Maris Gothoni Radion sinfoniaorkesterin intendentiksi

Julkaistu 13.3.2024

Gothoni aloittaa RSO:n intendenttinä 1.8.2024 nykyisen intendentin, Tuula Sarotien jäädessä eläkkeelle. Gothoni siirtyy Radion sinfoniaorkesterin intendentiksi Belgian kansallisorkesterin taiteellisen suunnittelupäällikön tehtävästä.

Kotimaahansa kansainvälisistä johtotehtävistä palaava Maris Gothoni on aiemmin toiminut vastaavassa tehtävässä Stavangerin sinfoniaorkesterissa vuosina 2018–2023. Lisäksi hän on toiminut monipuolisesti klassisen musiikin suunnittelutehtävissä eri maissa. Suomessa hän on suunnitellut Porvoon Suvisoiton kesän 2023 ohjelmiston yhdessä korealaisen säveltäjän Unsuk Chinin kanssa.

Gothoni on opiskellut Berliinin taideyliopistossa ja suorittanut siellä diplomitutkinnon pääaineenaan solistinen piano. Lisäksi hän on opiskellut taidejohtamista Hampurin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa.

Intendentin tehtävään kuuluvat orkesterin taiteellisen toiminnan suunnittelu yhteistyössä ylikapellimestarin kanssa, siihen liittyvät sopimusneuvottelut sekä orkesterihallinnon esihenkilövastuu. Intendentti toimii Yleisradion Luovat sisällöt ja media -yksikössä ja on yksikön johtotiimin jäsen. Tehtävässään hän raportoi johtaja Ville Vilénille.

“Tuula Sarotie on tehnyt upean uran RSO:ssa. On hienoa, että saamme Marisin kaltaisen kovan luokan osaajan johtamaan orkesteriamme. Kulttuurin edistäminen on Ylen julkisen palvelun ytimessä ja RSO toteuttaa tätä tehtävää tarjoamalla musiikillisia elämyksiä kaikille tulotasosta tai asuinpaikasta riippumatta”, sanoo Ville Vilén.

RSO:n tuleva intendentti Maris Gothoni iloitsee valinnastaan suuresti. “Olen kiitollinen ja innoissani päästessäni työskentelemään ylikapellimestari Nicholas Collonin ja Radion sinfoniaorkesterin kanssa, ja on erityinen kunnia saada seurata Tuula Sarotietä seuraavana intendenttinä. RSO on maailmanlaajuisesti arvostettu suomalaisen musiikkielämän lähettiläs. Se on todellinen 2000-luvun taideinstituutio, monipuolinen, ennakkoluuloton, yhtälailla tietoinen perinteistään ja rohkeasti tulevaisuuteen katsova. On unelmieni täyttymys palata kotimaahani 25 ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen tekemään yhteistyötä suurenmoisen orkesterin kanssa. Minulla on RSO:sta unohtumattomia muistoja lapsuudesta saakka ja odotan innolla yhteistä matkaa!”

 

Takaisin