Orkesterit kiinnostavat suomalaisia

Julkaistu 23.4.2020

HKO Brugge, kuva Maarit KytOharju
HKO Brugge, kuva: Maarit Kytöharju

Suomalaisten sinfoniaorkestereiden konserteissa kävi viime vuonna 1,1 miljoonaa kuulijaa. Digitaalisessa mediassa orkesterit tavoittivat 14,7 miljoonan yleisön. 

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n tuore vuosikertomus sisältää kattavasti tilastotietoa suomalaisten ammattiorkesteiden toiminnasta ja taloudesta. Orkestereiden yleisömäärät ovat olleet kasvussa jo useiden vuosien ajan, mutta viime vuonna yleisömäärä laski 6,9 % vuoden 2018 tasosta. Notkahdus on seurausta kulttuurin supistuneista resursseista, mikä vaikutti mm. konserttien määriin.

Vuonna 2019 SUOSIOn jäsenorkesterit järjestivät yhteensä 2 462 konserttia.  Niissä kävi yhteensä 1 114 719 kuulijaa. Konserttien televisioinnit ja striimaukset saavuttivat 14,7 miljoonan yleisön digitaalisessa mediassa. Orkestereiden yleisötyön tapahtumat keräsivät yli 115 257 osallistujaa.

Yleisömäärän kehitys 2012-19 

Avanti!, kuva Maarit Kytoharju (1)
Avanti!, kuva: Maarit Kytöharju


Konsertteja kaikille

Orkestereiden kaikista konserteista 41 % oli sinfoniakonsertteja. Ohjelmatarjonnasta 59 % sisälsi mm. kamari-, viihde- ja lastenmusiikkia.

Orkesterit esiintyivät hoivalaitoksissa, työpaikoilla, kouluissa, päiväkodeissa, neuvoloissa sekä festivaaleilla ja suurilla ulkoilmalavoilla. Ulkomaan kiertueita teki yhdeksän orkesteria.
 
Sinfoniakonsertit olivat toiminnan perusta, mutta orkesterit tavoittivat runsaasti yleisöä myös konserttisalien ulkopuolella.

Oman aikamme musiikki on ohjelmistoissa vahvasti esillä. 

Kantaesityksiä oli 98 ja Suomen ensiesityksiä 91. Orkestereiden ohjelmistossa oli 1 515 teosta 310 suomalaiselta säveltäjältä.

 
HeBo, kuva Maarit Kytoharju
HeBo, kuva: Maarit Kytöharju

Orkesterit työnantajana

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterit työllistivät vuonna 2019 lähes 1 000 päätoimista muusikkoa. Tilapäisesti työllistettiin yli 2 500 muusikkoa.

Viime vuonna tilastoitiin ensimmäisen kerran myös säveltäjien, kapellimestareiden ja solistien sukupuolijakauma. 

Säveltäjistä 6 % ja kapellimestareista 11 % oli naisia. Solistien sukupuolijakauma oli tasaisempi: naisia oli 44 % ja miehiä 56 %.


Vuosikertomus 2019

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n vuosikertomus 2019 sisältää tilastot jäsenorkestereiden konserteista ja niiden yleisömääristä, orkestereiden taloudesta, levytyksistä ja kantaesityksistä.

Koko aineisto on Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n sivulla SUOSIOn vuosikertomus 2019 

 

Takaisin