KPKO:n ja Talviharmonikan yhteiskonsertissa juhlistetaan 400-vuotista Kokkolaa ja tätä päivää

Julkaistu 11.2.2020

Anna-Maria Helsing-2018_Kasper-Dalkarl-7sonja_janne3_credHeikkiTuuli

Aulis Sallisen uusi teos kahdelle harmonikalle kantaesitetään Anna-Maria Helsingin johdolla

400-vuotinen Kokkola on historiansa aikana kuulunut sekä Ruotsin että Venäjän valtakuntaan ennen Suomen itsenäistymistä. Konservatorion salissa perjantaina 14.2. järjestettävässä konsertissa soi niin ruotsalainen, venäläinen kuin suomalainenkin musiikki.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) ja Kokkolan XXII Talviharmonikan yhteistyössä järjestämässä konsertissa juhlistetaan ystävänpäivänä 14.2. niin 400-vuotista Kokkolaa kuin tätä päivää. Konsertin johtaa maailmalla menestyvä kapellimestari Anna-Maria Helsing, ja konsertti sisältää upouuden tilaussävellyksen kantaesityksen.

Ystävyyttä ja naapuruutta -otsikkoa kantavan konsertin avaa Anton Arenskin (1861–1906) Variaatiot Tšaikovskin teemasta op. 35a. Ruotsalaista musiikkia edustaa Dag Wirénin (1905–1986) tunnetuin teos Serenadi jousille op.11.

Suomalaista musiikkia edustaa kansallissäveltäjämme Jean Sibelius (1865–1957) ja hänen Rakastava-sarjansa op.14. Uusinta uutta on tarjolla, kun kantaesityksensä saa Aulis Sallisen (1935- ) Konsertto kahdelle harmonikalle, jousiorkesterille ja lyömäsoittajalle, op. 115. Sallinen on kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia säveltäjiä, ja on niittänyt mainetta varsinkin oopperoillaan. Perjantaina kantaesitettävän teoksen on tilannut Kokkolan kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Sampo Purontaus, Kokkolan Talviharmonikka ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Säveltäjä kertoo itse teoksestaan: ” Minua viehätti tässä ennen kaikkea ajatus panna kaksi harmonikkaa keskenään vuoropuheluun. Värikkään harmonikkafestivaalin kunniaksi halusin lisäksi ankkuroida teoksen pohjanmaalaiseen maisemaan käyttämällä paikallista pelimannisävelmää sävellyksen toisessa osassa.”

Solisteina Sallisen teoksessa esiintyvät harmonikkataiteilijat Sonja Vertainen ja Janne Valkeajoki. Kokkolalaislähtöinen Sonja Vertainen suorittaa tällä hetkellä maisterinopintojaan Sibelius-Akatemiassa. Hän on myös opiskellut vaihto-oppilaana Würzburgissa prof. Stefan Hussongin johdolla. Janne Valkeajoki on opiskellut sekä harmonikkaa että orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa ja Würzburgin musiikkikorkeakoulussa. Hänen tuleviin projekteihinsa kuuluvat muun muassa kokonaislevytys Magnus Lindbergin tähänastisesta harmonikkatuotannosta sekä kantaesitys Kalevi Ahon uudesta teoksesta harmonikalle ja jousille. Sekä Valkeajoki että Vertainen ovat osallistuneet ja menestyneet kotimaisissa ja kansainvälisissä harmonikkakilpailuissa.

Kokkola 400 -juhlavuoden tapahtumiin lukeutuvan konsertin johtaa Anna-Maria Helsing. Pohjanmaalta maailmalle ponnistanut kapellimestari on noussut maineeseen johtaessaan erityisesti pohjoismaisia orkestereita sekä myös vieraillessaan kapellimestarina Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperataloissa. Marraskuussa 2019 Helsing valittiin BBC Concert Orchestran päävierailijaksi. Hän on myös RUSK -kamarimusiikkifestivaalin uusi taiteellinen johtaja.

Yle radio 1 taltioi konsertin. Konsertti on lähes loppuunmyyty.

Ystävyyttä ja naapuruutta
pe 14.2.2020 klo 19.00 Konservatorion sali, Kokkola
Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Sonja Vertainen & Janne Valkeajoki, harmonikka
Yhteistyössä: Kokkolan XXII Talviharmonikka

 

Takaisin