Oopperaluokka Oulu Sinfonian vieraana

Julkaistu 16.5.2023

Keskiviikkona 17.5. Sibelius-Akatemian oopperaluokka -konsertti kokoaa italialaisten ooppera-aarioiden äärelle yhdeksän laulunopiskelijaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta sekä Oulun ammattikorkeakoulusta.

Sibelius-Akatemia on Suomen ainoa oppilaitos, jossa voi suorittaa oopperakoulutuksen maisteritutkinnon. Haku oopperakoulutukseen järjestetään joka toinen vuosi ja opiskelijat valitaan koulutukseen äänityypeittäin, koulutuksen aikana toteutettaviin produktioihin sopivina ensembleinä. Monet oopperaluokan opiskelijoista ovat jo aiemmin suorittaneet perusopintonsa jossain maamme ammattikorkeakouluista ja siirtyneet sitten maisteriopintoihin Sibelius-Akatemiassa.

Oulun ammattikorkeakoulu puolestaan on yksi kymmenestä suomalaisesta ammattikorkeakoulusta, joissa on tarjolla musiikin koulutusohjelma. Kandidaatintutkintoa vastaavat ammattikorkeakouluopinnot tuottavat monipuolisia ammattilaisia musiikin kentälle.

Uusien musiikin ammattilaisten kasvun ja kehittymisen tukeminen on yksi tärkeä osa Oulu Sinfonian musiikkikasvatustyötä. Yhteistyöllä niin Oamkin kuin Sibelius-Akatemiankin kanssa on pitkät perinteet. Useita Oamkin opiskelijoita on päässyt vuosien varrella soittamaan ammattiorkesterissa osana opintojaan, ja Sibelius-Akatemiasta ovat orkesterin vieraina olleet aiemmin paitsi ooppera-, myös kapellimestariluokkalaiset.

Keskiviikkoisen konsertin solisteina vuorottelevat Sibelius-Akatemian opiskelijat, sopraanot Emma Mustaniemi, Ruut Karhula, Johanna Takalo ja Julia Perez-Arquillo, mezzosopraanot Ruusu-Maaria Brousseau ja Fanny Henn sekä baritoni Aku Rantama. Oamkia puolestaan edustavat laulunopiskelijat tenori Joonas Vatjus ja bassobaritoni Lauri Turpeinen. Esitettäväkseen he saavat Rossinin, Bellinin, Leoncavallon, Verdin ja Puccinin maukkaimpia aarioita.

Teokset ajoittuvat aivan 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun. 1800-luku olikin erittäin merkittävä vuosisata keksinnölle nimeltä ooppera. Tämä taiteenlaji reagoi vahvasti ympäröivän yhteiskunnan muutoksiin: kaupungistumiseen, joka toi asutuskeskittymiin niin paljon ihmisiä, että niihin rakennettiin suuria oopperataloja sekä orkesterisoitinten äänen vahvistumiseen ja orkesterikoon kasvamiseen, jolloin laulajan äänen oli kannettava yli äänekkään orkesterin. Kehittyi uusi laulutekniikka nimeltä bel canto, kaunis laulu, jolla oopperaa lauletaan tänäkin päivänä.

Konsertin johtaa kokeneimpiin oopperakapellimestareihimme kuuluva Markus Lehtinen. Hän on toiminut taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina vuodesta 2004 lähtien. Oamkin lauluopiskelijoiden opettajana toimii menestyksekkään kansainvälisen uran tehnyt sopraano Soile Isokoski.

Sibelius-Akatemian oopperaluokka
Ke 17.5.2023 klo 19, Madetojan sali

Markus Lehtinen kapellimestari

Sibelius-Akatemian oopperaluokan opiskelijat
Ruut Karhula sopraano
Emma Mustaniemi sopraano
Julia-Perez-Arquillo sopraano
Johanna Takalo sopraano
Ruusu-Maaria Brousseau mezzosopraano
Fanny Henn mezzosopraano
Aku Rantama baritoni

Oamkin lauluopiskelijat
Joonas Vatjus tenori
Lauri Turpeinen bassobaritoni

Oulu Sinfonia

Kuva: Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oopperaluokkalaisia, c Paavo Pykäläinen

 

Takaisin