Johannes Gustavsson Oulu Sinfonian ylikapellimestariksi

Julkaistu 12.9.2012

Ruotsalainen kapellimestari Johannes Gustavsson, 37, on kiinnitetty Oulu Sinfonian ylikapellimestariksi syksystä 2013 lähtien. Taiteellisen johtajan Anna-Maria Helsingin kausi päättyy sopimuksen mukaan toukokuussa 2013.

Alttoviulistina musiikillisen uransa aloittanut ruotsalainen nuoren polven kapellimestari Johannes Gustavsson on tullut monille suomalaisille orkestereille ja konserttiyleisöille varsin tutuksi muutaman viime vuoden aikana. Hän lukeutuu sukupolvensa johtaviin kapellimestareihin Ruotsissa, mitä vahvistaa hänen kysyntäänsä maansa rajojen ulkopuolella, etenkin pohjoismaissa. Oulu Sinfonian lisäksi hän on johtanut Suomessa mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria, Lapin kamariorkesteria ja Kymi Sinfoniettaa. Tällä konserttikaudella hän toimii Oulu Sinfonian taiteellisena partnerina ja päättää omien konserttiensa musiikillisesta sisällöstä.

Gustavsson on kotonaan niin sinfonisen ohjelmiston kuin kamarimusiikin ja oopperan parissa. Hän on johtanut yli 30 pohjoismaisen säveltäjän teoksen kantaesityksen sekä levyttänyt mm. Anders Eliassonin teoksia Ruotsin radion sinfoniaorkesterin ja Ruotsin radion kuoron kanssa.

Johannes Gustavsson on menestynyt kansainvälisissä kapellimestarikilpailuissa Saksassa ja Italiassa sekä kotimaassaan vastaanottanut ensimmäisenä niin Ruotsin kapellimestaripalkinnon kuin myös Herbert Blomstedt -kapellimestaripalkinnon.

Vahva näyttö ammattitaidosta

Johannes Gustavsson on tuttu jo muutamien vuosien ajalta niin orkesterille kuin Oulu Sinfonian konserttiyleisöllekin. Ylikapellimestarin nimike on uusi Gustavssonille, mutta hän on työskennellyt käytännössä samoissa tehtävissä Västeråsissa ja Sundsvallissa Ruotsissa. Pesti on hyvin mieluinen, koska hänen mielestään orkesterissa on paljon potentiaalia, muusikoilla on positiivinen asenne ja he ovat innostuneita työstään.

 

– Lisäksi Madetojan Sali on tavattoman hyvä ja kaunis konserttisali, hän jatkaa.

 

Oulu Sinfonian intendentti Leena Pälli toteaa, että ylikapellimestarin valintaan vaikutti suuresti, että Gustavsson on johtanut muutamien vuosien ajan loistavia konsertteja Oulussa, ja yhteistyö orkesterin kanssa on ollut todella onnistunutta.

– Arvioimme joukon mahdollisia ehdokkaita. Orkesteri halusi nimittää ylikapellimestarin, joka sitoutuu pitkäjänteisesti yhteistyöhön orkesterin kanssa sekä orkesterin kehittämiseen, hän kertoo. Gustavssonille kehittäminen tarkoittaa vain yhtä asiaa: on tultava aina vain paremmaksi.

Johannes Gustavsson tuo uusia tuulia konserttiohjelmistoon ja esiintyjäkaartiin uusien kontaktien myötä.

 

– Fokus on skandinaavisessa musiikissa, mutta on opittava ymmärtämään myös sen eurooppalaiset juuret. Minusta on tärkeää, että musiikki, jota esitämme kehittää, on haastavaa ja miellyttävää niin orkesterille kuin yleisöllekin.

 

Kapellimestariksi Gustavssonin tie kävi asteittain.

– Mitä enemmän soitin orkestereissa sitä enemmän kiinnostuin kokonaiskuvasta, upeasta musiikista, jota soitimme. Jäin ikään kuin koukkuun musiikkiin, eikä paluuta ollut…. .

Johannes Gustavsson on avoin myös muille musiikkityyleille. Oulu Sinfonian syyskauden avajaiskonsertissa hän johtaa itselleen mieluista Wagneria ja Sibeliusta, työn ulkopuolella hän kuuntelee Ella Fitzgeraldia, Red Hot Chili Peppersiä, Cornelis Vreeswijkiä, Soundgardenia…

 

– Kuuntelen kaikkea mikä puhuttelee minua ja pitää mielenkiintoni yllä erityisellä tavalla.

Gustavssonin elämä ei ole ainoastaan partituurin lukemista, orkesterin harjoittamista ja konserttielämyksiä: hän pyrkii töistään johtuvan matkustelun lomassa elämään normaalia perhe-elämää yhdessä kuvittaja-muusikko Anen ja kahden pienen poikansa kanssa.

 

·Johannes Gustavsson on johtanut mm. Ruotsin Radion sinfoniaorkesteria, Tukholman filharmonista orkesteria, Ruotsin kuninkaallista oopperaorkesteria, Göteborgin sinfoniaorkesteria, Göteborgin oopperaorkesteria, Oslon filharmonista orkesteria sekä lukuisia muita pohjoismaisia orkestereita.

 

·Gustavsson on johtanut pohjoismaisten säveltäjien yli 30 teoksen kantaesitystä.

 

·Gustavsson on palkittu useissa kansainvälisissä kapellimestarikilpailuissa: hän vastaanotti ensimmäisenä kapellimestarina Ruotsalaisen kapellimestarin palkinnon sekä Herbert Blomstedt -kapellimestaripalkinnon. Hän on voittanut palkintoja kansainvälisessä Solti-kilpailussa Frankfurtissa sekä Toscanini-kilpailuissa Parmassa ja Taorminassa Italiassa.

 

 

Takaisin