RSO:n Musica nova Helsinki -konsertissa Czernowinia ja Sánchez-Verdúa

Publicerad 1.2.2013

Suomen suurin nykymusiikkitapahtuma esittelee vuonna 2013 Aasian, Lähi-idän ja Välimeren alueiden sävellystaidetta. Radion sinfoniaorkesterin konsertissa 8.2.kuullaan kapellimestari Lothar Zagrosekin johdolla José Sánchez-Verdúa ja Chaya Czernowinia.

Konsertissa kulttuurisia juuria ja elementtejä tarkastellaan ulkopuolelta, etäisyyden päästä. Teemat kaikuvat espanjalaisen José Sánchez-Verdún vanhaan espanjalaiseen jarchas-runomuotoon pohjaavassa Alqiblassa: qibla merkitsee arabiaksi suuntaa, jonne islaminuskoisen tulee rukoilla.

Monessa kulttuurissa toimineen, Harvardin professorina työskentelevän israelilaisen Chaya Czernowinin laajan triptyykin päämetaforana toistuu vesi – hepreaksi maim. Suomen ensiesityksensä saavassa teoksessa veden eri olomuodot heijastuvat sekä musiikillisessa kielessä että ympäri tilaa soivassa elektronisessa äänimaisemassa.

Saksalainen kapellimestari Lothar Zagrosek toimi vuosina 2006–2011 Konzerthausorchester Berlin -orkesterin ylikapellimestarina. Hän on uransa aikana toiminut myös Itävallan radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina, Pariisin, Leipzigin ja Stuttgartin oopperoiden musiikillisena johtajana sekä BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana. Zagrosek on vieraillut oopperakapellimestarina myös mm. Lontoon Covent Gardenissa, Berliinin saksalaisessa oopperassa sekä Glyndebournen festivaalilla. Merkittävistä sinfoniaorkestereista hän on johtanut mm. Leipzigin Gewandhaus-orkesteria, Berliinin, Lontoon ja Münchenin filharmonikkoja ja Tokion NHK-sinfoniaorkesteria.

Ennen illan konserttia klo 18.00 Johan Tallgren, José Sánchez-Verdú ja Chaya Czernowin keskustelevat illan konsertin teoksista ja festivaalin aiheista. Tilaisuus on englanninkielinen.

Konsertti kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä. RSO:n verkkosivuilla yle.fi/rso voi suoraa lähetystä kuunnella sekä katsella korkealaatuisen livekuvan kautta.

pe 8.2. klo 19.00
Perjantaisarja 10
MUSICA NOVA HELSINKI
Lothar Zagrosek, kapellimestari
Experimentalstudio SWR
Rico Gubler, tubax
Peter Veale, oboe
Ilari Angervo, alttoviulu
Seth Josel, kitara
Jouko Laivuori, kosketinsoittimet
Michael Acker, Reinhold Braig & Alan Fabian, elektroniikka
Sánchez-Verdú: Alqibla
Czernowin: Maim
Liput toimituskuluineen alkaen 26 / 21 / 16 (eläk.) / 8 €

Lisätietoja:
Tiedottaja Paula Rahtu (vt.)
Radion sinfoniaorkesteri
puh (09) 1480 4368, 040 557 0053, fax (09) 1480 3551
paula.rahtu[at]yle.fi, yle.fi/rso

 

Tillbaka