UMO Helsinki toteutti musiikkivideon etä-äänityksinä, solisti äänitti osuutensa Lontoossa

Julkaistu 15.4.2020

UMO Helsinki JO

UMO Helsinki Jazz Orchestra ja brittiläis-nigerialainen soullaulaja-lauluntekijä Ola Onabulé eivät lannistuneet yhteisen konserttinsa siirtymisestä huhtikuusta joulukuulle, vaan päättivät ilahduttaa fanejaan toteuttamalla musiikkivideon etä-äänityksinä. UMO Helsingin muusikot äänittivät ja videoivat omat osuutensa kodeissaan, solisti toteutti lauluosuuden kotistudiossaan Lontoossa.

Biisiksi valikoitui solisti Ola Onabulén säveltämä ja sanoittama Never Known, jonka big band -sovituksen on tehnyt UMO Helsingin pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja Ed Partyka.

– Tämän kaltainen työskentelytapa ja etänä äänittäminen on ollut käytössä poppipuolella jo vuosia. On tuotantoja, joissa muusikot saattavat olla eri puolelta maailmaa, eivätkä välttämättä ole koskaan tavanneet toisiaan. Silti lopputulos kuulostaa vakuuttavalta. Improvisointia ja hetkessä tulkintaa vaativa musiikki on kuitenkin astetta haastavampi etätyön muoto. Vieruskavereiden puuttuessa on luotettava kokemukseen – "näin hän varmasti tämän kanssani ratkaisisi". Yhteen hitsautunut UMO Helsinki Jazz Orchestra onkin mielestäni pystynyt tekemään äänityksiä etänä hienosti, kertoo videon tuottajana toiminut ja biisissä myös rumpuja soittava Markus Ketola.

– Tauko konserttitoiminnassa mahdollistaa meille kehittymisen digitoiminnan puolella. Olemme suunnittelemassa mm. striimauksia, toteuttaneet laadukkaita kahden muusikon duo-videoita ja myös näitä ulkomaisten solistivieraiden kanssa tehtäviä etätoteutuksia on tulossa lisää. Vuoden 2020 aikana UMO Helsinki Jazz Orchestra näkyy ja kuuluu entistä laajemmin erilaisissa digitaalisissa kanavissa, voisi puhua jopa digiloikasta! Pidämme tätä poikkeustilannetta meille mahdollisuutena; koko henkilökuntamme on uuden edessä. Tulevaisuudessa digitaalinen kehitys näyttäytyy yhä tärkeämpänä, kun kuulijoita pitää tavoittaa entistä enemmän etäyhteyksien ja erilaisten kanavien kautta, kertoo UMO Helsingin toiminnanjohtaja Eeva Pirkkala.

UMO Helsinki Jazz Orchestra feat. Ola Onabulé – Never Known
Säv. & san. Ola Onabulé
Sov. Ed Partyka
Videon editointi: Heikki Kynsijärvi
Miksaus: Markus Ketola
Tuotanto: UMO Helsinki Jazz Orchestra

Muusikot:
Trumpetit: Teemu Mattsson, Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti, Tatu-Pekka Paukkunen
Pasuunat: Kasperi Sarikoski, Mikko Mustonen, Pekka Laukkanen, Mikael Långbacka, Mikko Marttila (tuuba)
Saksofonit: Jouni Järvelä, Max Zenger, Mikko Mäkinen
Komppi: Seppo Kantonen (piano), Vesa Ojaniemi (basso), Markus Ketola (rummut)

voit katsoa videon myös tästä.

UMO Helsinki Jazz Orchestra ja Ola Onabulé konsertoivat Savoy-teatterissa joulukuussa Great Voices -konserttisarjassa.

Great Voices #2: Ola Onabulé feat. UMO Helsinki
La 12.12.2020 klo 19 Savoy-teatteri, Helsinki

Tällä miehellä on ääni ­– ja sanottavaa! Ola Onabulé on brittiläis-nigerialainen soullaulaja ja lauluntekijä. Onabulé on sielukas tulkitsija ja tarinankertoja, jonka kolmen ja puolen oktaavin ääniala liikuttaa ja liikauttaa takarivillä asti. Miehen värikäs live-esiintyminen, nautinnollisesti elävä laulu ja laaja repertuaari korkeista huhuiluista kurkkuäänisiin tehosteisiin on koukuttava kombo. Onabulén musiikissa tartutaan usein päivänpolttaviin aiheisiin, kuten muukalaisvihaan ja sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen, mutta sijansa saavat myös miehen afrikkalaiset juuret ja filosofiset kysymykset. Yli 20 vuotta kestäneen uransa aikana Onabulé on keikkaillut oman yhtyeensä kanssa kaikilla tärkeimmillä kansainvälisillä jazzklubeilla ja -festivaaleilla ja vieraillut useiden merkittävien orkesterien kuten saksalaisen WDR Big Bandin ja tanskalaisen Danish Radio Big Bandin laulusolistina. Onabulé pyörittää Rugger Ram Records -levymerkkiä, jonka alla hän on julkaissut seitsemän yhdeksästä omasta albumistaan.

Joulukuun 12. päivään siirtyneessä konsertissa kuullaan Ola Onabulén sävellyksiä keskittyen syksyllä 2019 ilmestyneen Point Less -levyn upouusiin big band -sovituksiin. Luvassa on takuuvarmaa 60-70-luvulta ammentavaa tämän päivän souljazzia afrikkalaisin elementein! Konsertin kapellimestarina toimii Ed Partyka, jonka hyppysissä laulajan ja ison orkesterin välinen vuoropuhelu on pääosassa. Umolaisille räätälöidyt sovitukset korostavat Onabulén musiikin melodiaa, rytmiä, harmoniaa ja musiikillista tekstuuria.

 

Takaisin