Helena Juntunen ja RSO kantaesittävät Otto Virtasen laulusarjan

Julkaistu 20.4.2020

Rso_koronakevat

Radion sinfoniaorkesterin muusikot kantaesittävät Otto Virtasen laulusarjan Five Songs of Soundness Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä 24.4. Solistina esiintyy sopraano Helena Juntunen. Lisäksi ohjelmassa on Wilhelm Friedemann Bachin ja Johann Sebastian Bachin teoksia sekä Sergei Prokofjevin kvintetto, jossa mukana on myös tanssija Atte Kilpinen.

RSO:n fagotistinakin tunnettu säveltäjä Otto Virtanen pyöritteli harpputrion aihiota mielessään monta vuotta. "Jossain vaiheessa tuli ajatus, että jos yhtyeeseen lisäisi vielä sopraanon, voisi kokonaissointiin avautua paljon mielenkiintoisia ulottuvuuksia." 

Seuraavaksi Virtanen löysi Anne Finchin, Philip Larkinin, Charlotte Mewn ja Chidiock Tichbornen runot ja laulusarja oli saanut tekstinsä. Puolitoista vuotisen sävellystyön jälkeen teos sopraanolle, harpulle, huilulle, fagotille ja alttoviululle oli valmis. 

Tanssin lisääminen Prokofjevin kvintettoon RSO:n esityksessä juontaa juurensa teoksen syntyhistoriaan. "Prokofjev suunnitteli teosta alunperin baletiksi. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja se jäi kvintetoksi", kertoo viulisti Laura Vikman. Tanssijaksi pyydettiin Suomen Kansallisoopperassa työskentelevä Atte Kilpinen, joka suunnitteli myös koreografian.

RSO:n loppukevään kamarimusiikkisarjassa kuullaan vielä neljä konserttia, joiden suorat lähetykset nähdään Ylen kanavilla 29.4., 8.5., 13.5. ja 27.5. klo 19.

OHJELMA 24.4.:

W. F. Bach: Sonaatti nro 3 Es-duuri kahdelle huilulle F. 55
Otto Virtanen: Five Songs of Soundness, kantaesitys
J. S. Bach: Partita sooloviululle nro 1 h-molli
Sergei Prokofjev: Kvintetto g-molli op. 39

Esiintyjät:
Helena Juntunen, sopraano
Kaisa Kortelainen, huilu
Kyeong Ham, oboe
Christoffer Sundqvist, klarinetti
Jussi Särkkä, fagotti
Sivan Magen, harppu
Laura Vikman, viulu
Ezra Woo, alttoviulu
Camilla Vilkman, alttoviulu
Iikka Järvi, kontrabasso
Atte Kilpinen, tanssi ja koreografia

Konsertti lähetetään suorana Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä 24.4. klo 19 alkaen.

 

Takaisin