Orkestereiden kevätkauden helmiä

Publicerad 9.1.2008

SUOMEN SINFONIAORKESTERIT RY:N KONSERTTIKALENTERI ON ILMESTYNYT

Sinfoniaorkestereiden kevätkausi pursuaa mielenkiintoisia vierailuja ja konserttikokonaisuuksia. Juuri ilmestyneestä konserttikalenterista nähdään orkesteritoiminnan olevan voimissaan ja tarjoavan yli 500 konsertissa monipuolisesti klassisen musiikin helmien ohella monenlaista musiikkia elokuvamusiikista musikaaleihin, jazzista uuteen gambamusiikkiin. Maailmantähdistä kauden aikana kuullaan mm. pianisti Yefim Bronfmania Tampereella, kapellimestari Vladimir Ashkenazya Helsingissä, kapellimestari Rudolf Barshaita Jyväskylässä ja saksofonisti Peter Brötzmannia Avanti!n konsertissa. Orkestereissa juhlitaan; mm. Tauno Marttinen 95 vuotta (RSO) ja Pori Sinfonietta 70 vuotta ja tehdään monenlaisia festivaaleja.

Kantaesityksiä orkestereiden ohjelmistoissa on kolmisenkymmentä. Kimmo Hakolan ooppera Vierivä kivi saa kantaesityksensä heinäkuussa Noormarkussa ja orkesterina toimii Pori Sinfonietta. Hakolan kitarakonserton kantaesitys kuullaan HKO:ssa huhtikuun alussa.

Lotta Wennäkoskellakin on kevään aikana kaksi kantaesitystä, ensimmäinen Tapiola Sinfoniettan juhlakonsertissa 11. tammikuuta ja toinen huhtikuussa Tampere Filharmoniassa.

UMO ja Uljas Pulkkis ovat päässeet mielenkiintoiseen yhteistyöhön – maaliskuussa kuullaan hänen laulusarjansa UMO:lle ja baritonilaulajalle Thomas Mooren runoihin. Uusi uljas vokaalimusiikki saa jatkoa RSO:n ja YL:n tilausteoksessa maaliskuussa.

Ulkomaisia kevätkauden kantasäveltäjiä ovat britti Geoff Palmer (Lapin kamariorkesteri), islantilainen Áskell Masson (Lahti Sinfonia), unkarilainen Peter Eötvös (RSO), venäläinen Anton Lubchenko (Jyväskylä Sinfonia) ja ruotsalainen Mattias Sköld (Kuopion kaupunginorkesteri). Mielenkiinnolla odotetaan myös Atso Almilan 3. sinfonian kantaesitystä Lahdessa, Juha T. Koskisen sinfonian kantaesitystä RSO:ssa ja Mikko Heiniön viulukonserttoa Turussa.

Jukka Tiensuun orkesterisarjan kantaesitys on 18.4. RSO:ssa. Tiensuu on valittu mukaan viiden eurooppalaisen orkesterin SymphoNet -yhteistyöhön. Jäsenorkesterit ovat RSO:n lisäksi Birminghamin sinfoniaorkesteri, Lyonin kansallisorkesteri, Frankfurtin radion sinfoniaorkesteri ja Puolan radion sinfoniaorkesteri Katowicesta ja tämä teos on verkoston yhteistilaus.

Erityisesti lapsille

Suomen Sinfoniaorkesterit ry on tilannut viisi lastenmusiikkiteosta erikokoisille orkestereille, joista ensimmäinen, Jaakko Kuusiston orkesterisarja Koirien Kalevala sai kantaesityksensä jo viime vuoden puolella Sinfonia Lahdessa. Kantaesitysten sarja jatkuu 19.1. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterissa Pekka Jalkasen teoksella Satakieli, 10.2., Hyvinkään Orkesterissa Riikka Talvitien musiikkisadulla Tammiston Niilo – junkkeri ja 11.4. Tampere Filharmoniassa Lotta Wennäkosken laulusarjalla Ämpärilumikki. Viides sävellys, Markus Fageruddin teos Vaasan kaupunginorkesterille kantaesitetään ensi syksynä.

Tämän hankkeen tarkoitus on tuottaa uutta hyvää lastenmusiikkia, jossa orkesteri on säveltäjän työväline. Useimminhan on niin, että tuttuja lastenlauluja sovitetaan orkestereille. Nyt etsitään lapsen mieltä koskettavia musiikin saloja orkesteri-instrumentista käsin. Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomalaisen musiikin tiedotuskeskuksen kanssa ja sitä tukevat myös LUSES, Alfred Kordelinin rahasto, Taiteen keskustoimikunta ja Nylands svenska kulturfond.

Kiertueita ja vierailuja

Helsingin Barokkiorkesteri on SUOSIO:n uusi jäsen ja se aloittaakin keväänsä komealla konserttisarjalla ja kiertuetoiminnalla. Tammikuun lopulla Barokkiorkesteri pitää Virossa kolme konserttia Paul Hillierin johdolla ja toukokuussa se konsertoi Aapo Häkkisen johdolla Bayreuthissa ja Kölnissä. RSO:lla on neljä konserttia helmikuussa Kanariansaarten musiikkijuhlilla Sakari Oramon johdolla ja Sinfonia Lahti esiintyy kolmesti Puolassa Osmo Vänskän johdolla. HKO:lla on konserttikiertue Saksassa 22.–26.4. ja Virossa 14.-18.5. UMO Jazz Orchestra esiintyy toukokuussa peräti kahdeksan kertaa Circo Aereon kanssa yhteisessä produktiossa Parc de la Villettessä, Pariisissa. Lapin kamariorkesteri tekee vierailun Kautokeinoon Norjaan maaliskuussa.
 

Lisätietoja: Aila Sauramo, aila.sauramo[at]sinfoniaorkesterit.fi, puh. 09-2709 1414
Painetun kalenterin tilaukset: Elina Tuomola, elina.tuomola[at]sinfoniaorkesterit.fi, puh 09-2709 1411

 

Tillbaka