Pariisin oopperan konserttimestariksi äskettäin valittu viulisti Petteri Iivonen Lappeenrannan kaupunginorkesterin solistina

Publicerad 12.9.2019

Petteri Iivonen

Lappeenrannan kaupunginorkesterin Syksyn tuuliin konsertissa torstaina 19.9.2019 klo 19 solistina esiintyy viulutaiteilija Petteri Iivonen. Orkesteria johtaa norjalainen kapellimestari Kolbjørn Holthe. Ohjelmassa kuullaan solistinumeroina J.S. Bachin Viulukonsertto a-molli ja Ralph Vaughan-Williamsin runoelma Leivo lentää korkeuksiin. Orkesterinumeroina esitetään Sir Malcolm Arnoldin Serenadi op. 26 ja W.A. Mozartin Sinfonia nro 35 D-duuri lisänimeltään Haffner.

Petteri Iivonen (s. 1987) on kiistatta yksi viime vuosien parhaista suomalaisista nuorista solisteista, jonka soittoa on ylistetty muun muassa virheettömän tekniikan sekä herkkyyden ja harkitun fraseerauksen ansiosta. Vuonna 2010 Iivonen tuli toiseksi kansainvälisessä Jean Sibelius -viulukilpailussa ollen kautta aikojen vain toinen kilpailussa menestynyt suomalainen. Hän on myös Kuopion valtakunnallisen viulukilpailun nuorin voittaja.

Petteri Iivosen uran kohokohtia ovat olleet esiintymiset Israelin filharmonikkojen, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalzin, Royal Chamber Orchestra of Wallonian, New European Ensemblen ja Lithuanian National Symphony Orchestran kanssa. Hän on soittanut myös Unkarissa Pannon filharmonikkojen, Italiassa Orchestra Sinfonica del Friuli Venezia Giulian, Kazakstanissa Zhambyl State Philharmonicin ja Slovenian RTV sinfoniaorkesterin solistina ja lisäksi Suomessa Helsingin ja Turun kaupunginorkestereiden, Sinfonia Lahden sekä Oulu Sinfonian, Radion sinfoniaorkesterin, Suomalaisen Kamariorkesterin, Lappeenrannan kaupunginorkesterin sekä Tapiola Sinfoniettan solistina.

Iivonen on esiintynyt myös Museé du Louvressa Pariisissa, Walt Disney Concert Hallissa, Helsingin Musiikkitalossa, Palacio de Festivales de Cantabriassa Espanjassa, Lahden Sibeliustalossa ja Kodaly Centerissä Unkarissa. Kapellimestareista Iivonen on tehnyt yhteistyötä muun muassa Leif Segerstamin, Sakari Oramon, Jean-Jacques Kantorowin, John Storgårdsin, Hannu Linnun ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa. Vuonna 2010 Iivonen soitti Tshaikovskin Viulukonserton Zubin Mehtan johdolla Tel Avivin Mann Auditoriumissa.

Petteri Iivonen on tuttu näky myös muun muassa Naantalin ja Turun musiikkijuhlilla, ja hänen kamarimusiikkipartnereistaan mainittakoon Nobuko Imai, Elisabeth Leonskaja, Michel Lethiec, Clive Greensmith, Atar Arad, Frans Helmerson, Michaela Martin, Regis Pasquier, Paul Neubauer, Martin Beaver, Ralf Gothoni ja Ara Gregorian. Tämän lisäksi Iivonen on soittanut Michelangelo- ja Tokyo-kvartettien kanssa ja hän on Sibelius Piano Trion perustajajäsen. Hänet valittiin 2017 Suomen Kansallisoopperan konserttimestariksi. Opéra National de Parisin konserttimestarin kovatasoisen koesoiton hän voitti viime kesänä ja on aloittanut toimessaan syksyn alusta.

Kolbjørn Holthe (s. 1973) on sukupolvensa johtavia norjalaisia viulisteja ja paljon kysytty solisti, kamarimuusikko ja opettaja. Hänet nimitettiin apulaisprofessoriksi Norjan musiikkiakatemiaan vuonna 2001 ja tammikuusta 2014 hänet kiinnitettiin Norjan radio-orkesterin konserttimestariksi. Holthe opiskeli Norjan musiikkiakatemiassa vuosina 1991-1997, lukuun ottamatta kahta Yhdysvalloissa Louisiana State Universityssä vietettyä vuotta, jossa hän opiskeli Camilla Wicksin oppilaana. Hän on saanut lukuisia palkintoja. Holthe oli Norjan kansallisoopperan orkesterin konserttimestari vuosina 1997-2004. Hän on työskennellyt kapellimestarien kuten Claudio Abbadon, Nikolaus Harnoncourt´n, Paavo Berglundin ja Bernard Haitinkin kanssa. Hän on esiintynyt myös solistina kaikissa Norjan ammattisinfoniaorkestereissa, Norjan kamariorkesterissa, Norjan puolustusvoimien soittokuntien ja Norjan kuninkaallisen soittokunnan kanssa tehden kiertueita mm. Yhdysvalloissa.

Vuonna 2009 hän soitti Mozartin viulukonserton nro. 5 Lontoon filharmonisen orkesterin kanssa Englannissa. Vierailevana konserttimestarina Kolbjørn Holthe on soittanut Oslon filharmonisen orkesterin, Bergenin filharmonian, Ruotsin kuninkaallisen oopperan kuninkaallisenorkesterin, Norrköpingin sinfoniaorkesterin, Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ja Norjan kamariorkesterin kanssa. Vuodesta 2010 vuoteen 2012 hän työskenteli Norjan radio-orkesterin konserttimestarina ja vuonna 2013 hän kuului Oslon filharmonikkojen ykkösviuluihin. Vuonna 2006 Holthe nimitettiin Tromsøn kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi, missä tehtävässä hän toimi vuoteen 2012 saakka.

 

Tillbaka