Kansallisoopperassa yhdeksän ensi-iltaa kaudella 2014–2015

Julkaistu 8.4.2014

Sibeliusta juhlitaan Tero Saarisen Kullervolla ja satumaisella Roald Dahl -konsertilla

Suomen Kansallisooppera ja Kansallisbaletti tarjoavat yhdeksän ensi-iltaa kaudella 2014–2015. Myös Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlien viettoon osallistutaan kahdella produktiolla. Esityskausi käynnistyy elokuussa, ja kauden lipunmyynti alkaa maanantaina 7.4. Silloin myyntiin tulevat syyskauden esitykset sekä kausikortit, jotka sisältävät syksyn ja kevään ensi-iltateokset. Syyskauden kausikorttiesitysten yksittäiset liput tulevat myyntiin 1.8. Kevään 2015 lippujen myynti käynnistyy 6.10.2014.

Tuoreita klassikoita, operettia ja Saariahon monologiooppera

 

Kauden ensimmäinen oopperaensi-ilta 29.8. on W. A. Mozartin Figaron häät. Palvelijoiden ja aatelisten ihmissuhdekoukeroista yhden hullun päivän aikana kertova teos on ohjaaja Anna Kelon mielestä maailman paras ooppera: ”Libreton ja musiikin yhteistyö on saumatonta, kaikki elementit osuvat yhteen ja tekevät teoksesta täydellisen.” Näyttävän epookkituotannon lavastuksen on suunnitellut Jani Uljas, puvut Erika Turunen ja valaistuksen Mikki Kunttu. Kapellimestareina vuorottelevat Susanna Mälkki ja Marco Ozbič.

Operetin ystävien toiveet täyttyvät 28.11., kun Johann Straussin Lepakko palaa ohjelmistoon lähes 20 vuoden tauon jälkeen. Ohjaaja Marco Arturo Marellintulkinnassa teos sijoittuu 1900-luvun puoliväliin, ja kunnon operetin tavoin luvassa on väriä, liikettä, iloa ja wieniläistä henkeä. Lepakko esitetään alkukielellään saksaksi. Visuaalisesti häikäisevistä tuotannoistaan tunnettu Marelli vastaa itse lavastuksesta ja valaistuksesta, ja puvut suunnittelee Dagmar Niefind. Kapellimestareina ovat Alfred Eschwé ja Kurt Kopecky. Operettia nähdään Kansallisoopperassa verraten harvoin, edellisen Lepakon jälkeen ohjelmistossa on ollut vain Franz Lehárin Iloinen leski.

Leoš Janáčekin
myöhäistuotantoon kuuluva Ovela kettu vie katsojan sadun ja fantasian lumoavaan maailmaan, jonka täyttävät kansainvälisesti menestyneen muotoilijan Klaus Haapaniemen mielikuvitukselliset hahmot. Immo Karamanin ohjauksessa villi luonto ja ihmisen yhteiskunta kohtaavat, ja Fabian Poscan koreografia herättää henkiin värikkäät eläinhahmot. Suomeksi esitettävän Ovelan ketun toteutuksessa on kauneutta ja keveää henkevyyttä, joka tekee siitä kaiken ikäisiä kiehtovan oopperan. Musiikin johtaa Dalia Stasevska, ja ensi-ilta on 23.1.

13.3. ensi-iltansa saa Richard Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajat. Elämäniloisen suuroopperan ohjaa legendaarinen Harry Kupfer, joka muistetaan Wagnerin Parsifalin ohjauksesta. Lavastuksen on suunnitellut Hans Schavernoch, puvut Yan Tax ja valaistuksen Jürgen Hoffmann. Keskiaikaisista laulukilpailuista ja nuoresta rakkaudesta kertova teos sijoittuu nyt sodan raunioittamaan Saksaan. Aiemmin Zürichin oopperassa nähdyn tuotannon johtaa ylikapellimestari Michael Güttler.

Huhtikuussa vuorossa on Kaija Saariahon monologiooppera Émilie, nimiroolissa Camilla Nylund. Émilie du Châtelet oli yksi 1700-luvun lahjakkaimpia fyysikoita ja voimakkaasti tunteva nainen, joka odottaa lasta rakastajalleen. Poikkeuksellisesta elämästä on syntynyt vaikuttava ooppera naisesta ristiriitaisten odotusten keskellä. Marianne Weemsin ohjaama produktio on nähty aiemmin Yhdysvalloissa Spoleton festivaalilla. Kapellimestarina on paljon Saariahon musiikkia johtanut André de Ridder. Lavastuksen on suunnitellut Neal Wilkinson, puvut Claudia Stephens ja valaistuksen Allen Hahn.

Oopperaohjelmistoon palaavat myös Musorgskin Boris Godunov, Puccinin La Bohème, Debussyn Pelléas ja Mélisande, Verdin Aida sekä uutena yhdistelmänä Puccinin Viitta ja Leoncavallon Pajatso. Kahden pienoisoopperan ilta Ihmisen ääni & Karhu vierailee puolestaan elo–syyskuussa Rovaniemellä, Inarissa ja Oulussa, yhteistyössä Oulu Sinfonian ja Lapin Kamariorkesterin kanssa.

Kansallisoopperan kuoro järjestäytyi nykyiseen muotoonsa vuonna 1945. 70-vuotista taivalta juhlistaa Suuri kuorogaala päänäyttämöllä huhtikuussa 2015. Visualisoidussa ja ohjatussa konsertissa koetaan oopperan mahtavimmat kuorokohtaukset ylikapellimestari Michael Güttlerin johdolla.

Kansallisooppera on kutsunut esiintymään myös vierailevan oopperaseurueen. Päivi Nisulan luotsaama Saaristo-ooppera esittää elokuussa Alminsalissa Tahitilla tuulee -pienoisoopperan, jonka on ohjannut Kari-Pekka Toivonen. 50-luvun amerikkalaiseen lähiökaupunkiin sijoittuvaa, onnettoman avioparin yhteiseloon porautuvaa tarinaa tahdittaa Leonard Bernsteinin jazzahtava musiikki.

Tanssikauden huippuina Tero Saarisen Kullervo ja Jorma Elon Kesäyön unelma

19.9. ensi-iltansa saavan Horečná–Godani–Robbins-tanssi-illan teokset nähdään Suomessa ensi kertaa. Tämän hetken tanssiteatterin kuuma koreografinimi Natália Horečná luo voimakkaita tunteita ja mustaa huumoria yhdistävän teoksensa varta vasten Kansallisbaletille. Italialaisen, maailmanmaineeseen nousseen Jacopo Godanin intensiivinen ja räjähtävän energinen Spazio-Tempo sai kantaesityksensä Dresdenin Semperoperin baletissa vuonna 2010. Tanssimaailman aateliin kuuluva Jerome Robbins tunnetaan paitsi lukuisista Broadway-musikaaleistaan myös yli 60 baletistaan. Philip Glassin musiikkiin luodun Glass Pieces -teoksen kantaesitti New York City Ballet vuonna 1983. Urbaania energiaa tihkuva teos yhdistää postmodernia tanssia klassisen baletin liikekieleen.

Kansallisbaletti ja Kansallisooppera osallistuvat Sibeliuksen juhlavuoden viettoon kantaesittämällä 13.2. Tero Saarisen suurimuotoisen Kullervon. Jean Sibeliuksen säveltämä kalevalainen tragedia herää uuteen eloon, kun vahvasta liikekielestään ja kokonaisvaltaisesta visualisoinnistaan tunnettu Saarinen tarttuu ristiriitojen repimän miehen kohtaloon. Näyttämöllä nähdään Kansallisbaletin ja Tero Saarinen Companyn tanssijoiden lisäksi Kansallisoopperan kuoron ja Helsingin filharmonisen kuoron miehet sekä Kansallisoopperan laulusolisteja. Kapellimestarina on harvoin Kansallisoopperassa vieraillut Jukka-Pekka Saraste. Lavastuksen ja valaistuksen suunnittelee Mikki Kunttu ja puvut Erika Turunen.

24.4. on vuorossa suomalaisen tanssin toisen supertähden, Jorma Elon hurmaava Kesäyön unelma. Taianomaisia rakkauskiemuroita pulppuavassa Shakespearen näytelmässä seikkailevat niin keijut kuin ihmisetkin. Jorma Elon inspiraation lähteenä on näytelmän lisäksi Felix Mendelssohnin siihen säveltämä musiikki. Elo palkittiin tanssimaailman Oscarina tunnetulla Benois de la danse -palkinnolla juuri tästä teoksesta, jonka kantaesitti Wienin valtionoopperan baletti 2010. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Sandra Woodall ja valaistuksen Linus Fellbom.

Nuorille katsojille valmistuu 6.3. Alminsaliin Muumipeikko ja pyrstötähti -baletti. Kantaesityksen koreografian tekee Anandah Kononen ja musiikin säveltää Panu Aaltio. Lavastuksen suunnittelee Samuli Juopperi, puvut Anna Kontek ja valaistuksen Mika Haaranen.

Ohjelmistoon palaavat myös John Crankon Onegin, Kenneth Greven Lumikuningatar, Wayne Eagling ja Toer van Schaykin Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas sekä Patrice Bartin Don Quijote.

Elokuussa Kansallisooppera ja Helsingin juhlaviikot tuottavat päänäyttämölle Tero Saarinen Companyn kantaesityksen MORPHED kahdeksalle miestanssijalle. Tero Saarinen Companyn kanssa esiintyy Kansallisoopperan orkesteri, jota johtaa teoksen musiikin säveltänyt Esa-Pekka Salonen.

Kansallisbaletin nuorisoryhmä esittää lokakuussa Alminsalissa Marilena Fontouran teoksen R&J. Romeon ja Julian tarinan modernisti kertova teos on viimeksi nähty Kansallisbaletin esittämänä vuonna 2002. Kenneth Greven perustamaan nuorisoryhmään kuuluu 10 nuorta tanssijaa. Eri puolilla maata jatkuvat Kansallisbaletti kylässä -esitykset, joissa paikallisille nuorille harrastajille tarjoutuu tilaisuus päästä esiintymään ja myös treenaamaan ammattitanssijoiden kanssa.

Kansallisbaletti ja Pieni Suomalainen Balettiseurue käynnistävät yhteisen So You Think You Can Move -työpajaprojektin, joka innostaa 6.-luokkalaisia liikkumaan ja tanssimaan. Ville Valkosen työpajaa varten tekemä koreografia yhdistää klassista balettia katutanssilajeihin. Työpajojen päätteeksi videoidut tanssit ladataan Youtubeen muiden osallistujien katsottavaksi. Työpajoja toteutetaan pääkaupunkiseudun kouluissa esityskauden aikana yhteensä 40.

Konserteilla juhlitaan Straussia ja jatketaan Requiem-sarjaa

Syksyllä vietetään orkesterivärien ja melodioiden mestarin Richard Straussin 150-vuotisjuhlaa. Strauss oli niin sinfonisten sävelrunojen, oopperan kuin laulujenkin ylittämätön taitaja. Kaikki nämä musiikin lajit ovat edustettuina Michael Güttlerin johtamassa juhlakonsertissa 24.10. Vier letzte Lieder -laulusarjan solistina on sopraano Anna Gabler.

Pyhäinpäivänä Johanneksen kirkossa soi Verdin Requiem, oopperan mestarin järisyttävä sielunmessu. Michael Güttlerin johtaman konsertin solisteina ovat mm. Claire Rutter, Lilli Paasikivi ja Mika Pohjonen. Pyhäinpäivisin toteutetaan kokonainen sielunmessujen sarja, joka alkoi jo viime syksynä Brahmsin teoksella Ein deutsches Requiem.

Elokuussa Kansallisoopperan orkesteri, kuoro ja solistit konsertoivat Espoon tuomiokirkossa Urkuyö ja Aaria -festivaalilla. Ohjelmassa on Timo-Juhani Kyllösen kantaesitys sekä Franz Schubertin ja W. A. Mozartin musiikkia. Syyskuussa nuoret musiikinharrastajat pääkaupunkiseudun musiikkiopistoista saapuvat musisoimaan ammattiorkesterin rinnalla Mestarien messissä-yhteiskonserttiin, ja loppuvuodesta kuullaan jälleen jouluista musiikkia Oopperan joulu -konserteissa Etelä-Suomen kirkoissa.

Sibelius kohtaa lastenkirjailija Roald Dahlin satukonsertissa

Rakastettu lastenkirjailija Roald Dahl ja näyttämömusiikin mestari Jean Sibelius kohtaavat koko perheelle suunnatussa, suomeksi kerrotussa Satumainen Sibelius -konsertissa toukokuussa 2015. Tarinassa Ville kohtaa metsässä vaarallisen olion ja päätyy puissa asuvien pikkuruisten ihmisten, tynkätyisten vieraaksi. Tarinaa lapsuudesta, pelkojen voittamisesta ja yhteydestä luontoon siivittää Sibeliuksen mahtava Tapiola, mielikuvituksekas Myrsky sekä otteet sinfonioista ja muista teoksista. Kansallisoopperan orkesteria johtaa Anu Tali, ja kertojana on Timo Torikka.

Lapsille on suunnattu myös värikäs tanssiteos Fotosoppa, hilpeä oopperasatu Leijonankesyttäjä sekä suositut Lasten taidetuokiot ja Vauvojen taidetuokiot.5.–6.-luokkalaiset esittävät ammattilaulajien rinnalla koululaisoopperoita eri puolilla maata. Jukka Linkolan Hölmöläisiä esittää syyskaudella 10 koulua mm. Keravalla, Kirkkonummella, Kittilässä, Kuhmossa, Porvoossa ja Vantaalla. Nuorten musiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloissa jatkaa toimintaansa, ja tutuista hankkeista jatkaa myös Kuule, minä sävellän!, jossa lapset ja nuoret säveltävät ammattilaisten johdolla. Koululaisille on tarjolla myös monipuolisia työpajoja ohjelmistossa oleviin teoksiin liittyen.

Senioreita houkutellaan nauttimaan musiikista ja tanssista kerran kuussa järjestettäviin Oopperan teetansseihin. Kansallisoopperan taiteilijat jatkavat myös vierailuja vanhusten ja pitkäaikaissairaiden hoivalaitoksissa pääkaupunkiseudulla. Muista erityisryhmistä huomioidaan mm. viittomakieliset, joille tulkatut oopperaesitykset saavat jatkoa.

Ville Rusanen Kansallisoopperan solistikuntaan

Baritoni Ville Rusanen on kiinnitetty Kansallisoopperan solistikuntaan elokuusta 2014 alkaen kahdeksi vuodeksi. Rusanen on vieraillut Kansallisoopperassa säännöllisesti vuodesta 2005, viimeksi Donizettin Don Pasqualen Malatestan roolissa. Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 2004 voittanut Rusanen on laulanut myös mm. Milanon La Scalassa, Lyonin oopperassa ja Alankomaiden oopperassa. Hän on Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilija kesällä 2014.

Myös basso Heikki Aalto on saanut kiinnityksen solistikuntaan tammikuusta 2014 alkaen puoleksitoista vuodeksi. Aalto on vieraillut aiemmin Kansallisoopperan lisäksi Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Tampereen, Kouvolan ja Lahden oopperoissa. Kansallisoopperassa häntä on kuultu mm. Karhu-oopperan Lukan roolissa ja Robin Hoodin Pikku-Johnina.

Oopperan kummituksen ryhmämyynti on alkanut

Syyskuussa 2015 ensi-iltansa saavan Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksen lipunmyynti ryhmille on käynnistynyt maaliskuun lopussa. Kansallisooppera on saanut kolmantena teatterina maailmassa luvan tehdä uuden tuotannon maailman menestyneimmästä musikaalista. Tiina Puumalaisen ohjaamasta tuotannosta on syksyllä 2015 luvassa yhteensä 30 esitystä, ja tässä vaiheessa lippuja on varattu noin 9000. Yksittäiset liput tulevat myyntiin loppuvuodesta 2014.

 

Takaisin