Valtiolta rahoituspäätös Musiikkitalolle kulttuuritahojen lahjoituksen siivittämänä

Publicerad 12.6.2008

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi torstaina 12. kesäkuuta Helsingin Musiikkitalohankkeen rahoituspäätöstä. Päätös sinetöi valtion osalta Musiikkitalon toteutumisen.

Valtion osuus Musiikkitalon investointikustannuksesta aiheutuu rakennettavista Sibelius-Akatemian tiloista. Investointikustannuksen maksaa valtion rakennuskiinteistöjä hoitava valtiovarainministeriön alaisena toimiva Senaatti-kiinteistöt, jonka hallintaan ja hoitoon tilat tulevat.

Sibelius-Akatemia saa tilat käyttöönsä 25 vuoden vuokrasopimuksella. Nyt tehty päätös koskee tätä sopimusta, joka vuokran osalta riippuu investointikustannuksen määrästä ja katetaan budjettimäärärahoista.

Raha-asiainvaliokunnan puolto merkitsee sitä, että opetusministeriö tulee välittömästi oikeuttamaan Sibelius-Akatemian solmimaan Senaatti-kiinteistöjen kanssa Musiikkitalon tiloja koskevan vuokrasopimuksen.

Sibelius-Akatemian tilojen rakennuskustannusosuuteen kohdistuu ulkopuolinen vastikkeeton rahoitustuki, joka alentaa Sibelius-Akatemian vuokraa. Lahjoitus on Suomen mittakaavassa harvinaisen merkittävä, yhteensä viisi miljoonaa euroa. Lahjoituksen takana on kolme kulttuurirahoittajaa: Svenska kulturfonden, Konstsamfundet ja Svenska folkskolans vänner.

Tiedotustilaisuudessa lahjoittajat korostivat yhteistä tahtoaan edesauttaa Musiikkitalon ripeää toteutumista tavalla, joka ohjautuu pitkävaikutteisesti Sibelius-Akatemian ja ylimmän musiikinopetuksen hyväksi.

Kiittäessään lahjoittajia valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesi lahjoituksen kattavan valtion kustannusosuuden nousun noin kolmasosan suuruudelta. Hän toivoi tiedon ja muiston lahjoituksesta säilyvän sekä muistokylttinä Musiikkitalossa että elävänä molempia kansalliskieliämme viljelevänä musiikkikulttuurina, jota hän katsoi myös Sibelius-Akatemian nimen heijastavan.

Uusimpien suhdanne-ennusteiden mukaan Musiikkitalohankkeen työllisyys- ja muut vaikutukset tulevat ajoittumaan myös suhdanteita tasapainottavalla tavalla.

Musiikkitalossa on kolme osakasta: valtio (Senaatti-kiinteistöt), Helsingin kaupunki ja YLE. Valtio ja kaupunki ovat nyt tehneet myönteiset rahoituspäätöksensä.

Tiedotustilaisuudessa julkistettiin valtion vastaantulo YLElle sen turvaamiseksi, että myös YLEn hallintoneuvosto voi tehdä ripeästi oman rahoituspäätöksensä. YLE on halunnut varautua mahdollisuuteen myydä tarvittaessa oma osuutensa Musiikkitalossa, jolloin YLE (Radion Sinfoniaorkesteri) jatkaisi talossa pitkäaikaisena vuokralaisena vastaavasti kuin Sibelius-Akatemia.

Valtio tulee toimimaan yhteistyössä YLEn kanssa siten, että mikäli myyntiin päädytään, Senaatti-kiinteistöt antaa apunsa ostajan löytämiseksi. Ellei ulkopuolista ostajaa löydy, valtiolla on valmius ostaa YLEn osuus rakennuskustannusten mukaisella hinnalla.

Lisätietoja: budjettineuvos Helena Tarkka, valtiovarainministeriö, p. (09) 1603 4876

 

Tillbaka