Kamarikonsertissa Messiaenin keskitysleirillä säveltämä Aikojen lopun kvartetto – vankileirin kantaesityksestä 70 vuotta

Julkaistu 3.3.2021

Kamarikonsertissa Messiaenin keskitysleirillä säveltämä Aikojen lopun kvartetto – vankileirin kantaesityksestä 70 vuotta

Pori Sinfoniettan La vita è bella -kamarikonsertti striimataan orkesterin YouTube-kanavalla lauantaina 6.3. kello 15. Konserttitallenne on katsottavissa myös jälkeenpäin.

Pori Sinfoniettan konserttimestari Ion Buinovschi ja klarinetin äänenjohtaja Paolo Poma sekä vierailevat muusikot sellisti Sakari Kivinen ja pianisti Jussi Rinta soittavat kamarikonsertissa kaksi teosta, jotka kytkeytyvät holokaustiin.

Olivier Messiaenin (1908–1992) Aikojen lopun kvartetosta voidaan puhua viime vuosisadan kulttiteoksena. Teos syntyi 1940-luvun alussa saksalaisten vankileirillä Görlitzissä, Sleesiassa, Saksan ja Puolan rajalla.

– Valitsimme Aikojen lopun kvarteton soitettavaksi tähän konserttiin tämän oudon ja pysähtyneen korona-ajan keskellä. Teos kantaesitettiin keskitysleirillä tasan 70 vuotta sitten eli alkuvuonna 1941, Poma kertoo.

Teos pohjautuu Raamattuun, tarkemmin Johanneksen Ilmestyskirjan 10. lukuun, jossa enkeli saapuu ilmoittamaan ajan loppumisesta.

Säveltäjä oli 31-vuotias, kun hänet vangittiin toukokuussa 1940. Olosuhteet leirillä kuitenkin sallivat sen, että Messiaen pystyi jatkamaan säveltämistä ja harjoittamaan pianistin ammattiaan. Messiaen oli ranskalainen säveltäjä, urkuri, ornitologi ja itseoppinut pianisti, joka aloitti säveltämisen ollessaan 8-vuotias. Kvartetto on kirjoitettu niille instrumenteille ja soittajille, jotka vankileirillä oli saatavilla: hänen itsensä lisäksi viulistille, sellistille ja klarinetistille.

Konsertin päättää Nicola Piovanin (sov. Martino Torquati) sävellys La vita è bella (Kaunis elämä), joka on peräisin samaa nimeä kantavasta Oscar-palkitusta elokuvasta. Vuonna 1997 ilmestynyt italialainen draamakomedia kertoo italianjuutalaisesta Guido Oreficesta, joka elää elämäänsä unelmoiden – kuin romanttisessa sadussa. Jouduttuaan keskitysleirille yrittää hän selvitä sieltä satumaailmansa tukeutuen ja pitää leirin todelliset kauhut piilossa pojaltaan.

Elokuva voitti kolme Oscar-palkintoa: parhaasta miespääosasta (pääosaa näyttelee Roberto Benigni, joka myös käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan), parhaasta ulkomaalaisesta elokuvasta ja parhaasta elokuvamusiikista, jonka sävelsi italialainen Piovani (s. 1946). Piovani on säveltäjä, pianisti ja kapellimestari, joka tunnetaan parhaiten juuri elokuvamusiikistaan, jota hän on säveltänyt uransa aikana yli 130 elokuvaan.

Kamari 2021: La vita è bella
La 6.3. klo 15 YouTube

Ion Buinovschi, viulu
Sakari Kivinen, sello
Paolo Poma, klarinetti
Jussi Rinta, piano

Olivier Messiaen: Quatuor pour la fin du temps (Aikojen lopun kvartetto)
Nicola Piovani, sov. Martino Torquati: La vita è bella

Maksuton verkkokonsertti Pori Sinfoniettan YouTube-kanavalla. Tallenne on katsottavissa myös jälkeenpäin.

 

Takaisin