Mikko Franck utsågs till operachef för Finlands Nationalopera

Publicerad 18.12.2007

Styrelsen för Stiftelsen för Finlands Nationalopera har utsett Mikko Franck till operachef och musikchef för Finlands Nationalopera. Styrelsen beslutade om utnämningen på sitt möte i dag tisdagen den 18 december.

Franck inleder arbetet som operachef (konstnärlig ledare) för operan den 1 januari 2008. Hans tidsbundna avtal gäller till den 31 juli 2011 och i avtalet ingår en option om en förlängning med två år. Mikko Franck har varit musikchef på Finlands Nationalopera sedan hösten 2006. Han var även musikalisk ledare och överkapellmästare för Belgiens nationalorkester fram till i våras.

I november föreslog Nationaloperastyrelsens utnämningsnämnd Mikko Franck för uppdraget. Före beslutet hörde styrelsen Operas personalgrupper som enhälligt understödde valet av Franck.

Operachef står för den konstnärliga planeringen, han leder och utvecklar den konstnärliga verksamheten samt upprätthåller och utvecklar operans konstnärliga nivå. Han ansvarar för operaproduktionens innehållsmässiga och konstnärliga linje och han är underställd chefdirektör Päivi Kärkkäinen. Även balettchef (Finlands Nationalbaletts konstnärliga ledare) är underställd chefdirektören.

 

Tillbaka