Pääsiäisajan musiikkia tähdittää huippusopraano

Julkaistu 1.4.2021

Lasonpalo_Erkki Helena Juntunen 

Lappeenrannan kaupunginorkesteri tuo muusikin ilosanomaa kuultavaksi ja nähtäväksi yleisölle, vaikka suuria kuoro- ja livekonsertteja on nyt mahdoton järjestää. Musiikki on aina kuulunut olennaisena osana pääsiäiseen. Pääsiäiskonsertissa solistina taituroi sopraanotähti Helena Juntunen.

Pääsisäisajan musiikkia | Katso konsertti tästä: https://youtu.be/ZVpOpoLZqXA
Lappeenrannan kaupunginorkesteri
Johtaa Erkki Lasonpalo
Solisti Helena Juntunen, sopraano

Georg Friedrich Händel: Messias, aaria ’He shall feed his flock’ (Hän ruokkii laumaansa)
Pekka Kostiainen: Requiem, ’Pie Jesu’ (Pyhä Jeesus)
Einojuhani Rautavaara: Sydämeni laulu oopperasta Aleksis Kivi
Johann Sebastian Bach: Johannes-passio aaria nro 35 ’ZerlieBe, mein Herze’ (Kyynelehdi, sydämeni)
Georg Friedrich Händel: Concerto grosso op. 3 nro 1

Musiikki on kautta aikain kuulunut keskeisesti pääsiäiseen, sen hengelliseen sekä rauhoittumisen aikaan. Vuotuisesti kirkoissa on esitetty barokin ajan mestarien sakraaliteoksia Johann Sebastian Bachin Matteuspassiosta muihin passio- ja sielunmessuteoksiin, jotka kuvaavat hiljaisella viikolla Kristuksen matkaa ristiinnaulitsemisesta ylösnousemukseen.

Korona-aikana suuret kuoro- ja livekonsertit ovat nyt meiltä poissa ohjelmistosta, mutta tuomme musiikin sanomaa muita reittejä kuultaviksenne ja nähtäväksenne. Pääsiäisen ajan musiikkina barokin ajan aariat passioista ja sielunmessuista, hiljaiseen viikkoon sekä eettisiin arvoihin liittyvät teemat nousevat esille puhuen omaa salattua kieltään.

Georg Friedrich Händelin Messias -oratorion (1741) otsikko on paljon puhuva: Hän ruokkii laumansa kuin paimen. Tulkaa kaikki hänen luokseen te työssään ja elämässään raskasta taakkaa kantavat. Ottakaa hänen ikeensä päällenne, sillä hän antaa teidän levätä.

Jyväskyläläisen säveltäjän Pekka Kostiaisen sielunmessun rauhaan vie puolestaan Pie Jesu, Pyhä Jeesus: Armollinen Jeesus. Isä, joka ottaa pois maailman synnit. Anna heille lepo! Jumalan karitsa, joka ottaa pois maailman synnit. Anna heille ikuinen lepo!

Johann Sebastian Bachin aaria Johannes-passiosta (1724)  ’ZerlieBe, mein Herze’ (Kyynelehdi, sydämeni) julistaa: Kyynelehdi sydämeni, kyynelten tulviin Korkeimman kunniaksi. Kerro maailmalle Taivaallinen viesti: Jeesuksesi on kuollut!

Einojuhani Rautavaaran Aleksis Kivi -oopperan Sydämeni laulussa rauhoittava tuonen lehdon ilmapiiri on hyvin aistittavissa, kun kaukana on vaino riita, kaukana kavala maailma.

Georg Friedrich Händelin Concerto grosso on kokoelmasta kuusi concerto grossoa ja ne julkaistiin vuonna 1734. Tämä konsertointi tai sävellysmuoto oli ajan hittituote eri puolilla Eurooppaa ja siinä on yleensä solistisia solisteja, joita orkesteri säestää sekä värittää aikakauden tyylipainotuksin ja sävyin. Konserton op. 3 nro 1 keskimmäinen osa largo on pitkähkö, lavea ja lohdullinen pastoraali.

 

Takaisin