Kansallisoopperan orkesterin juhlakonsertissa soi Aulis Sallisen kantaesitys

Julkaistu 15.8.2023

Suomen kansallisoopperan orkesterin perustamisesta tulee elokuussa kuluneeksi 60 vuotta. Orkesterin juhlakonsertti koetaan ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Helsingin juhlaviikoilla Musiikkitalossa 22.8.2023. Konsertissa kantaesitetään Aulis Sallisen orkesterille säveltämä juhlafanfaari. Syyskuun alussa Töölössä nautitaan maksuttomasta kamarimusiikkifestivaalista.

Suomen kansallisoopperan orkesteri viettää 60-vuotissyntymäpäiviään vuonna 2023. Orkesteri perustettiin oopperanjohtaja Alfons Almin johdolla 12.8.1963, ja sillä oli merkittävä rooli Kansallisoopperan kehityksessä ja suomalaisten oopperoiden suuressa nousussa.

Orkesterin juhlaesitys Boulanger ja Mahler – Kansallisoopperan orkesteri 60 vuotta koetaan Musiikkitalossa 22.8. klo 19 osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Illan aikana kuullaan Lili Boulangerin kantaatti Faust et Hélène, Gustav Mahlerin viides sinfonia ja kantaesitys Aulis Sallisen juhlafanfaarista. Konsertin johtaa Kansallisoopperan orkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu. Kantaatin solisteina laulavat Tuomas Katajala, Miina-Liisa Värelä ja Stefan Astakhov, vuoden 2019 Mirjam Helin -laulukilpailun voittaja.

Suomalaisen oopperan uudistaja Aulis Sallinen on säveltänyt 60-vuotisjuhlan kunniaksi fanfaarin Suomen kansallisoopperalle ja -baletille. Fanfaarista on oma versionsa suurelle sinfoniaorkesterille ja sinfonietalle sekä lyhyempi versio vaskille, puupuhaltimille ja jousille. Fanfaarin kantaesitys sinfoniaorkesterikokoonpanossaan kuullaan ensi kertaa orkesterin 60-vuotisjuhlakonsertissa. Erityisesti oopperoistaan tunnettu Sallinen on kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia klassisen musiikin säveltäjiä. Ooppera Ratsumies Paavo Haavikon tekstiin kantaesitettiin vuonna 1975 Savonlinnan Oopperajuhlilla, ja se oli suomalaisen oopperan merkittävän nousukauden lähtölaukaus.

Suuren suosion saaneet maksuttomat lämpiökonsertit jatkuvat Töölössä viikonloppuna 1.–3.9., kun orkesterimme tarjoaa yleisölle syntymäpäivälahjaksi maksuttoman kamarimusiikkifestivaalin. Luvassa on kolme konserttia Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalissa ja kaksi Aalto-yliopisto Töölön juhlasalissa. Kamarimusiikkikonsertit ovat maksuttomia, mutta niihin jaetaan liput, jotka tulevat jakoon oopperabaletti.fi-verkkopalveluun noin viikkoa ennen festivaaliviikonloppua.

Suomen kansallisoopperan orkesteri on kokoonpanoltaan Suomen suurin orkesteri. Tänä päivänä orkesterissa työskentelee 111 muusikkoa 15 eri kansallisuudesta. Varsinaisen työnsä eli ooppera- ja balettiesitysten ohella orkesteri pitää säännöllisesti myös omia konsertteja. Orkesterin ylikapellimestari on Hannu Lintu. Oopperan ja Baletin verkkosivuille on koottu kattava infopaketti orkesterin juhlakonserteista, historiasta sekä orkesterilaisista. Tutustu orkesteriimme täällä: oopperabaletti.fi/orkesteri-60

Boulanger ja Mahler – Kansallisoopperan orkesteri 60 vuotta
Juhlakonsertti Musiikkitalossa tiistaina 22.8. klo 19
Liput: Helsingin Juhlaviikot

Kamarimusiikkifestivaali Töölössä 1.–3.9.

Konsertti I perjantaina 1.9. klo 19 Sibelius-Akatemia, R-talo (Pohjoinen Rautatiekatu 9)

Konsertti II lauantaina 2.9. klo 15 Sibelius-Akatemia, R-talo

Konsertti III lauantaina 2.9. klo 19 Sibelius-Akatemia, R-talo

Konsertti IV sunnuntaina 3.9. klo 15 Aalto-yliopisto Töölön juhlasali (Runeberginkatu 14-16)

Konsertti V sunnuntaina 3.9. klo 19 Aalto-yliopisto Töölön juhlasali

Tarkempi ohjelma: oopperabaletti.fi/ohjelmisto/kamarimusiikkifestivaali/#ohjelmisto

 

 

Takaisin