HELSINKI EARLY MUSIC FESTIVAL X 7.–15.10.2023

Julkaistu 2.10.2023

Lokakuussa 2023 kymmenettä kertaa järjestettävän Helsinki Early Music Festivalin teema on X. Se voi tarkoittaa kohtauspaikkaa, kymmentä, suudelmaa, valintaa tai mysteeriä. Kohtauspaikka ja risteys nousevat pintaan kansainvälisen yhteistyön konserteissa, jotka matkaavat myös kumppanifestivaaleille Saksaan, Norjaan ja Puolaan. Festivaalin pääesiintyjät ovat Rias-kamarikuoro (Saksa), Freiburgin barokkiorkesteri (Saksa), Barokkanerne (Norja) ja Suomalainen barokkiorkesteri.

Pääkonsertit

Festivaali alkaa näyttävästi Suomalaisen barokkiorkesterin ja Rias-kamarikuoron konsertilla Helsingin Musiikkitalolla lauantaina 7.10. klo 18. Kruunajaiset-otsikkoisen konsertin johtaa Justin Doyle ja säveltäjänimiä ovat Händel, Purcell, Blow ja Croft. Tuntia ennen konserttia on lämpiötilaisuus, jossa kuullaan juttua ammattimaisesta kuorolaulusta ja illan ohjelmasta. Konsertti kuuluu myös Suomalaisen barokkiorkesterin Eurooppalaiset huippukuorot -sarjaan.

Sunnuntaina 8.10. klo 18 kuullaan Aria Borealis -laulukilpailuvoittajan Johanna Rosa Falkingerin (sopraano) ja norjalaisen Barokkanernen Barbaarista kauneutta -ohjelma Saksalaisessa kirkossa. 17-henkinen kokoonpano tarjoilee värikkään kattauksen mm. Händelin, Telemannin, Hassen ja Fuxin säveltämiä kappaleita. 

Tiistai 10.10. on kansainvälisen yhteistyön juhlaa! X Risteyspisteessä -konsertissa Ritarihuoneella klo19 soittaa Freiburgin barokkiorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin ja Barokkanernen muusikoita. Bachin, Vivaldin, Händelin ja Scheiben teosten liidauksesta vastaavat cembalosolisti Marcin Świątkiewicz ja konserttimestari Gottfried von der Goltz. Fagottisoolot soittaa Eyal Streett. Ennen konserttia klo 17 on mahdollisuus osallistua Music Finlandin järjestämään lähialueyhteistyötä koskevaan keskustelutilaisuuteen Angelicum-salissa, korttelin päässä Ritarihuoneesta. Keskustelun moderoi Lasse Lehtonen. 

Maailmankuulua Freiburgin barokkiorkesteria kuullaan Temppeliaukion kirkossa keskiviikkona 11.10. klo 19. Kaukomaiden inspiroimassa ohjelmassa on Purcellin, Farinan, Geminianin ja Vivaldin barokkihittejä ja kirsikkana kakussa kappaleita Jean-Philippe Rameaun oopperasta Les Indes galantes. Konsertin liidaa Gottfried von der Goltz.

Festivaalin päättää Suomalainen barokkiorkesteri kitarasolisti Petri Kumelan kanssa Ritarihuoneella sunnuntaina 15.10. klo 18. ¿Espanja?-ohjelmassa kuullaan Boccherinin, Haydnin ja Baguerin kappaleita sekä barokkiorkesterille ja kitaralle sovitettu Antti Auvisen Andalusian Panzerwagen Jazz -teos, josta löytyy niin svengiä kuin sanomaa. 

Kokeiluja ja kansainvälisyyttä

Aiemmin Encanto Festival -nimellä toteutettuun ja nyt siis Helsinki Early Music Festivalina tunnettuun tapahtumasarjaan kuuluu perinteisesti myös kokeilevampia elementtejä. Niitä ovat tällä kerralla X.Tunne-tapahtuma Kanneltalolla 6.–7.10. Tunteita herätellään yhdelle kuulijalle kerrallaan tarjottavissa minikonserteissa, sekä kohtaamisista Jeremy Barroisin tekemässä videokoosteessa. Festivaalin loppupuoliskolla Encanto House Band, Anthony Marini ja Cecilia Oinas uppoutuvat Saksalaisessa kirkossa perjantaina 13.10. klo 19 musiikin ja matematiikan suhteeseen. Lauantaina 14.10. nautitaan kiireettömyydestä: Aikaa vietetään Angelicum-salissa klo 18 alkaen luuttu- ja gambamusiikin, viinilasillisen ja soitinrakennusteemojen äärellä. Gambamusiikkiosuutta voi halutessaan kuunnella myös loikoillen, eikä uinahtaminenkaan ole kiellettyä!

Kokeilua on mukana myös järjestelyissä, nyt etenkin lippujen hinnoittelussa: kaikkia konsertteja koskevan festivaalikortin hinnan saa itse valita kolmesta eri kategoriasta. Sama koskee osaa muiden konserttien yksittäislipuista. Vapaavalintaisella hinnoittelulla etsitään vastauksia kulttuuritapahtumien saavutettavuuden ja toisaalta konserttien rahoitustarpeiden kysymyksiin. Emme siis festivaalin puolesta määrittele kuulijoiden kategorioita. Hieman mutkikas systeemihän lippukokonaisuudesta lopulta muodostui, mutta kuinka muuten kuin kokeilemalla löytyisi uudenlaisia toimintamalleja!

Kansainvälinen yhteistyö on tänä vuonna entistäkin moniulotteisempaa, kun Helsinki Early Music Festival tekee ohjelmistoa koskevaa yhteistyötä eri festivaalien kanssa. Parhaimmillaan yhteen matkaan saadaan liitettyä yhtä konserttia enemmän yhteistyössä suunniteltua toimintaa. Tämän vuoden kumppanifestivaalit ovat Nordic Lights (Saksa), Oslo Early (Norja), All’Improvviso (Puola), Sipoon äänet ja Vaasa Baroque. Yhdessä tekeminen eurooppalaista yhteistyötä korostavassa hengessä inspiroi myös kansainvälisen median edustajia saapumaan Helsinkiin etenkin X Risteyspisteessä -konsertin aikoihin. Taiteilijoille järjestetään myös omia verkostoitumistilaisuuksia.

Järjestäjät: Encanto Music ry ja Suomalainen barokkiorkesteri
Taiteellinen suunnittelu: Marianna Henriksson, Laura Kajander, Anthony Marini ja Lea Pekkala

 

Lisätietoja 

https://helsinkiearlymusicfestival.fi/

Laura Kajander
Toiminnanjohtaja (Suomalainen barokkiorkesteri ja Encanto Music ry)
040 5937154
laura.kajander[at]encanto.fi

Juhana Salminen 
Tuottaja (Suomalainen barokkiorkesteri ja Encanto Music ry)
045 262 8991
juhana.salminen[at]fibo.fi

 

Takaisin