Kymi Sinfoniettan "Syntymäpäiväkonsertti" soi Helsingissä 5.4.

Julkaistu 2.4.2019

Elina Vahala1-Laura Riihela

Kalevi Ahon Viulukonsertto nro 2 ja Erkki-Sven Tüürin uusi teos kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Helsingissä


Kymenlaakson oma orkesteri Kymi Sinfonietta täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja orkesteri juhlii merkkipäiväänsä myös Helsingissä perjantaina 5.4. Temppeliaukion kirkon konsertissaan. Aihetta juhlaan on monessakin mielessä, sillä konsertissa esitetään tänä vuonna 60 vuotta täyttävän virolaissäveltäjä Erkki-Sven Tüürin uusi teos Phantasma, joka on kolmen orkesterin, Kymi Sinfoniettan, Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ja Yomiuri Nippon -sinfoniaorkesterin yhteistilausteos. Konsertissa juhlitaan myös juuri äskettäin 70 vuotta täyttänyttä säveltäjä Kalevi Ahoa - Kymi Sinfoniettan häneltä tilaama ja pari vuotta sitten kantaesittämä 2. viulukonsertto sai niin suuren suosion, että se esitetään nyt uudelleen loistavan viulusolistin, Elina Vähälän kanssa. Teosta ei ole tätä ennen kuultu Helsingissä. Konsertin johtaa orkesterin taiteellinen neuvonantaja Olari Elts.

Kalevi Aho, Erkki-Sven Tüür ja Olari Elts toimivat myös IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun tuomaristossa, kilpailun finaalikonsertit soivat marraskuussa 2019 Kotkassa ja Kouvolassa.

Kymenlaaksolaisen kulttuurin ainutlaatuinen dynamo 20 vuotta

Kymi Sinfonietta on ainoa kahden kaupungin ja osakeyhtiömuotoinen orkesteri Suomessa, ja on herättänyt paljon kiinnostusta ja huomiota mm. ainutlaatuisen organisaatiomallinsa vuoksi. Kymi Sinfonietta on tunnettu myös kymenlaaksolaisen kulttuurin dynamona, jonka kehityskaari on pitkäjänteisen työn ansiosta ollut jatkuvasti nousujohteinen niin taiteellisen tason kuin kansainvälisten linjauksienkin osalta. Sen vuotuinen esiintymismäärä on yksi suurimmista suomalaisella orkesterikentällä, se esiintyy kaiken kaikkiaan Suomen orkestereista laajimmin normaalien konserttisaleissa esitettyjen konserttien ohella jalkautuen pienryhmissä yleisön pariin päiväkoteihin, kouluihin, hoivakoteihin, vanhusten palvelutaloihin ja sairaaloihin. Esimerkiksi vuonna 2018 Kymi Sinfonietta tavoitti ennätykselliset 10.369 kuulijaa jalkautumiskonserteissa.

Orkesteri on saanut huomiota myös valtakunnan rajojen ulkopuolella ulkomaan konserttien ja Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun myötä. Kymi Sinfoniettan ulkomaankonserttimatkat ovat suuntautuneet Pietariin, Hollantiin, Kiinaan, Latviaan, Viroon ja Lontooseen.

Kymi Sinfonietta, eli Kymenlaakson Orkesteri Oy aloitti toimintansa 1.1.1999. Orkesterin perinteet ovat kuitenkin pitkät, sillä se koostuu vuoden 1998 lopussa yhdistettyjen Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista ja kymenlaaksolaiset orkesterimusiikin juuret ulottuvat aktiivisten musiikinharrastajien ansiosta ainakin sadan vuoden taakse. Kahden kaupungin, Kotkan ja Kouvolan voimavarat yhdistämällä luotiin iskukykyinen sinfonietta-kokoonpano, jossa on nykyään kaikkiaan 32 soittajaa.

 

Takaisin