Magnus Lindbergin teos Graffiti palkittiin

Publicerad 1.12.2009

Tämän vuoden Teosto-palkinnon saivat Magnus Lindbergin teos Graffiti sekä PMMP-yhtyeen  sävellykset, sanoitukset ja sovitukset levyllä Veden varaan.

Teosto-palkinto on suuruudeltaan 40 000 euroa ja se jaettiin nyt seitsemännen kerran.
Magnus Lindbergin osuus palkinnosta on 20 000 euroa ja Jori Sjöroosin, Paula Vesalan ja Mira Luotin osuus yhteisesti 20 000 euroa.

Palkintoraadin mukaan Magnus Lindberg hallitsee Graffitissa sinfoniaorkesterin ja kamarikuoron esityskoneiston täydellisesti. Totuttu Lindberg-tyyli avautuu kamarikuoron avulla ehkä entistäkin laajemmalle yleisölle. Lindbergin komea nykymusiikki teki vaikutuksen hyvin erilaisia musiikillisia taustoja omaaviin raatilaisiin. Antiikin Pompeijin seinäkirjoituksista taitavasti poimitut latinankieliset katkelmat muodostavat freskon yhteiskunnasta ennen – ja nyt. Seinäkirjoitukset ovat aina olleet rahvaalle vapaa ja riippumaton foorumi, jonka avulla vallanpitäjiä ja hallitsijoita voidaan arvostella.

Graffitista on löydetty viittauksia Igor Stravinskyn Oedipus Rexiin ja Bartókista Pucciniin. Kaikessa intertekstuaalisuudessaan Graffiti kuulostaa kuitenkin vain Magnus Lindbergiltä, orkesteri- ja nyt myös kuorosointien tuhattaiturilta.

Palkintoraadissa olivat mukana puheenjohtajana toimittaja Pekka Gronow sekä jäseninä toimittaja Vesa Sirén ja edellisvuoden Teosto-palkittu, räppäri Asa. Voittajat raati valitsi esiraadin nimeämän kuuden ehdokkaan joukosta.

Palkintoraati piti kuutta esiraadin valitsemaa ehdokasta harvinaisen tasokkaina. Peräti neljästä ehdokkaasta keskusteltiin pitkään. Raadin mukaan tämä antaa hyvän kuvan suomalaisen musiikin monipuolisuudesta ja laadukkuudesta.

Muut ehdokkaat olivat Verneri Pohjolan teokset albumilla Aurora, Tapani Länsiön sävellys Elämän lauluja -orkesterilaulusarjaan baritonille ja orkesterille, Scandinavian Music Groupin sävellykset ja sovitukset albumilla Palatkaa Pariisiin sekä Amorphis-yhtyeen kappaleet albumilla Skyforger.

Teosto-palkintoa on jaettu vuodesta 2003. Palkinnolla halutaan nostaa esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia ja edistää siten suomalaista säveltaidetta. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia ja niiden pitää olla kuluvan tai edellisen vuoden tuotantoa. Palkintoa jakavat Teostoon kuuluvat säveltäjät, sanoittajat ja musiikin kustantajat.

 

Tillbaka