Kesäistä barokkia Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin Cembalo soikoon! -konsertissa

Julkaistu 1.8.2022

Barokkiasiantuntijat Kreeta-Maria Kentala ja Tea Polso vierailevat Kamariorkesterin uuden cembalon vihkiäiskonsertissa Kokkolan kirkossa ke 3.8.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin uuden cembalon vihkiäiskonsertissa päästään tunnelmoimaan barokin ajan helmien ääreen, kun asialla ovat vanhan musiikin asiantuntijat, viulisti Kreeta-Maria Kentala sekä cembalisti Tea Polso.

Koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia alun perin tammikuulle suunniteltu konsertti soi nyt keskiviikkona 3. elokuuta Kokkolan kirkossa klo 19 alkaen. Konsertin saapuu johtamaan viulisti Kreeta-Maria Kentala. Kaustislaislähtöinen Kentala kuuluu maamme vanhan musiikin liikkeen uranuurtajiin ja konsertoi säännöllisesti sekä soolo- ja kamarimusiikkiprojekteissa että eri orkesterien solistina, konserttimestarina ja johtajana.

Cembalotaiteilija Elina Mustosen oli tarkoitus taituroida solistina uuden soittimen ääressä. Sairaustapauksen takia solistiksi sapuukin cembalisti Tea Polso. Keskipohjalaislähtöinen cembalisti ja urkuri Polso on toiminut monipuolisesti erilaisissa muusikon töissä, etenkin continuosoittajana eri barokkiorkestereiden riveissä ja esiintynyt useilla kotimaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, myös solistina ja soolokonsertein. Viime vuosien projekteista mainittakoon kansanmusiikkia barokkiin linkittävät konserttiohjelmat, joiden merkeissä hän on myös levyttänyt yhdessä Kreeta-Maria Kentalan kanssa.

Konsertin keskiössä on tietenkin vihdoin käyttöön vihittävä cembalo. Soitin on Prahassa toimivan cembalorakentaja Jorma Ollikan rakentama: kyseessä on kaksisormioinen, tyyliltään ranskalais-flaamilainen soitin, jonka esikuva on ns. Couchet/Blanchet/Taskin -cembalo. Konsertin alkuperäisen solisti Elina Mustosen ehdotuksen mukaisesti KPKO on päättänyt antaa soitinperheensä uusimmalle jäsenelle kutsumanimeksi Anders Chydeniuksen puolison mukaan ”Beata Magdalena”. Nimi viittaa Kokkolan musiikkielämän ensimmäiseen kukoistuskauteen 1700-luvun jälkipuoliskolla.

Konserttiohjelma pitää sisällään monipuolisen kattauksen barokkimusiikkia, ja moni konsertissa esitettävistä teoksista ovatkin ns. KPKO-klassikoita, eli teoksia, jotka ovat pysyneet orkesterin matkassa sen alkuvuosista asti. Yksi näistä teoksista on Henry Purcellin (1659–1695) sarja musiikista näytelmään Fairy Queen (Keijukaiskuningatar). Myös renessanssityylinen, John Dowlandin (1563–1626) herkkä Lachrimae Antiquae (Vanhat kyyneleet) on ollut orkesterin ohjelmistossa aika ajoin.

Myös barokin ajan suurmiesten - Vivaldin, Händelin ja J.S. Bachin - musiikkia on niinikään ohjelmassa. Antonio Vivaldin (1678-1741) teoskokonaisuudesta L’Estro armonico Kentala ja orkesterin muusikot esittävät Konserton neljälle viululle nro 10 h-molli. Georg Friedrich Händeliltä (1685-1759) kuullaan Concerto grosso a-molli op. 6 nro 4 ja Johann Sebastian Bachilta 1685-1750) Konsertto cembalolle, jousille ja basso continuolle A-duuri BWV 1055.

Uusi soitin soi myös solistisessa teoksessa - Tea Polson esittämänä kuullaan Louis Couperin'n (ca 1626-1661) Prélude à l´imitation de Mr. Froberger. Teos on peräisin cembalon esikuvana toimineen soittimen syntyajoilta.

Konserttiliput ovat myynnissä www.netticket.fi/kamariorkesteri sekä Kokkolan kaupunginkirjastossa sijaitsevan Luckanin kautta.

KPKO viettää vuonna 2022 50-vuotisjuhlavuottaan. Syyskausi avataan pe 2.9. orkesterin taiteellisen johtajan Malin Bromanin liidaamalla konsertilla, solistina esiintyy maailmankuulu englantilainen sellisti Steven Isserlis. Syyskauden kausikortit sekä yksittäiset konserttiliput ovat myynnissä www.netticket.fi/kamariorkesteri kautta. Kausikorttia on nyt saatavissa juhlavuoden erikoishintaan 150€ / kpl.

 

Takaisin