Oulu Sinfoni: Mozartin Requiem vie pääsiäiseen

Publicerad 18.4.2019

Anja Bihlmaier

Yksi Oulu Sinfonian kevään huipennuksista on kiirastorstain Mozartin Requiem. Kapellimestari ja solistit ovat tuoreita, kansainvälisesti kiinnostavia nimiä. Illan konsertin jälkeen kuullaan kamarimusiikkia. Lippuja pääkonserttiin on jäljellä rajoitetusti. 

Legendan mukaan Wolfgang Amadeus Mozartin ovelle Wienin Rauhensteingassella ilmestyi kesällä 1791 mies, joka  tilasi tuntemattoman henkilön nimissä Mozartilta sielunmessun. Tarinan mukaan outo mies alkoi vainota Mozartia, ilmestyi hänen uniinsa ja ovelle kyselemään sielunmessusta ja sai Mozartin ajattelemaan kuolemaa.

Tosiasiassa Requiem ei suistanut Mozartia raiteiltaan, niin kuin ei Wienin hovisäveltäjä Antonio Salierikaan myrkyttänyt kiusallisen lahjakasta kilpailijaansa. Mystinen mies oli juristi Johann Sortschan, ja hän toi tuntemattomalta henkilöltä kirjeen, jossa ylistettiin Mozartia säveltäjänä ja tiedusteltiin kohteliaasti, voisiko mestari säveltää kuolinmessun ja mitä tällainen tilaus maksaisi. Palkkiosta sovittiin, ja Mozart ilmoitti säveltävänsä sielunmessun neljässä viikossa.

Säveltäjä arvioi aikataulunsa väärin ja aloitti sielunmessun säveltämisen vasta lokakuussa 1791.Viidessä kuukaudessa hän oli säveltänyt ja harjoituttanut kaksi oopperaa, ja vaimo Constanze oli synnyttänyt perheen kuudennen lapsen. Toistuvista kuumeista kärsivälle Mozartille kaikki tämä oli liikaa. Säveltäjä kuoli ja Requiem jäi keskeneräiseksi. Yksi rakastetuimmista kirkkomusiikkiteoksista siitä kuitenkin tuli - muiden täydentämänäkin.

Oulu Sinfonian konsertin johtaa saksalaissyntyinen Anja Bihlmaier, joka uransa alussa profiloitui oopperakapellimestariksi. Nykyisin hän on kysytty orkesterikapellimestari, jonka yhteistyökumppaneita ovat useat saksalaisen kielialueen ja Pohjoismaiden sinfoniaorkesterit.

Solistikvartetissa laulavat ruotsalaiset sopraano Susanna Andersson ja mezzosopraano Maria Forsström, brittitenori Julian Hubbard ja islantilainen baritoni Oddur Jónsson. Kaikki ovat uriensa alkutaipaleella olevia lahjakkaita kansainvälisiä nimiä. 

Requiemin kuoro-osuudet laulaa Oulun konservatorion projektikuoro, joka on perustettu lukuvuodeksi 2018-2019. Laulajat ovat konservatorion nykyisiä ja entisiä opiskelijoita perus-, musiikkiopisto- ja ammattiosastolta. Lisäksi laulamassa on konservatorion opettajia ja oopperastudion laulajia. Kuoroa valmentaa Ritva Lehtiniemi-Anundi.

Illan konsertin jälkeen kamarimusiikkia

Oulu Sinfonian kamarimuusikot soittavat Franz Schubertin okteton F-duuri omassa konsertissaan illan illan päätteeksi, n. klo 21.00.  Konsertti järjestetään yhdessä Orkesterin kannatusyhdistys PULSSI ry:n kanssa. Noin tunnin mittaiseen konserttiin on vapaa pääsy.

Mozart: Requiem
18.4. klo 19 Madetojan sali
Anja Bihlmaier, kapellimestari
Susanna Andersson, sopraano
Maria Forsström, mezzosopraano
Julian Hubbard, tenori
Oddur Jónsson, baritoni
Oulun konservatorion projektikuoro

W.A.Mozart: Requiem K 626

HUOM! Lippuja jäljellä rajoitetusti!
Konsertin kesto n. 1 h, ei väliaikaa.

 

Tillbaka