Tapiola Sinfoniettan kausi 2023/24 on julkaistu

Julkaistu 16.5.2023

Tapiola Sinfoniettan taiteellisen johtoryhmän ajatuksissa konsertti on moderni leirinuotio, lämmin ja yhteisöllinen tila. Kaudella 2023/24 konserttien teemoina ovat muun muassa luonto ja nuoruus sekä orkesterin vahva kamarimusiikillinen osaaminen. Residenssitaiteilijaksi kutsutun kirjailija Juha Itkosen kanssa luodaan uudenlaisia taiteenvälisiä avauksia.

Konserttikausi käynnistyy 31.8.2023 Tapiola Sinfoniettan taiteellisen partnerin, kapellimestari Ryan Bancroftin johdolla. Orkesterin pitkäaikaisen partnerin Marzi Nyman tilausteos kantaesitetään huhtikuussa. Kauden päättää Tapiola Sinfoniettan ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin yhteistuotanto Beethovenin 9. sinfoniasta, jossa kuorona on Viron Filharmoninen Kamarikuoro. Esitys Musiikkitalossa 7.5.2024 on päivälleen 200 vuotta sinfonian kantaesityksestä.

Festivaaliteemoina luonto ja nuoruus

Orkesteri jatkaa teemoitettuja konserttiviikkojaan. Syksyn Luonto-festivaalilla 9.11.-2.12. musiikki tuo esiin ympäristömme kauneuden, haavoittuvuuden ja luonnonvoimat. Festivaali alkaa Haydnin harvemmin kuullun Vuodenajat-oratorion esityksellä ja päättyy Marko Röhrin ohjaaman Tunturin tarina -elokuvan live-esityksiin, joihin säveltäjä Panu Aaltio sovittaa musiikin uudelleen. Tapiola Sinfoniettan ohella elokuvan ääniraidalla esiintyvä Tuuletar-lauluyhtye palaa keikkatauoltaan näitä konsertteja varten.

Nuoruus-festivaalin 11.-25.4.2024 ohjelma ulottuu tunteiden kuohuista elämän kiertokulkuun. Ryan Bancroft johtaa nuoren säveltäjän Heta Ahon ja Juha Itkosen yhteistyönä syntyvän tilausteoksen, jossa solistina on laulaja ja performanssitaiteilija Anni Elif. Nuoruuden teemaa tulkitsevat myös 12-vuotias viulun superlahjakkuus Lilja Haatainen sekä perspektiivin ikuisuuteen laajentava Ralf Gothóni. Marzi Nymanin uusi orkesteriteos peilaa hänen omaa nuoruuttaan.

Residenssitaiteilija Juha Itkonen

Kauden 2023/24 residenssitaiteilijaksi Tapiola Sinfonietta on kutsunut kirjailija Juha Itkosen, jonka kanssa yhteistyö käynnistyi jo kevään 2022 Kamarimusiikkia kappeleissa -konserttisarjassa. Myös kevään 2023 Politiikka-festivaalilla kuultiin Itkosen puheenvuoro. Taideneuvoston puheenjohtajana toimiva Itkonen julkaisee residenssikautensa aikana sarjan kirjoituksia, joissa hän muun muassa käy yksipuolista kirjeenvaihtoa menneiden säveltäjäsuuruuksien kanssa. Kevätkaudella Itkonen ja Marzi Nyman isännöivät uudella Kupla-klubilla musiikkia ja sanataidetta yhdistävän klubi-illan. “Musiikki on suuri rakkauteni, ja yhteistyön syventäminen Tapiola Sinfoniettan kanssa on erittäin innostavaa. Klassisen musiikin maailma ei ole minulle täysin vieras, sillä musiikillinen polkuni käynnistyi 12 vuoden piano-opinnoilla Hämeenlinnan musiikkiopistossa. Kun sanat ja sävelet yhdistyvät, mahdollisuuksien avaruus on laaja", Juha Itkonen sanoo.

Kamariorkesterin taidonnäytteet

Tapiola Sinfoniettan kamarimusiikillinen vahvuus näkyy liidatuissa ja omin voimin toteutettavissa ohjelmistoissa.  Orkesteri jatkaa Ferdinand Riesin sinfonioiden sykliään konserteilla Espoossa, Helsingissä ja Järvenpäässä. Syyskaudella orkesteri esiintyy kahden merkittävän vierailijan, Australian Kamariorkesterin konserttimestari Richard Tognettin sekä sellisti Nicolas Altsteadin liidaamana. Syyskauden päätöskonsertin solistina soittaa 20-vuotista taiteilijajuhlaansa viettävä Tapiola Sinfoniettan konserttimestari Meri Englund Ryan Bancroftin johdolla. Orkesterin toista konserttimestaria Janne Nisosta kuullaan myös kapellimestarin roolissa, ja oboen äänenjohtaja Anni Haapaniemi on yksi Luonto-festivaalin solisteista. Kevätkaudella huippukapellimestari Andrew Manzen johtamassa konsertissa luotetaan orkesteriteoksiin ilman solistia.

Muita taiteilijavieraita ovat muun muassa Sibelius- ja Paganini -viulukilpailujen voittaja Inmo Yang, pianistit Joonas Ahonen ja Momo Kodama, sekä kapellimestarit Nil Venditti, Chloe Dufresne, Emilia Hoving ja Eva Ollikainen, joka tuo konserttiinsa Outi Tarkiaisen “Maa, kevään tytär” -laulusarjan solistinaan teoksen levyttänyt mezzosopraano Virpi Räisänen.

Konserttiohjelmat laajenevat myös muiden musiikinlajien piiriin. Suomen ensiesityksensä saa Islannin sinfoniaorkesterin maaliskuussa 2023 kantaesittämä Seasons in Moominvalley -konsertti, jossa on Tove Janssonin kuvitus ja Lauri Porran säveltämä musiikki. Pääsiäisenä kuullaan vanhaan suomalaiseen virsitraditioon pohjautuva, Jukka Perkon kiitetty Kaanaanmaa-kokonaisuus. Vappukonsertissa kuullaan Timo Hietalan alun perin Lontoon Proms-festivaalille sovittamia suomalaisia tangoja, solistinaan Helena Juntunen.

Tapiola Sinfonietta on mukana PianoEspoo-festivaalilla 21.9. Mozart-konserttojen konsertilla ja soittaa Paulon sellokilpailujen 1. finaalin orkesterina 9.-10.10.2023.

Kausikonserttien lisäksi perjantai-alkuillan After Work –konserttisarjassa kuullaan viikon ohjelmistosta orkesterikappaleita kapellimestarin esitteleminä. Noin tunnin mittaiseen rentoon konserttiin voi ottaa mukaan tarjoilut lämpiöravintolasta.

Kauden 2023/24 ohjelman on suunnitellut Tapiola Sinfoniettan taiteellinen johtoryhmä, johon kuuluvat konserttimestari Janne Nisonen, huilun äänenjohtaja Hanna Juutilainen ja intendentti Maati Rehor.Konserttitiedot 15.5.2023 klo 9 alkaen osoitteessa www.tapiolasinfonietta.fi

 

Takaisin