Oulu Sinfonia julkaisee Ludvig Normanin musiikkia

Julkaistu 5.8.2022

Oulu Sinfonia julkaisee perjantaina 5.8.2022 levyllisen ruotsalaisen Ludvig Normanin (1831–1885) musiikkia. Tämä laajasti arvostettu ja ”Ruotsin Brahmsiksi” tituleerattu säveltäjä inspiroi aikanaan sukupolvellisen ruotsalaissäveltäjiä ja puhuttelee yleisöjä tänäkin päivänä. Oulu Sinfonian edellinen ylikapellimestari Johannes Gustavsson suunnitteli sisällön nyt ilmestyvälle levylle, jolla hän myös toimii kapellimestarina. Teokset äänitettiin toukokuussa 2021 Gustavssonin ylikapellimestarikauden lopuksi. Levyn julkaisee Ondine.

Tukholmalaissyntyinen Norman aloitti 16-vuotiaana opinnot kuuluisassa Leipzigin konservatoriossa, jossa hänen opettajinaan olivat mm. Ignaz Moscheles (piano) ja Julius Rietz (sävellys). Valmistuttuaan ammattimuusikoksi ja säveltäjäksi Norman palasi Tukholmaan tuoden mukanaan Leipzigin musiikkielämän vahvat vaikutteet. Häntä pidetään laajalti yhtenä Ruotsin johtavista sinfonikoista Adolf Fredrik Lindbladin (1801–1878) ja Franz Berwaldin (1976–1868) rinnalla. Normanin orkesterisävellykset sisältävät kolme sinfoniaa, kolme alkusoittoa ja hautajaismarssin.

Nyt ilmestyvä levy sisältää kolmannen sinfonian, Konserttialkusoiton Es-duuri op. 21 ja surumarssin Till August Sodermans Minne, op. 46. Normanin aikalainen, niinikään ruotsalainen säveltäjä, pianisti ja kapellimestari Wilhelm Stenhammar (1871–1927) on kuvaillut kolmannen sinfonian olevan täynnä kauneutta ja jopa kertonut arvostavansa teosta enemmän kuin mitään Johannes Brahmsin sinfonioista.

Ludvig Norman -nimeä kantavaa levy on julkaistu CD-muodossa ja yleisimmissä suoratoistopalveluissa. CD on myynnissä Oulu Sinfonian konserttien yhteydessä.

Ludvig Norman

  1. Konserttialkusoitto Es-duuri op. 21
  2. Hautajaismarssi ”To The Memory of August Söderman” op. 46
  3. Alkusoitto näytelmään Antonius ja Kleopatra op. 57
  4. –7. Sinfonia nro 3 d-molli op. 58

Oulu Sinfonia
Johannes Gustavsson, kapellimestari

Levyn esittely YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=-0R5bVHAzpE

 

Takaisin