Kansanlaulut vievät Brittein saarille huipputenori Topi Lehtipuun matkassa

Julkaistu 14.9.2020

topi lehtipuu-monica-rittershaus

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Kansalauluja – Folksongs konsertissa matkataan Brittein saarille. Torstaina 17.9. klo 19 Lappeenranta-salissa orkesteria johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo ja solistina laulaa huipputenori Topi Lehtipuu.

Topi Lehtipuu on yksi aikamme merkittävimmistä suomalaisista oopperalaulajista. Tenorina kansainvälisesti arvostetun uransa lisäksi Lehtipuu on ollut Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen johtaja sekä myös Turun Musiikkijuhlien ja Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen johtaja. Laulajana Lehtipuu on esiintynyt konserttisaleissa ja oopperataloissa ympäri maailmaa. Monipuolisena taiteilijana ja taitavana esiintyjänä tunnettu Lehtipuu omaa laajan ohjelmiston, joka ulottuu vanhasta musiikista Bachin ja Mozartin kautta klassismista moderneihin teoksiin. Hän on tehnyt tiivistä yhteistyötä useiden ohjaajien ja kapellimestareiden kanssa, kuten Ivor Bolton, Emmanuelle Haïm, René Jacobs, Sir John Eliot Gardiner, Riccardo Muti, Christophe Rousset, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen ja Daniel Harding.

Benjamin Britten (1913-76) taitoi niin oopperan kuin orkesterien värit, mutta keräsi myös paljon nuoruudessaan Brittein saarten kansanmusiikkia. Näiden vaikutusten pohjalta hän sävelsi upean harvemmin meillä Suomessa kuullun laulusarjan kansanlauluja Brittein saarilta vuodelta 1940. Pasifistisessa maanpaossa oleillut säveltäjä kaipasi kotiin, mikä kuuluukin laulujen herkän elegisissä tunnelmissa mutta yhtäältä ylpeän royalistissa väreissä.

Myös englantilaisen Ernst Moeranin (1894-50) Sinfoniettan sävyissä kansalaulumelodiikalla on keskeinen roolinsa. Moeran haavottui vakavasti ensimmäisessä maailmansodassa, mutta säveltäjyys oli hänelle kutsumus, jota hän saattoi toteuttaa kaikesta huolimatta loppuelämänsä. Sinfonietta on säveltäjän myöhäistuotantoa vuodelta 1944, jolloin hän eli jo yksinäisenä ja eristyneenä kotiseudullaan Norfolkin maisemissa

Konsertin aluksi kuulla norjalaistaustaisen elokuvaohjaaja-säveltäjä-tuottaja Flint Beppen teos Heart op. 27 putkikelloille ja jousille.

Konsertissa ei ole väliaikaa

Ennen konserttia keskiviikkona
Saima klubi - Intendentti Milko Vesalaisen klubilla keskustellaan musiikista Lappeenrannan pääkirjastossa
Kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen johdattelee vierailijoittensa kanssa kaupunkilaiset klassisen musiikin kysymysten äärelle Lappeenrannan pääkirjaston musiikkiosastolla.
ke 16.9. klo 18.00 pääkirjaston musiikkiosasto Kansanlaulu – laulujen äiti vieraana tenori Topi Lehtipuu

 

Takaisin