Varsinaiset jäähyväiset joensuulaiselle yleisölle Hempel jättää Kiitos Jurjen!! –konsertissa 9.5.2019, jolloin kuullaan Mendehlssonin, Lindbergin ja Beethovenin sävelmiä. Solistina tuolloin toimii sellisti Anssi Karttunen.

To 7.2.2019 Carelia-sali klo 19 
JANNE & JURJEN

Jurjen Hempel, kapellimestari
Janne Mertanen, piano

W. A. Mozart: Marssit K. 335 
Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 3
Joseph Haydn: Sinfonia nro 102

 

Takaisin