Miksi olemme olemassa?

Suomen Sinfoniaorkesterit ry (SUOSIO) edistää ja kehittää maamme ammattiorkesterien toimintaa sekä valvoo orkestereiden etuja ja oikeuksia.

Vuonna 1965 perustettu yhdistys on olemassa siksi, että suomalaisten orkesterien elinvoima olisi taattu: että niiden rahoituspohja on riittävä, että ne ovat mahdollisimman korkeatasoisia ja että niiden toiminta ja toiminnan vaikuttavuus on tunnettua ja tunnustettua.

Suosion tärkeimmät tehtävät ovat orkesterien edunvalvonta ja vaikuttamistyö, tiedonvälitys, koulutus ja neuvonta sekä toimiminen orkesterialan keskustelu- ja verkostofoorumina.

Yhdistyksen vaikuttamistyön painopisteet ovat julkisen rahoituksen pysyvyyden turvaamisessa, orkesterien toiminnan merkityksen ja vaikuttavuuden avaamisessa sekä orkesterien toimintaympäristöjen muutosten tunnistamisessa niin paikallisella, valtakunnallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Mitä teemme?

Edunvalvontaa

Pidämme yhteyttä valtion ja kuntien viranhaltijoihin ja päättäjiin sekä kaikkiin avainhenkilöihin, jotka ovat mukana orkestereita koskevassa päätöksenteossa.

Kerromme orkesterien kulttuurisesta, taiteellisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta ja hyvinvointia lisäävästä yhteiskunnallisesta merkityksestä. Pidämme tiiviisti yhteyttä orkesteri- ja musiikkialan järjestöihin ja tuomme uudet ideat ja innovaatiot maailmalta Suomeen.

Teemme aloitteita ja annamme lausuntoja valtion ja kuntien viranomaisille sekä muille yhteisöille orkestereita koskevissa asioissa. Osallistumme julkiseen keskusteluun ja olemme paikalla, kun orkestereita koskevia asioita käsitellään.

Tiedontuotantoa ja tietopalvelua

Yhdistys toimii suomalaisten orkesterien yhteisenä tietopalvelukeskuksena.

Verkkosivuiltamme löytyy tietoa kaikista jäsenorkestereistamme. Kerromme orkesterialan avoimista työpaikoista, yleisötyöstä, olennaisista selvityksistä, hankkeista ja suurimmista uutisista, ja ylläpidämme orkesterien yhteistä konserttikalenteria.

Julkaisemme vuosittain kattavaa tilastotietoa jäsenorkesteriemme toiminnasta. Tiedämme tulojen, menojen ja julkisten avustusten määrät, konserttien kuulijaluvut ja monet muut olennaiset orkesterien toiminnan tunnusluvut.

Uutiskirjeestämme löytyy koottua ja ajankohtaista tietoa orkesterialasta. Kerromme kaikille kiinnostuneille orkesterien toiminnasta myös Facebookissa, Instagramissa ja LinkedInissä.

Verkostoitumista, kouluttamista ja kehittämistä

Lujitamme orkesterien yhteistyötä ja verkostoitumista. Järjestämme koulutustilaisuuksia orkesterien intendenteille ja muulle hallintohenkilökunnalle. Koulutamme tarpeen mukaan myös orkesterien luottamushenkilöitä.

Kohtautamme, koulutamme ja tuemme alan ammattilaisia vuosittain valtakunnallisilla orkesteripäivillä sekä muissa seminaareissa, koulutustilaisuuksissa ja verkostotapaamisissa.

Kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä

Teemme aktiivista yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Olemme kulttuuri- ja taidealan edunvalvontajärjestö KULTA ry:n perustajajäsen ja teemme aktiivista yhteistyötä muiden kotimaisten musiikki- ja kulttuurialan järjestöjen kanssa.

Osallistumme aktiivisesti alan yhteisiin kokouksiin Pohjoismaissa (Nordic Orchestra Conference) sekä Euroopassa (PEARLE eli Performing Arts Employers Associations League ja EOF, eli European Orchestra Forum). Lisäksi yhdistys osallistuu säännöllisesti mm. ABO:n (Association of British Orchestras) konferensseihin ja muihin maailmanlaajuisiin orkesterialan tapahtumiin ja verkostoihin.

Ylläpidämme nuottikirjastoa

Ylläpidämme myös valtakunnallista orkesterimateriaalien nuottikirjastoa. Kokoelmastamme löytyy lähes 2000 teosta, joita jäsenorkesterit ja muut yhteisöt voivat hyödyntää käyttökorvausta vastaan.

Paljonko meitä on?

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:hyn kuuluu tällä hetkellä 34 jäsenorkesteria. Mukana ovat kaikki Suomen ammattisinfonia- ja ammattikamariorkesterit, ja lisäksi mukana on seitsemän muuta orkesteria ja liitännäisjäsenenä kuusi orkesteria. Jäsenorkestereita eri kategorioissa on seuraavasti:

14 ammattisinfoniaorkesteria
1 oopperaorkesteri
6 kamari- ja runko-orkesteria
7 muuta orkesteria
6 liitännäisjäsentä

Suomen Sinfoniaorkesterit ry saa toimintaansa opetus- ja kulttuuriministeriöltä taiteen ja kulttuurin valtakunnallisten yhteisöjen toimintaan tarkoitettua yleisavustusta.

Strategia

Suomen Sinfoniaorkesterit ry (Suosio) on jäsentensä vuorovaikutukseen perustuva ja siitä voimansa saava erilaisten orkestereiden yhdenvertainen yhteisö. Suosio edistää orkesterien edunvalvontaa, koulutusta ja tiedonvaihtoa. 

Suosion tavoitteena on vahvistaa sellaista Suomea, jossa jokaisella on asuinpaikasta, varallisuudesta, iästä, terveydentilasta tai muusta vastaavasta seikasta riippumatta mahdollisuus tavoittaa korkeatasoinen orkesteritarjonta ja olla osallisena monipuolisissa musiikkielämyksissä.

Suosio tukee jäsenorkestereita sekä paikallisesti, valtakunnallisesti että kansainvälisesti. Kaiken toiminnan ydin on jäsenorkestereiden ja jäsenorkestereissa toimivien henkilöiden osaamisen, tiedon ja kokemuksen hyödyntäminen koko orkesteriyhteisön ja kaikkien suomalaisten hyväksi.