Uusi koululaisooppera tarttuu reippaasti ajankohtaiseen teemaan

Julkaistu 21.10.2020

Maaliskuussa 2021 ensi-iltansa saava koululaisooppera Lähde painottaa ajankohtaisia kysymyksiä: ajattelemmeko tulevia sukupolvia vai teemmekö peruuttamatonta tuhoa?

 

Lahde_ooppera

 

Reaaliajassa etenevä koululaisooppera Lähde on jännittävä tarina. Liikemies haluaa rakentaa pyhänä pidetyn lähteen paikalle juomatehtaan, kunhan kunta vain rahoittaa hankkeen. Sopimus on jo tehty, ja se purkautuu vain, jos töitä ei aloiteta määräaikaan mennessä. Herkkä Sofia kuulee lähteen hengen puhuvan ja saa koko luokan mukaansa. Mutta pystyvätkö he estämään pyhän paikan tuhon? Aikaa on vain 40 minuuttia ja kaivinkoneet ovat jo valmiina.

 

Lähde saa ensi-iltansa Kansallisoopperan Alminsalissa 19.3.2021. Ensi-iltaan esityksen valmistavat yhdessä ammattilaisten kanssa Vantaan Ylästön koulun 5.–6. musiikkiluokkien oppilaat. Teoksen on säveltänyt Sari Kaasinen ja libreton kirjoittanut Juhani Koivisto. Teoksen ohjaa Riikka Oksanen, lavastuksesta ja puvuista vastaa Taina Relander ja valaistuksesta Vesa Pohjolainen.

 

Lähde-oopperan rooleissa oppilaiden lisäksi vuorottelevat oopperalaulajat Johanna Isokoski ja Marika Hölttä, Ann-Marie Heino ja Ruut Mattila sekä Riku Pelo ja Sampo Haapaniemi. Lisäksi lavalla nähdään lyömäsoittaja Mongo Aaltonen sekä sähkökanteleen soittaja Senni Eskelinen.

 

Suomen kansallisooppera ja -baletti on tuottanut koululaisoopperoita alakoululaisten kanssa jo 20 vuoden ajan: omakohtaista kokemusta oopperan tekemisestä on saanut yli 3000 oppilasta noin 350 koulussa eri puolilla Suomea.

 

Aikaisempia tuotantoja ovat olleet Herman Rechbergerin Noitasapatti (2000), Markus Fageruddin Kerjäläiset (2003) ja Sotajoulukuu (2007), Atso Almilan Auringonkukat (2009) ja Olli Kortekankaan Jannen salaisuus (2015). Viimeisimpiä koululaisoopperoita ovat Timo Hietalan säveltämä ja Palefacen kirjoittama Ihmepoika A, joka palkittiin vuoden 2017 parhaana oopperana kansainvälisessä Young Audiences Music Awards (YAMawards) -kilpailussa sekä keväällä 2019 ensi-iltansa saanut ruotsinkielinen koululaisooppera Djurens planet.

 

Koululaisoopperoiden tavoitteena on lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja, tutustuttaa oopperaan taidemuotona ja luoda kaikin puolin ainutkertainen kokemus.

 

Lähde-oopperan toteuttamisen mahdollistaa osaltaan yksityishenkilöltä saatu lahjoitus.

 

Koululaisooppera Lähde

Ensi-ilta Kansallisoopperan Alminsalissa 19.3.2021

 

Takaisin