Saimaa Sinfonietta aloittaa kestosuosikeilla

Julkaistu 12.2.2019

Marko Ylonen_uudempiErkkiLasonpalo

Kevään ensimmäisessä Saimaa Sinfonietta -konsertissa (Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesterit) vieraillaan keskiviikkona 13.2. klo 18 Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenissa, joka juhlii 30-vuotista historiaansa. Ystävänpäivänä 14.2. klo 19 konsertti kuullaan Mikaelissa ja 15.2. klo 19 Lappeenranta-salissa. Konsertit johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. Solistina kuullaan pitkän linjan sellotaitelijaa Marko Ylöstä, joka tulkitsee Schumannin sellokonserton a-molli.

Sattumaako vain, että Ludwig van Beethovenin myrskyisä keskikausi osuu täsmälleen samaan aikaan Napoleonin kylväessä kauhua Euroopassa? Vuonna 1809 syntynyt alkusoitto kuvaa sankarillisen kreivi Egmontin hahmossa Itävallan ja humanismin kamppailua keisarivalloittajan kurimuksessa. Robert Schumannin syksyllä 1850 sävelletty sellokonsertto on nykyään monen solistin suosima mestariteos.  Sellokonsertto on kestoltaan melko lyhyt ja perussävyltään runollinen. Soolo-osuus on kyllä haastava, muttei briljantin suurieleinen, ja poikkeaa täten aikansa konserttoihanteesta. Teoksessa on kolme, tauotta esitettävää osaa. Kukaan ei varmuudella tiedä, mikä sai Franz Schubertin nimeämään neljännen sinfoniansa Traagiseksi. Mollivoittoinen musiikki puhukoon puolestaan.

Kapellimestari Erkki Lasonpalo on Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellinen partneri. Lasonpalo on johtanut lähes kaikkia suomalaisia orkestereita ja toimii Kemin kaupunginorkesterin pääkapellimestarina. Vuoden 2019 alusta hän aloitti Sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana. Lasonpalon nousujohteinen ura kapellimestarina alkoi Jorma Panulan nuorisokapellimestariluokalla vuonna 2007. Vuodesta 2008 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla professori Leif Segerstamin johdolla. Keväällä 2011 Wegelius-säätiö myönsi Lasonpalolle tunnustusapurahan orkesterijohdon opiskelun johdosta. Kapellimestaridiplomin Lasonpalo suoritti keväällä 2012 erinomaisin arvosanoin.

Marko Ylönen on pitkän linjan sellisti, jonka uran varrelta löytyy useita palkintoja sellokilpailuista, lukuisia kansainvälisiä solistitehtäviä, kattava kokemusta orkesterimuusikkona sekä useita levytyksiä. Ylösellä on erityisen läheinen suhde kamarimusiikkiin paitsi muusikkona myös pedagogina. Hän on pitänyt kansainvälisiä mestarikursseja ja toimii kamarimusiikin professorina Sibelius-Akatemiassa. Ylösen soitin on Cappa-koulun sello 1720-luvulta Torinosta.

SAIMAA SINFONIETTA – TRAAGINEN
ke 13.2.2019 klo 18, Poleeni, Pieksämäki
to 14.2.2019 klo 19, Mikaeli
pe 15.2.2019 klo 19, Lappeenranta-sali
Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Marko Ylönen, sello                                          

Ludwig van Beethoven: Egmont-alkusoitto, op. 84
Robert Schumann: Sellokonsertto a-molli, op. 129
Franz Schubert: Sinfonia nro 4 c-molli "Traaginen"

 

Takaisin