Oulu Sinfonia suomalaisen musiikin parissa

Julkaistu 27.11.2020

Konsertin säveltäjät veivät suomalaisuutta kohti kansainvälistä tietoisuutta ja toivat Euroopan-matkoiltaan vaikutteita myös Suomeen.
Suomalaisen taidemusiikin niin kutsutun kultakauden teoksissa kuuluu kaipuu kansallisvaltioon ja Kalevalan mystisille maille.

Torstaina 3.12. Madetojan salissa kuullaan kokoelma kotimaisen musiikin ikonisimpia sävellyksiä sinfoniaorkesterille, kun Emilia Hoving johtaa Oulu Sinfonian konsertin Suomalaisen musiikin päivän ja Itsenäisyyspäivän alla. Konsertti on samalla hänen A-tutkintokonserttinsa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan.

Ohjelma keskittyy Suomen kansallisvaltion syntyaikojen musiikkiin, jolla oli merkittävä osa itsenäistymispyrkimyksiä ajavan suomalaisuusaatteen vankistajana.

Oululaissyntyinen Leevi Madetoja vietti pitkiä aikoja Ranskassa ja toi täkäläiseen musiikkiin erityisesti mannermaisten sointujen värejä. Hänen sinfoninen runonsa Kullervo (1913) jäi Madetojan ainoaksi Kalevala-aiheiseksi teokseksi.

Myös Uuno Klami haki vaikutteita ranskalaisilta kollegoiltaan, tärkeimpänä ehkä Maurice Ravelilta. Klami pääsikin suomalaissäveltäjistä lähimmäksi ranskalaisten mestarillisena pidettyä orkesterinkäsittelyä, minkä voi kuulla myös sumuisten purjelaivojen ja aavemaisten hylkyjen herättämiä tuntoja kuvailevan orkesterisarjan Merikuvien ilmavassa soinnissa.

Janne Oksanen ja Pohjolan Chopin

Konsertin solistina esiintyy pianisti Janne Oksanen, jonka suhde suomalaisiin säveltäjiin on erityinen läheinen. Hänen viime vuonna julkaisemansa Toivo Kuulan pianomusiikin kokonaislevytys on kerännyt laajaa kiitosta kriitikoilta myös rajojemme ulkopuolelta.

“Suomalaisessa pianomusiikissa kuuluu kyllä suomalaisuus”, Oksanen sanoo. “Sitä on vaikea tunnistaa tarkasti, mutta teosten kansanlaulutyyppisyys ja kirkkosävellajit tuovat musiikkiin kotimaista fiilistä.”

Oulu Sinfonian konsertissa Oksanen soittaa Selim Palmgrenin toisen pianokonserton. Vuonna 1913 valmistunut konsertto oli porilaisen Palmgrenin lopullinen pääsylippu maailmalle, ja teoksen otti ohjelmistoonsa myös sen ajan kuuluisimpiin pianisteihin kuulunut Ignaz Friedman.

“Teoksen pääteemassa on kuultavissa kalevalaisuuden vaikutus, vaikka Virta onkin kansainvälisempää musiikkia kuin esimerkiksi Kuulan pianoteokset,” Oksanen kuvailee. “Teoksessa Palmgren on onnistunut yhdistämään ranskalaista impressionismia ja kansallisromantiikka hyvin omaperäisellä tavalla, ja musiikki on erittäin pianistista. Häntä ei suotta kutsuttu Pohjolan Chopiniksi.”

Konsertin päättää Jean Sibeliuksen orkesteriteos Finlandia.

Pintaa Syvemmältä
Oulun Musiikkikeskus, Madetojan sali
Torstai 3.12. klo 19

Oulu Sinfonia
Emilia Hoving, kapellimestari
Janne Oksanen, piano

Leevi Madetoja: Kullervo, op. 15
Selim Palmgren: Pianokonsertto nro 2, op. 33 ”Virta”
Uuno Klami: Merikuvia
Jean Sibelius: Finlandia, op. 26

Teksti: Jaani Länsiö

 

Takaisin