Kapellimestari Tibor Bogányi Lappeenrannan kaupunginorkesterin päävierailijaksi - uuden taiteellisen johtajan haku alkaa välittömästi

Julkaistu 23.2.2015


Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari Tibor Bogányi jättää taiteellisen johtajan paikan ja siirtyy kaupunginorkesterin ja Saimaa Sinfoniettan päävierailijaksi. Tibor Bogányi aloitti taiteellisena johtajana vuonna 2008. Bogányin kaudella kaupunginorkesterin profiili on noussut merkittävästi erityisesti paikallisen yleisön keskuudessa ja se on myös kansainvälistynyt konserttivierailujen ja levytysten myötä. Bogányi johtaa vielä ensi syyskauden taiteellisena johtajana. Hän johtaa myös vuoden 2016 Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen orkesterifinaalin.

Uuden taiteellisen johtajan haku käynnistyy välittömästi. Kaupunginorkesterin ja Lappeenrannan kaupungin pyrkimyksenä on valita vielä kuluvan kevään aikana uusi taiteellinen johtaja, joka aloittaisi tehtävässään vuoden 2016 alusta.

Tibor Bogányi aloitti Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana 1.8.2008, hänen kauttaan on jatkettu aina vuoteen 2015 asti. Aiemmin Tibor Bogányi on toiminut mm. Turun kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuosina 2003 - 2006. Tibor Bogányi aloitti musiikkiopintonsa viisivuotiaana instrumenttinaan sello. Hän on opiskellut Kecskemétin Kodály-instituutissa ja Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Hannu Kiiski sekä Miklos Perényin ja Daniil Shafranin johdolla. Tibor Bogányi on saanut 1. palkinnon kansainvälisessä Leo Weiner -kilpailussa Unkarissa vuonna 1996 ja 1. palkinnon kansainvälisessä Kuhmon triokilpailussa vuonna 1999. Sellodiplominsa hän suoritti vuonna 1997.

Orkesterinjohtamista Tibor Bogányi on opiskellut Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1998 Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla sekä Pariisin konservatoriossa János Fürstin johdolla. Diplomityönään hän johti Aulis Sallisen säveltämän Hobitti-baletin kantaesityksen Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2001. Tibor Bogányi sai 2. palkinnon kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa Vaasassa vuonna 1999.

Tibor Bogányi kiinnitettiin Turun filharmonisen orkesterin vierailijakapellimestariksi syksyllä 2002 ja ylikapellimestariksi vuoden 2003 alusta. Kausi jatkui vuoden 2006 loppuun saakka. Bogányi on vieraillut Radion sinfoniaorkesterin, Sinfonia Lahden, Helsingin, Oulun, Kuopion ja Lappeenrannan kaupunginorkestereiden, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Kymi Sinfoniettan ja Pori Sinfoniettan johtajana. Hän on johtanut paljon myös kotimaassaan Unkarissa ja vieraillut Meksikossa, Saksassa, Ranskassa ja Tanskassa. 1999-2002 hän toimi Sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana. Vuodesta 2011 alkaen Bogányi on toiminut Pannonin filharmonikoiden ylikapellimestarina Pécsissä Unkarissa.

Tibor Bogányi esiintyy edelleen myös sellistinä ja soittaa resitaaleja, konserttoja ja kamarimusiikkia erilaisissa kokoonpanoissa.

 

Takaisin