Kimmo Hakolan uuden viulukonserton Suomen ensiesitys HKO:n konsertissa Musiikkitalossa 6.2.

Publicerad 4.2.2013

Maamme johtaviin nykysäveltäjiin lukeutuva Kimmo Hakola on kartuttanut konserttosarjaansa viulukonsertolla, joka on WDR-sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja John Storgårdsin yhteistilaus. Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johti teoksen kantaesityksen Kölnissä 18.1. solistinaan John Storgårds, joka soittaa myös konserton Britteinsaarten ensiesityksessä Manchesterissä 1.2. BBC:n filharmonisen orkesterin solistina ja Suomen ensiesityksessä 6.2. Helsingin kaupunginorkesterin ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa.

Uutuuskonserton soolo-osuuden muotoilussa säveltäjä Kimmo Hakola kertoo innoituksen lähteikseen John Storgårdsin ja David Oistrahin viulismin. Oistrah oli Hakolan suuri taiteilijaesikuva hänen nuoruudessaan. Myös Bachin ja Ysa˙en soolosonaattien harmoninen ja polyfoninen satsi on innoittanut säveltäjää.

Hakolan viulukonsertossa on klassiseen tapaan kolme osaa. Ensimmäisessä osassa orkesteri luo tilan, jossa soolo vapaasti liikkuu. Säveltäjä on verrannut viulua kotkaan, joka liitää maiseman yllä. Tässä osassa hän on omien sanojensa mukaan pyrkinyt pääsemään "takautuvasti hyvin lähelle sitä kuulokuvaa viulukonsertosta, josta nuorena viulistipoikana usein haaveili”.

Konsertti uusitaan torstaina 7.2. ja radioidaan suorana lähetyksenä YLE1-kanavalla. YLE Areenalla se on kuultavissa 8.2. – 10.3.

 

Tillbaka