Kansallisooppera ja -baletti tarjoaa kahdeksan ensi-iltaa kaudella 2019–2020

Publicerad 11.6.2019

Suomen kansallisoopperan ja -baletin uusi kausi tuo oopperanäyttämölle kauan odotetun suurteoksen: kotimaisin voimin toteutettavan Richard Wagnerin neliosaisen Ring-sarjan. Balettiuutuuksina on syksyllä luvassa mm. kolmen tanssiteoksen ilta Tripla sekä maailman vahvin baletti Peppi Pitkätossu.

Kansallisoopperan kahden vuoden Ring-sarjan aloittaa 30.8.2019 ensi-iltansa saava Reininkulta. Richard Wagnerin Nibelungin sormuksen eli tuttavallisemmin Ringin urallaan ensi kertaa johtava Esa-Pekka Salonen kuvailee neljän poikkeuksellisen mittavan oopperan saagaa yhdeksi suurimmista saavutuksista, joihin ihmiskunta on kyennyt. Nyt se saa uuden tulkinnan suomalaisten huipputekijöiden käsissä. Tetralogian ohjaa Anna Kelo, valaistuksesta ja projisoinneista vastaa Mikki Kunttu ja puvuista Erika Turunen. Esityskausi 2019–2020 päättyy komeasti Ring-sarjan toiseen osaan: Valkyyrian ensi-ilta koittaa 15.5.2020.

 

Kansallisbaletin syksyn ensimmäisenä ensi-iltana nähdään kolmen maailmankuulun koreografin teokset sisältävä Tripla 27.9.2019. Yksi nykypäivän arvostetuimmista koreografeista, brittiläinen Wayne McGregor vie katsojan kaupungin vilinään Max Richterin musiikin ja arkisten äänien siivittämänä teoksessaan Infra. Amerikkalaisen baletin luojan ja neoklassisen baletin edelläkävijän George Balanchinen varhaistuotannon teos Serenade tuo näyttämölle kaunista liikekieltä ja yllättäviäkin käänteitä Pjotr Tšaikovskin musiikin säestyksellä. Niin West Side Story -elokuvan kuin lukuisten omien tanssiteostensakin koreografina maailmanmainetta niittäneen Jerome Robbinsin The Concert on viehättävä ja hauska parodia pianokonserton yleisöstä ja heidän fantasioistaan. Musiikkina kuullaan Frédéric Chopinia.

 

Baletin suursatsaus, koko perheen tanssiteos Peppi Pitkätossu valloittaa näyttämön 29.11.2019. Pär Isbergin koreografia perustuu Astrid Lindgrenin tuttuihin tarinoihin. Klassista balettia, streetiä, breakia, steppiä ja capoeiraa yhdistelevä teos tuo näyttämölle kaikki kirjoista ja tv-sarjasta tutut hahmot. Musiikin balettiin ovat säveltäneet Stefan Nilsson ja Georg Riedel, joka teki aikoinaan musiikkia myös Pepin tv-sovitukseen.

 

Kevät tuo tullessaan viettelevän Don Giovannin ja yllätyksellisen COW’n

 

Kevään ensimmäinen oopperaensi-ilta Ariadne auf Naxos 24.1.2020 sulattaa toisiinsa teatterin ja oopperan. Rikas mies palkkaa juhliinsa sekä oopperaseurueen että näytelmäryhmän. Vasta viime hetkellä huomataan, että aikaa ei ole molempiin - heidän on siis esiinnyttävä yhdessä. Kriitikoiden ylistämästä toteutuksesta vastaa erittäin arvostettu teatteri- ja oopperaohjaaja Katie Mitchell, ja Richard Straussin säveltämän teoksen johtaa Hannu Lintu.

 

W. A. Mozartin Don Giovanni on oopperamaailman klassikko. Viettelevä teos nähdään Kansallisoopperan lavalla 6.3.2020 alkaen uutena tulkintana, jonka ohjaa teatterimaailmasta tuttu Jussi Nikkilä. Musiikin johtaa Patrick Fournillier, lavastuksesta ja projisoinneista vastaa takis ja koreografiasta breakdancen Suomen mestaruuksiakin voittanut Ima Iduozee.

 

Kansallisbaletin ensimmäisenä kevätuutuutena nähdään 21.2.2020 intohimoa täynnä oleva balettitoteutus oopperana tunnetuksi tulleesta Carmenista. Palkitun brittiläisen koreografin Liam Scarlettin baletissa kuullaan tuttua Georges Bizet’n musiikkia. Teos sai ensi-iltansa Norjan kansallisbaletissa 2015.

 

Baletin kevätkauden toisena ensi-iltana koetaan 3.4.2020 absurdia huumoria täynnä oleva, nopeatempoinen ja yllätyksellinen Alexander Ekmanin teos COW. Ekmanin koreografiat kyseenalaistavat baletin perinteet ja ovat saaneet etenkin nuoret aikuiset täyttämään katsomot maailman merkittävimmillä balettinäyttämöillä. Musiikki on Mikael Karlssonin, ja puvut on suunnitellut nykymuodin pioneeriksi tituleerattu tanskalainen muotisuunnittelija Henrik Vibskov.

Suosikkiteosten paluu värittää kauden kulkua


Syksyn ohjelmistoon palaa useita yleisön suosikkiteoksia. Balettikauden alkajaisiksi nähdään 23.8.2019 Jorma Elon upeasti visualisoitu, tuttuun tarinaan pohjautuva
Liisa Ihmemaassa, jonka esitykset olivat ensi-iltakaudella loppuunmyytyjä. 19.10.2019 näyttämöllä nähdään niin ikään loppuunmyydyille katsomoille esitetty Kenneth Greven Lumikuningatar, jossa kuullaan Tuomas Kantelisen musiikkia.

 

Verevä tarina, tarttuvat sävelmät ja kiihkeät espanjalaiset rytmit ovat tehneet Carmenista maailman suosituimman oopperan. 1930-luvun levottomaan Espanjaan sijoitettu teos palaa ohjelmistoon 6.9.2019. Esitykset johtaa Kansallisoopperan ja -baletin päävierailija, kapellimestari Patrick Fournillier. Die tote Stadt Kuollut kaupunki -oopperan ensi-iltakierroksella loppuivat liput kesken. Kasper Holtenin ohjaama kiitetty tuotanto tekee paluun näyttämölle 5.10.2019. Esitykset johtaa Jukka-Pekka Saraste.

 

Sirkus valloittaa Oopperan 2.11.2019, kun lavalle pystytetään jälleen CircOperan musiikkia ja akrobatiaa yhdistelevä spektaakkeli. Kriitikoiden ja yleisön ylistämä Höstsonaten ­- Syyssonaatti yhdistää Ingmar Bergmanin tekstin ja sukupolvensa kiitetyimpiin säveltäjiin kuuluvan Sebastian Fagerlundin musiikin. Anne Sofie von Otter nähdään jälleen Charlotten roolissa, kun teos palaa ohjelmistoon 15.11.2019. Syyskauden päättävän La Bohème -oopperaklassikon nuoria boheemeja lämmittää taide ja rakkaus, katsojaa Puccinin sydämeen käyvä musiikki. Katariina Lahden realistisen vahva ohjaus vie katsojan Pariisin kattojen ylle 11.12.2019 alkaen.

 

18.1.2020 balettiohjelmistoon saapuu vuosikymmenten kestosuosikki, tarujen Intiaan sijoittuva Natalia Makarovan alkuperäisen Marius Petipan koreografian mukaan toteuttama Bajadeeri. 18.3.2020 näyttämölle palaa yksi oopperakirjallisuuden koskettavimpia teoksia: Jevgeni Onegin, jossa Pjotr Tšaikovskin pakahduttavan kaunis musiikki yhdistyy Aleksandr Pushkinin täyttymätöntä kaipausta henkivään runoelmaan.

 

Syksyn tärpit – Alminsalissa Flow x Opera ja päänäyttämöllä Oedipus Rex

Festivaalien suunnannäyttäjä Flow Festival tekee uuden aluevaltauksen tuomalla Alminsaliin nykytanssin, elektronisen musiikin ja audiovisuaalisen taiteen yhteisillan 7.-8.8.2019. Luvassa on mm. koreografi Wayne McGregorin ja yhdysvaltalaisen elektronisen musiikin tuottaja Jlinin palkittu yhteisteos Autobiography Edits. Alminsalin lämpiössä kuullaan illan aikana myös DJ-musiikkia.

 

Harvoin Suomessa esitetty Oedipus Rex yhdistää Igor Stravinskyn musiikin ja antiikin tragedian. Teos kuullaan nyt vaikuttavana konserttina päänäyttämöllä 23.10.2019. Konsertin johtaa Eivind Gullberg Jensen ja solisteina laulavat Thomas Mohr, Lilli Paasikivi, Michael Kraus, Jyrki Korhonen ja Jussi Myllys. Mukana myös Suomen kansallisoopperan mieskuoro.

 

Espoon tuomiokirkossa nautitaan 8.8.2019 taivaallisen kauniista soinneista, kun harpisti Stefania Saglietti, sopraano Virva Puumala ja Taavi Oramon johtama Kansallisoopperan orkesteri tulkitsevat Gabriel Faurén, Claude Debussyn ja Igor Stravinskyn musiikkia. Urkuyö & Aaria -festivaalin kanssa toteutettava konsertti kantaa nimeä Pyhä ja maallinen. Klockriketeatern ja ensivierailunsa Suomeen tekevä, Grammy-palkittu The Crossing -kuoro tuovat 17.-21.9.2019 Alminsalin näyttämölle yhdysvaltalaissäveltäjä Robert Maggion teoksen Aniara: fragments of time and space.

 

Ei kaudella kahta Carmenia ilman kolmatta. Sekä lapsille että aikuisille sopiva Miniooppera: Carmen kertoo tutun tarinan puolessa tunnissa kahden laulajan ja kahden soittajan voimin. Esitykset parvilämpiössä 2.-3.9. ja 30.9.-1.10.2019. Mestarien messissä -konsertissa 20.9.2019 nuoret muusikonalut pääkaupunkiseudun musiikkioppilaitoksista musisoivat Kansallisoopperan orkesterin rinnalla. Balettioppilaitoksen viime joulukuussa ensi-iltansa saanut, valtavan suosion saavuttanut Pähkinänsärkijä palaa Alminsalin ohjelmistoon 10.12.2019.

Oopperaa ja balettia kotisohvalla ja verkossa

Oopperoiden, balettien ja konserttien ohella kauteen 2019–2020 kuuluvat entiseen tapaan muut esitykset, tapahtumat ja työpajat vauvoista senioreihin.

 

Esitysten suoratoistot Ylen ja HS Liven kanssa jatkuvat: ensi kaudella suorana lähetyksenä nähdään mm. oopperat Reininkulta, La Bohème, Don Giovanni sekä Valkyyria. Kaikki suoratoistot voi aina katsoa Oopperan ja Baletin oman verkkopalvelun Stage24-osiossa. Osa teoksista suoratoistetaan myös maailmanlaajuisessa OperaVision-verkkopalvelussa.

 

Kauden 2019–2020 tarjonta, solistitiedot ja esityspäivät löytyvät verkkosivulta oopperabaletti.fi/2019-2020. Lipunmyynti koko kauden esityksiin Oopperan verkkokaupassa ja asiakaspalvelussa sekä Stockmann-tavaratalojen palvelupisteissä. Osa esityksistä vain kausikorttimyynnissä 4.8.2019 saakka.

 

Huom. Ring-sarjan Reininkulta ja Valkyyria sekä Tripla sisältyvät kausikortteihin. Keväällä ja kesällä 2019 liput esityksiin saa hankkimalla kausikortin. Yksittäiset liput tulevat myyntiin 5.8.2019 klo 12.

 

Tutustu ohjelmistoon ja verkkokauppaamme: oopperabaletti.fi

 

Tillbaka