Kamariorkesteri Avanti! ja Svenska Teatern valmistavat yhdessä Georg Malmsténista kertovan konserttiteatteriesityksen

Julkaistu 26.5.2020

- Svenska Teatern ja Avanti! esittävät:
”Georg Malmstén & HumppAvanti! – Kaikki järjestyy / Ta de´ lugnt alla tider”

HumppAvanti! ja Svenska Teatern maalaavat syksyllä solistien, tunnettujen laulajien ja näyttelijöiden keralla muotokuvan musiikinhistoriamme suuresta viihdyttäjästä, Georg Malmsténista. Esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Siltanen ja musiikillinen johtaja Timo Hietala haluavat päivittää Malmsténin tuotantoa 2020-luvulle mahtavassa musiikillisessa ilotulituksessa Svenska Teaternin suurella näyttämöllä. Ensi-ilta on 16. lokakuuta. Ensemblessa esiintyy sellaisia nimiä kuin John Storgårds, Sam Huber ja Anna Hultin. Lisää huippunimiä julkistetaan myöhemmin. Liput tulevat myyntiin 27. toukokuuta.

Avanti_georg malmsten

Georg Malmstén (1902–1981) on yksi suomalaisen musiikinhistorian kulmakivistä. Hänen sävelmänsä ovat jättäneet lähtemättömän jäljen suomalaiseen kansansieluun. Svenska Teatern ja kamariorkesteri Avanti! kunnioittavat rakastettua laulajaa, muusikkoa ja säveltäjää lokakuussa riemukkaalla konserttiteatteriesityksellä.

Malmsténin lauluissa kohtaavat itä ja länsi, stadi ja maaseutu, murhe ja riemu, univormut ja Mikki-hiiri. Avantin ja Svenska Teaternin esityksessä tuodaan näistä 2020-luvun estradille, molemmilla kotimaisilla kielillä, niin tuttuja klassikoita kuin etenkin vähemmän tunnettuja mestariteoksia.

- Malmstén oli suuri ’kansallinen hahmomme’, mutta haluamme näyttää hänet myös kansainvälisesti kovan luokan ammattitaiteilijana. Hän oli oopperalaulaja, orkesterinjohtaja, kornetisti, säveltäjä, sovittaja, sanoittaja, näyttelijä, jopa elokuvaohjaaja. Hänen työssään näkyy puolen vuosisadan kehityskaari ja ennen muuta sellainen persoonan lämpö, joka meidän maillamme jää usein sentimenton tai ranttalimeiningin jalkoihin, sanoo esityksen ohjaaja ja käsikirjoittaja Juha Siltanen, joka on vuosien kuluessa valmistanut Avantin kanssa useita säveltäjämuotokuvia.

HumppAvanti! on liki 20 toimintavuotensa aikana saavuttanut taiteellisesti vapaamielisellä otteellaan ja siekailemattomalla huumorillaan kulttimaineen. Yhteistyökumppaneinaan sillä on ollut suuri muusikoiden kirjo aina klassisen musiikin taitajista viihteemme legendoihin ja rap-artisteihin asti.

Pianisti ja säveltäjä Timo Hietalan mukaan koko idea HumppAvantista sai alkunsa leikkimielessä:

- Istuimme Avantin taiteellisen johtajan, Kari Kriikun, kanssa lentokoneessa yrittäen saada aikaamme kulumaan. Aloimme leikkiä ajatuksella järjestää tribuuttikonsertti vanhan suomalaisen bändikulttuurin, vaikkapa Humppa-Veikkojen, kunniaksi. Sillä hetkellä ajatus tuntui aivan hullulta, mutta nukkuessaan yön yli Kriikku vakuuttui siitä, että se piti toteuttaa, kertoo Hietala.

Juuri avantilaisten puolelta tuli myös ajatus rakentaa esitys Malmsténin musiikin ja persoonan ympärille. Esityksessä on mukana kolmetoista maan eturivin muusikkoa, joiden kaikkien ura on vienyt kansainvälisille estradeille, ja vierailevia solisteja ja näyttelijöitä.

Svenska Teatern esitteli Georg Malmsténia lavallaan jo vuonna 1979 Sven Sidin menestysmusikaalissa ”Stadin kundi”. Se piti 201 esityskerrallaan hallussaan teatterin esitysmääräennätystä aina HYPE-musikaaliin asti. Svenska Teaternin johtajan, Joachim Thibblinin, mielestä uusi esitys on tilaisuus sekä laajentaa teatterin ohjelmistoprofiilia että nostaa esiin talon tämänhetkiset resurssit, kyvyt ja taidot:

- Haluamme yhä enemmän tehdä yhteistyötä muiden laitosten ja eturivin toimijoiden kanssa, kansallisten ja kansainvälisten. Svenska Teatern on yksi Helsingin keskeisistä kulttuuritoimijoista. Tahdomme avata hienoa taloamme suuremmalle yleisölle niin, että sijaintimme, osaava henkilökuntamme ja moderni tekniikkamme toisivat iloa yhä useammalle, sanoo Thibblin.

Avanti! ja Svenska Teatern ovat valtionosuutta nauttivia laitoksia. Joachim Thibblinin mielestä on luontevaa, että kaksi suurta kulttuuritoimijaa löytää yhteisiä synergiaetuja.

- Olen valtavan iloinen siitä, että Avanti! halusi ryhtyä kanssamme yhteistyöhön. On hienoa saada tarjota yleisöllemme tällainen ainutlaatuinen ohjelma maan parhaiden muusikkojen esittämänä.

Lokakuussa on siis taas aika lähteä HumppAvantin kanssa rajojarikkovalle retkelle. Tätä tilaisuutta odottaa niin Avanti! kuin Svenska Teatern innokkaasti.

 

Takaisin