Nuori kapellimestarikomeetta johtaa Jyväskylä Sinfonian konsertin

Publicerad 31.1.2013

Jyväskylä Sinfonian konsertissa keskiviikkona 13.2. kohdataan suomalaisia nuoria taiteilijoita. Konsertin johtaa kapellimestarilupaus Ville Matvejeff, joka toimii myös pianosolistina tulkiten Robert Schumannin teoksen Introduction ja Allegro Concertante. Toisena solistina kuullaan alttoviulisti Lilli Maijalaa, joka kantaesittää konserttiin paikalle saapuvan säveltäjä Lauri Kilpiön alttoviulukonserton Sounds from the Earth, joka on myös Jyväskylä Sinfonian tilausteos. Konsertin lopun ohjelman muodostavat ranskalaisen Eric Tanguyn teos Incanto vuodelta 2001 sekä Johannes Brahmsin Serenadi nro 2. Konsertti alkaa Jyväskylän teatteritalossa klo 19.

Ville Matvejeff (s. 1986) on yksi Suomen mielenkiintoisimmista monilahjakkuuksista. Poikkeuksellisen laaja-alainen muusikko toimii niin Malmön oopperan kapellimestarina, pianistina, säveltäjänä kuin bassobaritonisolistinakin. Sukupolvensa kysytyimpiin kapellimestareihin ja säveltäjiin lukeutuva Matvejeff nähdään Jyväskylä Sinfonian johdossa nyt ensimmäistä kertaa. Konsertin toinen Jyväskylän debytantti on Matvejeffin lailla nuori ja monipuolinen alttoviulisti Lilli Maijala, jonka työ Helsingin kaupunginorkesterissa on vaihtunut vastikään Sibelius-Akatemian alttoviulumusiikin lehtorin toimenkuvaan. Lauri Kilpiö (s. 1974) on ikäpolvensa keskeisiä suomalaisia säveltäjiä, minkä lisäksi myös pianisti ja aktiivinen musiikkialan kirjoittaja. Lähes kuusi vuotta kestänyt sävellystyö tuotti tuloksekseen alttoviulukonserton, jonka innoittajana toimivat maan/Maan tuottamat äänet, soinnit ja värit.

Ohjelma sisältää mielenkiintoisia kontrasteja

Illan konsertin kantavana teemana ovat sekä yhdistävät että erottavat tekijät. Konsertin alkupuolta leimaa aikamme musiikin lisäksi nuoruuden palo; onhan niin kapellimestari, alttoviulisti kuin kantaesityksen säveltäjäkin nuoria taiteilijoita. Lauri Kilpiön ranskalaiset sointimaisemat ja toisaalta ranskalaisen Eric Tanguyn Suomi-fanius muodostavat jännittävän yhdistelmän. Tanguy on toiminut kotimaassaan useiden orkestereiden nimikkosäveltäjänä. Sävellystä hän opiskeli mm. Gérard Griseyn johdolla, minkä huomaa Tanguyn kiinnostuksesta orkesterin sointivärejä kohtaan. Myös Incanto hyödyntää näyttävällä tavalla orkesterin sointivärikirjoa.

Konsertin jälkimmäisen puolen täyttääkin sitten romanttinen musiikki. Schumannin virtuoosimainen pianoteos on vieläpä Johannes Brahmsille omistettu. Brahmsin Serenadi nro 2 valmistui 1860. Se on vaivattomasti etenevää ja lämminhenkistä musiikkia, jolle erikoinen orkestrointi antaa oman sävynsä. Brahms jätti nimittäin viulut pois, jolloin puhallinryhmä nousee pääosaan.

Pikku Alkusoitossa esiintyy klo 18.30 alkaen Special Strings -jousiyhtye. Kait Kennerin luotsaamaan yhtyeeseen kuuluu 12 nuorta soittajaa.

Lue lisää konsertista http://www.jyvaskylasinfonia.fi/konsertit/kontrastienvoimaa

Ville Matvejeff http://matvejeff.com/

Lauri Kilpiö http://www.fimic.fi/fimic/fimic.nsf/COMAA/C788FF4CB31EBF93C2257481003B5FF3?opendocument

Kuvapankkiin > kuvakorit > sinfonia http://kuvat.jyvaskyla.fi/public.do

Liput 25/23/12 €, S-Etukortilla 23/21/10 € (+1,50–2,50 € toimituskulu) Lippupisteestä http://www.lippu.fi

Lisätiedot: Viestintä- ja markkinointipäällikkö Jenni Hakola, puh. 014266 4167

 

Tillbaka