Oulu Sinfonia: Saksofonitähti Jess Gillam puolustaa kaikkien oikeutta musiikkiin

Publicerad 2.4.2019

Jess Gillam

Kovaa kansainvälistä uraa tekevä saksofonitaiteilija Jess Gillam käyttää ääntään puhuakseen musiikin puolesta. Hän on myös ensimmäinen Decca Classics -levymerkille yksinoikeussopimuksen tehnyt saksofonisti, ja suosittu tv- ja radioesiintyjä.

"Musiikki ei ole lisuke, 'pehmojuttu' tai ylellisyys - se on olennainen osa olemassaoloamme", kirjoittaa 20-vuotias saksofonitaiteilija Jess Gillam äskettäin julkaistussa mielipidekirjoituksessaan brittilehti The Guardianissa. Gillam on aktiivinen musiikin puolestapuhuja, ja juontaa mm. BBC:n Young Musicians -podcast-sarjaa.

Oulu Sinfonian ohjelmassa on mm. Darius Milhaud'n orkesterisarja Scaramouche, jolla Gillam soitti itsensä suuren yleisön sydämiin BBC:n Proms-festivaalin päätöskonsertissa 2018. Saman vuoden kesäkuussa hän teki kansainvälisen orkesteridebyyttinsä Göteborgin sinfoniaorkesterin solistina. Kiihtyvätahtisen konsertoinnin lisäksi Jess Gillam opiskelee Royal Northern College of Musicissa John Harlen ohjauksessa.

Kapellimestari Eero Lehtimäki on tullut oululaisyleisölle jo tutuksi. Kapellimestariurallaan vauhdilla etenevä Lehtimäki on äskettäin kiinnitetty Joensuun kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi. Hän aloittaa tehtävässä syksyllä 2019.

Oulu Sinfonian ohjelmassa on Verdin, Milhaud'n, Villa Lobosin ja Šostakovitšin musiikin lomassa myös oululaisen Juha Piston teos Nachtmusik vuodelta 2009. "Nachtmusik on öinen vuoropuhelu solistisen englannintorven ja puhaltimista, lyömäsoittimista, sekä kontrabassosta koostuvan orkesterin kanssa", kuvailee säveltäjä teostaan, joka on muokattu vuonna 2014 vastaamaan sinfoniaorkesterin puhaltajistoa.

Konsertin päättää Šostakovitšin yhdeksäs sinfonia, jonka neuvostolehdistö aikanaan tuomitsi 'ideologisesta heikkoudestaan'. Sopusuhtainen teos sensuroitiin eikä sitä kuultu vuosiin. ”Itsepäisyyteni tuli minulle kalliiksi”, kirjoitti säveltäjä muistelmissaan.

Saksofoni soi!
5.4. klo 19 Madetojan sali
Eero Lehtimäki, kapellimestari
Jess Gillam, saksofoni

Verdi: Alkusoitto oopp. Nabucco
Pisto: Nachtmusik
Milhaud: Scaramouche
Villa Lobos: Fantasia sopraanosaksofonille, jousille ja käyrätorville
Šostakovitš: Sinfonia nro 9 Es-duuri op. 70

 

Tillbaka