Iiro Rantalan ja Minna Lindgrenin uutuusooppera Die Zaubermelodika Komische Oper Berlinin kantaesitykseen lokakuussa

Julkaistu 4.5.2021

Iiro Rantalan ja Minna Lindgrenin uutuusooppera Die Zaubermelodika Komische Oper Berlinin kantaesitykseen lokakuussa
- Pikaparantola-ooppera Australiaan lokakuussa
- Iirolta uudet nuottijulkaisut toukokuussa

Iiro Rantala_Minna Lindgren_c_Lotta Kuusisto
Credit: Lotta Kuusisto

Iiro Rantalan ja libretisti Minna Lindgrenin uutuusooppera Die Zaubermelodika tulee maailman kantaesitykseen 24.10.2021 maineikkaassa Komische Oper Berlin -oopperassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kyseinen laitos on tilannut suomalaisilta taiteilijoilta oopperan. Komische Oper Berlinin edustajat vierailivat Helsingissä Iiron ja Minnan edellisen, Pikaparantola-oopperan esityksessä vuonna 2018 ja tilasivat uuden teoksen siltä istumalta.

Die Zaubermelodika -teos on jatko-osa Mozartin suositulle Taikahuilulle, joka on yksi maailman esitetyimpiä oopperoita. Die Zaubermelodikassa seikkailevat samat hahmot kuin Taikahuilussa, tekijöilleen ominaisella twistillä tosin. Mukana ovat tutut henkilöt kuten Sarastro, Tamina, Pamina, Monostatos, Papageno, Papagena sekä tietenkin kuuluisa Yön Kuningatar, joka esiintyy nyt uudessa hahmossa nimeltä Drag Queen of the Night. Roolin laulaa tällä kertaa sopraanon sijaan kontratenori / baritoni. Papageno ja Papagena ovat saaneet liudan lapsia, jotka laulavat lapsikuorossa nimeltä Papa Kids. Oopperassa seikkailee myös kolme tonttua perinteisten ihmishahmojen sijaan. Alun perin englanniksi kirjoitettu teos esitetään saksaksi ja siinä esiintyvät Komische Oper Berlinin ensemblen jäsenet. Lisäksi Iiro soittaa esityksen orkesterissa.

Pikaparantola-ooppera tulee lisäksi Australian ensiesitykseen 24.10.2021 nimellä Sanatorio Express. Australian Contemporary Opera Company tuottaa alun perin suomeksi kirjoitetusta teoksesta uuden englanninkielisen produktion. Rooleissa esiintyvät oopperaseurueen laulajat ja taiteilijat.

Iiro on solminut kustannussopimuksen arvostetun musiikkikustantamo Fennica Gehrmanin kanssa, joka edustaa muun muassa Einojuhani Rautavaaran, Kalevi Ahon, Kimmo Hakolan, Lotta Wennäkosken ja Jean Sibeliuksen sävellyksiä. Kustannusyhteisyöhön kuuluu molempien edellämainittujen oopperoiden lisäksi muun muassa toukokuussa julkaistavat kaksi nuottikirjaa. Ajatuksia – 10 jazzahtavaa kappaletta pianolle sisältää kaiken ikäisille soveltuvia kappaleita ympäröivästä maailmasta. Toinen nuottijulkaisu sisältää 10 sävellystä Eino Leinon runoihin, joista mukana on muun muassa kuuluisa Hymyilevä Apollo. Uudet raikkaat sävellykset liikkuvat laulelman ja taidemusiikin rajalla ja ne sopivat niin harrastajille, opiskeluun kuin esityskappaleiksikin.

Iiro soittaa kesällä Eppu Normaalin kiertueella, minkä lisäksi hänellä ja Lotta Kuusistolla on korona-ajan Facebook- ja Instagram-esityksiin perustuva Sanat ja sävel -konsertti Musiikkitalossa 14.8.2021. Esityksissä huomioidaan koronan aiheuttamat mahdolliset rajoitukset. Suuren suosion saanut Lallukan Pihasoitto järjestetään toisen kerran 7.-23.6.2021. Ohjelma ja liput tulevat myyntiin lähipäivinä.

Iiro on säveltänyt myös kaksoiskonserton viululle ja pianolle, joka kantaesitetään Bremenissä Saksassa tammikuussa 2022. Tuolloin orkesterina soittaa Iiron pitkäaikainen yhteistyökumppani Die Kammerphilharmonie Bremen konserttimestarinaan Antti Tikkanen. Solistina soittaa Iiron kanssa Minna Pensola. Teoksen esityksistä tiedotetaan myöhemmin lisää.

Ajatuksia – 10 jazzahtavaa kappaletta pianolle
Ajatuksia
Balladi vanhalle bulldogille
Hämy lusikka
Iloa päivään!
Jazzia vaan!
Oskar-waltz
Pasifistimarssi
Pum-pum
Rauhaa
Umppa-humppa

Hymyilevä Apollo – lauluja Eino Leinon runoihin
Laulajan lohdutus
Rauha
Työn onni
Tarhapöllö
Näin lauloin ma kuolleelle äidillein
Morituri
Harha
Sitä lempeä unhota et
Kumpi on kauniimpi
Niin suuri on maa

 

Takaisin