IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kutkuttava finaali lähestyy!

Julkaistu 6.9.2019

Valtaisan osanottajamäärän keränneen IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kutkuttava finaali on pian käsillä: loppukilpailuun valitut viisi teosta esitetään ensimmäistä kertaa maailmassa jännittävissä finaalikonserteissa torstaina 14.11.2019 klo 19 Kuusankoskitalolla ja perjantaina 15.11.2019 klo 19 Kotkan konserttitalolla. Tuomaristo tekee lopullisen päätöksensä kilpailun voittajista vasta finaalikonsertit kuultuaan, tulosten julkistaminen ja palkintojenjako tapahtuu heti Kotkan finaalikonsertin jälkeen. Myös yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan. YLE radioi Kotkan finaalikonsertin.

Kilpailuun saapui ennätykselliset 283 sävellystä 38 maasta, joiden joukosta kilpailun nimekäs tuomaristo, säveltäjät Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Erkki-Sven Tüür (Viro) sekä kapellimestari Olari Elts (Viro) valitsivat finaaliin viisi teosta. Finaalissa kuullaan ranskalaisen säveltäjän Christopher Culpon Mundus Imaginalis pianolle ja orkesterille, suomalaisen Pertti Jalavan Alttoviulukonsertto, italialaisen Andrea Porteran Klecksophonic Lieder, suomalaisen Tomi Räisäsen Portal (marimbakonsertto) ja italialaisen Roberto Sansuinin Four Tales for Small Orchestra. Kaikki finaaliin valitut teokset kuullaan Kymi Sinfoniettan, neljän huippusolistin ja kapellimestari Olari Eltsin esittäminä molemmissa finaalikonserteissa marraskuussa 2019. Tuomaristo ja finalistit saapuvat Kymenlaaksoon finaalikonserttiviikolla.

Klami finaalisolistit
Finaalikonserteissa neljä huippusolistia

Finaaliteokset esittää finaalikonserteissa yksi maamme kärkiorkestereista, Kymi Sinfonietta. Kapellimestarina on myös kilpailun juryyn kuuluva Olari Elts. Finaalikonserttien solistikaarti koostuu peräti neljästä instrumenttinsa huipputaitajasta, solisteina ovat italialainen sopraano Valentina Coladonato, venäläissyntyinen alttoviulisti Oleg Larionov, pianisti Risto-Matti Marin ja virolainen lyömäsoittaja Heigo Rosin. Konsertit juontaa YLE:n uutistoimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Finaaliviikolla luvassa mielenkiintoista oheisohjelmaa

Finaalikonserttien lisäksi finaaliviikolla on tarjolla myös monenlaista oheisohjelmaa ulottuen musiikista ja kohtaamisista ruokateemaan. Maanantaina 11.11. kuullaan pianisti Esa Ylösen ja viulisti Sirkku Mantereen juonnettu Landscape-konsertti - Uuno Klamin elämää sävelin ja sanoin Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa. Juonnettu Klami Chamber -konsertti kuullaan keskiviikkona 13.11. Kotkan konserttitalolla, esiintyjinä ovat viulisti Sirkku Mantere, alttoviulisti Eero Kesti, sellisti Laura Bucht ja pianisti Esa Ylönen. Molemmissa konserteissa kuullaan Klamin Sonaatti viululle ja pianolle nyt aivan ensimmäistä kertaa maailmassa - teosta ei ole kuultu missään muualla kokonaisuudessaan tätä ennen.

Säveltäjät esiin! -haastattelutilaisuuksissa ennen finaalikonsertteja uutistoimittaja ja juontaja Jussi-Pekka Rantanen haastattelee kilpailun finalisteja.

Klami Lounge on auki Ravintola Vaustissa Kotkassa keskiviikosta 13.11. klo 15:stä perjantain 15.11. finaalikonsertin loppuun saakka. Loungessa nautitaan sävellyskilpailun sykkeestä ja kohtaamisista sävellyskilpailusta tuttujen esiintyjien ja säveltäjien kanssa (loungen kohtaamisajat julkaistaan lähempänä finaalia kilpailun ja orkesterin www-sivuilla ja somekanavissa). Kuusankoskitalolla Klami Lounge on auki torstaina 14.11. ennen finaalikonserttia klo 16.45 alkaen, siellä on tarjolla keskustelua ja tietoutta Uuno Klamista.

Uuno Klami -juhlamenut ovat tarjolla loka-marraskuussa seuraavissa ravintoloissa: Ravintola Wanha Fiskari, Ravintola Vausti, Frans & Rosalie (Kotka), Hyvinsyöntipaikka Olé, Kymin Huvila ja Frans & Rose (Kouvola). Uuno Klami -näyttely on esillä konserttipaikoilla.

Lisää tietoa oheisohjelmasta osoitteista www.klamicompetition.fi ja www.kymisinfonietta.fi

Finaalikonserttien lipunmyynti lähtenyt käyntiin mukavasti

Finaalikonserttien lipunmyynti on lähtenyt käyntiin mukavasti. Liput ovat myynnissä mm. Ticketmasterissa, orkesteritoimistossa (puh. 05 234 4891) ja Kymi Sinfoniettan muissa lipun- myyntipisteissä. Liput kannattaa hankkia ajoissa.

 

Takaisin